Τελευταίες αναρτήσεις

29 Δεκεμβρίου 2019

Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ- ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ: ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Το 2019 φεύγει. Όλοι κάνουμε τον απολογισμό μας. Πιστεύω ότι στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς αυτής καταγράφεται η εκδημία δύο προμάχων της εθνικής μας ταυτότητας: Πρώτος έφυγε ο ιστορικός και φιλολογος Σαράντος Καργάκος, στις 15.1.2019. Στις 19.12.2019 έφυγε από κοντά μας ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, θεολόγος, ιστορικός και Πανεπιστημιακός Καθηγητής.

Αυτοί οι δύο σπουδαίοι Έλληνες είχαν διαφορετικές καταβολές και διαφορετικά βιώματα στην παιδική τους ηλικία, αλλά συνέπιπταν σε καίρια σημεία, τα οποία θέλω να επισημάνω. Ο Κερκυραίος κληρικός και ο Μανιάτης φιλόλογος ήσαν φίλοι μεταξύ τους και είχαν μετάσχει από κοινού σε πολλά συνέδρια. Θεωρώ τιμή μου ότι τους γνώρισα και συζήτησα αρκετές φορές μαζί τους. Δύο δάσκαλοι του Γένους, που θα μάς λείψουν εν όψει και των εορτασμών των 200 ετών από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.

Ο π. Γεώργιος και ο Σαράντος Καργάκος αγωνίσθηκαν, ο καθένας με τον τρόπο του, για να καταδείξουν και να επιβεβαιώσουν την σύνδεση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Θεωρούσαν ότι η ταυτότητά μας είναι Ελληνορθόδοξη και ότι δεν μπορεί να κατανοηθεί και να επιβιώσει ο Νεώτερος και Σύγχρονος Ελληνισμός χωρίς την Ορθοδοξία.

Και οι δύο ασχολήθηκαν με την Τουρκοκρατία και το 1821, μεταξύ πολλών άλλων ενδιαφερόντων τους. Τόνιζαν και αποδείκνυαν ότι η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν ταξική, αλλά είχε εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Μελέτησαν τα κείμενα των πρωταγωνιστών του 1821, αλλά και τις πηγές της Ιστορίας του υποδούλου Γένους.

Δίδασκαν ότι Ιστορία είναι η μελέτη των πηγών. Να διαβάζουμε τι έγραφαν τότε οι πρωταγωνιστές των γεγονότων και όχι ποιες ερμηνείες δίνουν σήμερα οι ιδεολογικά στρατευμένοι διανοητές. Ο π. Γεώργιος ερεύνησε αρχειακό υλικό στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ο αείμνηστος Καργάκος μελέτησε 100.000 σελίδες από τα απομνημονεύματα Αγωνιστών για να συγγράψει την τρίτομη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Πίστευαν και οι δύο στη δημοκρατία και στον υγιή πατριωτισμό. Αντιτάχθηκαν στα άκρα: Απέρριπταν τον ακραίο εθνικισμό και τον εθνοφυλετισμό, όπως απέρριπταν εξ ίσου τον εθνομηδενισμό και την ηττοπάθεια. Αποδόμησαν με επιχειρήματα τους πάσης φύσεως ολοκληρωτισμούς και είχαν ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα. 

Καλλιέργησαν με τα λόγια και τα έργα τους τον σεβασμό στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και καταδίκαζαν την ξενομανία. Πίστευαν στην Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και ταυτοχρόνως αντιστάθηκαν στις προσπάθειες αποχριστιανοποιήσεως και αφελληνισμού. 

Έδωσαν ουσιαστικές μάχες για την Παιδεία και τη Γλώσσα. Θεωρούσαν απαραίτητες για τους νέους μας τις διδαχές της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, η οποία βασίζεται στα Ορθόδοξα Θρησκευτικά, στα Αρχαία Ελληνικά και στην ορθή γνώση της διαχρονικής Ιστορίας μας. 

Ας δώσουμε στη νέα γενιά τα βιβλία του π. Γεωργίου Μεταλληνού και του Σαράντου Καργάκου! 

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 29.12.2019Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.