11 Δεκεμβρίου 2019

Θάλαττα – θάλαττα, προτού είναι αργά…

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος 

ΤΩΡΑ θα πρέπει να έχει γίνει, πλέον, αντιληπτό ότι: 

Αφ’ ότου το κυπριακό μας κράτος είχε αποφασίσει ν’ αξιοποιήσει τις πιθανότητες υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου στην θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη, θα έπρεπε ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΟΛΑ και πολύ πιο αποφασιστικά, να είχε (α) μελετήσει (β) σχεδιάσει και (γ) υλοποιήσει, την μεθοδική πρόσκτηση τής καταλληλότερης αναγκαίας κυπριακής ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ. Για την ασφάλεια και την περιφρούρηση της υποθαλάσσιας πολιτικής του, έναντι γνωστότατης ανέκαθεν τουρκικής απειλής. 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΙΣΧΥΣ, σήμαινε και σημαίνει, πρωτίστως, την επαρκή ενίσχυση και αρμόζουσα ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων. 

– Ώστε να είναι ικανή, αυτή η ισχύς, να αποτρέπει τις απειλές και τις επιβουλές της επιδρομικής τουρκικής βουλιμίας, αφ’ ενός. 

– Ενώ ταυτόχρονα μια τέτοια κυπριακή ισχύς, να αποτελεί, αφ’ ετέρου, επιζητούμενο επί τόπου αξιόπιστο εμπράκτως σύμμαχο, για τις χώρες και τις δυνάμεις που έχουν ομοούσια γειτονικά συμφέροντα στις όμορες ΑΟΖ και βούληση ανάπτυξης ανάλογων διακρατικών συνεργασιών. 

– Απαιτώντας με πειστικότητα, διά του παραδείγματος, από την Αθήνα, και την αναγκαία ανάπτυξη της θαλάσσιας ισχύος του ελλα-δικού μας κράτους. Σε διαρκή σύζευξη του ενιαίου – έναντι ενιαίας τουρκικής απειλής – αμυντικού χώρου Κύπρου και Ελλάδος. 

ΔΙΕΘΕΤΕ και διαθέτει η Κύπρος ικανό και καταρτισμένο, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, στο οποίο οι εκάστοτε κυβερνώντες και νομοθετούντες να εμπιστευθούν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αναγκαίας, με επάρκεια, θαλάσσιας ισχύος, στα μέτρα των οικονομικών και ανθρώπινων δυνατοτήτων της Κύπρου, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. 

ΓΙΑ να αντιληφθούν και οι μη γνωρίζοντες τα δεδομένα, αναγνώστες αυτού του άρθρου, τους στοιχειώδεις αριθμούς, είναι χρήσιμο ν’ αναφερθεί για συγκριτικές σκέψεις και συνειρμούς το εξής απτό, ως παράδειγμα: 

– (α) Για την επιβεβλημένη και αναγκαία ασφάλεια του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προεδρικού Μεγάρου, το σύνολο της προεδρικής φρουράς αριθμεί 150 στελέχη. 
– (β) Το πλήρωμα μίας πυραυλακάτου 43 στελέχη. 
– (γ) Το πλήρωμα ενός υποβρυχίου 37 στελέχη. 

ΟΥΔΕΙΣ, βεβαίως, δικαιούται να διανοηθεί τη διακινδύνευση της ασφάλειας του εκάστοτε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΑΠΑΝΤΕΣ, όμως, πρέπει να ντρεπόμαστε για την ανασφάλεια της ΑΟΖ (και όχι μόνο) της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΠΑΡΗΛΘΕ επαρκής αριθμός ετών με την ΑΟΖ στο καθημερινό προσκήνιο, επί διαδοχικών κυβερνήσεων κι επί διαδοχικών, αειμνήστων πλέον και ζώντων, Προέδρων της Δημοκρατίας, αρχηγών κομμάτων και νομοθετούντων βουλευτών: 

– Η πολιτική που επιχειρήθηκε, με τις Τριμερείς Συνεργασίες της Κύπρου και της Ελλάδος, με Αίγυπτο πρώτα και Ισραήλ στη συνέχεια, η πρόσκληση και αδειοδότηση ξένων εταιριών – κολοσσών, η διπλωματική προτεραιότητα διαφύλαξης των κανόνων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, επέτρεψαν να παραμείνει ζωντανό και μόνο νόμιμο στην κυπριακή ΑΟΖ, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ όμως εισβολή της Τουρκίας, με τα πλωτά της γεωτρύπανα και τον στόλο της στην κυπριακή ΑΟΖ, οι επιδρομικές πολεμικές επιβουλές της για ν’ αποτρέψει την οριοθέτηση των όμορων ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, η προαναγγελθείσα από καιρού και νυν υλοποιούμενη, διά μνημονίου θαλάσσια κίνησή της με την όση Λιβύη εναντίον Ελλάδος και Κύπρου, δεικνύει και αποδεικνύει την ανεπάρκεια της κυπριακής θαλάσσιας ισχύος στο να αποτρέπει στις κυπριακές θάλασσες την έμπρακτη και επιδρομική παραβίαση των διεθνών κανόνων και την επιβολή τετελεσμένων από τον νεο-οθωμανιστή νταή και άρπαγα της περιοχής. 

ΜΠΟΡΟΥΝ να δουν εμπράκτως και οι νυν κυβερνώντες και νομοθετούντες κομματικοί, σε Λευκωσία και Αθήνα, το μέχρι τούδε απότοκο της απαράδεκτης απρονοησίας και στρατηγικά νηπιώδους ανόητης αμέλειας, ολιγωρίας, κι αναποφασιστικότητας, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της δικής τους, στον ζωτικότερης σημασίας τομέα της θαλάσσιας ισχύος. 

ΟΦΕΙΛΑΝ να διαγνώσουν από χρόνια τις (δήθεν αναζητούμενες από τα… κόμματα και περιβόητες) πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας. Τις είχε γράψει αναλυτικά, με το νι και με το σίγμα, από το 2001 ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος» του. Για την σχεδιαζόμενη από τους Ισλαμιστές – Νεο-Οθωμανιστές του Ερντογάν, προτού καν ανέλθουν στην εξουσία, Επιθετική Θαλάσσια Πολιτική, με βατήρα την Κύπρο και διάδρομο το Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. 

– Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 2010, αλλά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να το έχουν μελετήσει επαρκώς όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις σε Λευκωσία και Αθήνα. 

– Εάν το μελετούσαν, δεν θα αιφνιδιάζονταν ποτέ από τον δήθεν απρόβλεπτο Ερντογάν. 

– Και θα γνώριζαν επακριβώς τι εστί, τουρκιστί, η Επιθετική Θαλάσσια Πολιτική και πώς θα εξελισσόταν, τουρκιστί και πάλιν, σε «Γαλάζιες Πατρίδες»… 

ΑΛΛΑ και τώρα, δεν είναι αργά. Δεν είναι – προς το παρόν, εισέτι – αργά. Προλαβαίνουν άμα το θελήσουν. Και, ναι, υπάρχουν ταχύρυθμες επιλογές για την κάλυψη των κενών που άφησαν οι ως τώρα απρονοησίες. 

– Αρκεί να το αποφασίσουν. 

– Το είπε, άλλωστε, προχθές Παρασκευή, 6η Δεκεμβρίου 2019, στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, που τελέσθηκε στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, ο αρχιπλοίαρχος Διοικητής του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, έχοντας πλάι του και τον Κυβερνήτη της ελλα-δικής μας φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ και τα άκουσε και ο νυν Υπουργός Άμυνας της Κύπρου: 

Η απόφαση της πολιτείας για στροφή προς την θάλασσα, σημαίνει απαραιτήτως και την πρόσκτηση νέων μονάδων και την δημιουργία νέων υποδομών ώστε, το επιτυχώς δοκιμασμένο σε διεθνείς ασκήσεις ανοικτής θαλάσσης προσωπικό του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, που συνεχώς προετοιμάζεται για τη νίκη, να επιτύχει τον στόχο «να μας βλέπουν διαρκώς να οργώνουμε τις θάλασσές μας»…

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.