7 Δεκεμβρίου 2019

Νέα τετελεσμένα με γεωτρήσεις στο Λιβυκό σχεδιάζει ο Ερντογάν

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Καταιγιστικές είναι οι διπλωματικές εξελίξεις που δρομολόγησε η υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση των "θαλασσίων δικαιοδοσιών" στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με την παράνομη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε εξαρχής σαφές πως επεδίωξε την υπογραφή αυτού του μνημονίου όχι με σκοπό να διαπραγματευτεί, αλλά για να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Αυτός φάνηκε καθαρά από τη στάση που κράτησε σ’ αυτό το ζήτημα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή τους στο Λονδίνο του έθεσε με έμφαση το θέμα. Ακόμα καθαρότερα φάνηκε από τη σπουδή υπερψήφισης του μνημονίου από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, με σκοπό να αποκτήσει μία χροιά "νομιμότητας" και κυρίως να αποκτήσει θεσμικό και δεσμευτικό χαρακτήρα για την ίδια την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το μνημόνιο έχει την υπογραφή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αν κι αυτό είναι αληθές, με την έννοια ότι η κυβέρνηση Αλ Σαράτζ είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας όχι μόνο επειδή τα συμφωνηθέντα αντιβαίνουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά και επειδή είναι αντίθετο το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται πολιτικά από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο λόγος που η συμφωνία δεν ονομάστηκε συμφωνία, αλλά μνημόνιο είναι ακριβώς για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με παράγοντες, που γνωρίζουν το παρασκήνιο τόσο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, όσο και τις ευαίσθητες ισορροπίες στον άξονα Αθήνας-Άγκυρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Τούρκο πρόεδρο πως η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στα τρία κύρια μέτωπα με την Ελλάδα (υφαλοκρηπίδα, κυπριακή ΑΟΖ και Μεταναστευτικό) εγκυμονεί κινδύνους για τις διμερείς σχέσεις και επιπλέον πλήττει τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας.

Είναι προφανές πως τέτοιες κουβέντες δεν βρίσκουν ανταπόκριση στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει με όλους τους τρόπους ότι έχει επιλέξει τον δρόμο του και είναι αποφασισμένος να τον βαδίσει. Γι’ αυτό και στη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως διαφωνούν. Όσον αφορά τη διάθεση να πέσουν οι τόνοι και να εκτονωθεί η ένταση, αυτή θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που σε ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής ο "σουλτάνος" δείχνει μετριοπαθές πρόσωπο και στη συνέχεια επανέρχεται στα γνωστά επιθετικά του μοτίβα.

Ετοιμάζεται κλιμάκωση από Άγκυρα

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας έφτασε να προαναγγείλει νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Αν και απέφυγε να προσδιορίσει που θα γίνουν αυτές, το γεγονός ότι τις συνέδεσε με την ψήφιση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προγραμματίζεται γεώτρηση κάπου στο Λιβυκό Πέλαγος. Αυτό προαναγγέλλει κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγάταϊ Ερτσίγες δήλωσε ότι η οριοθέτηση με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε με βάση την αρχή της "δίκαιης κατανομής". Υποστήριξε, λοιπόν, ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα ούτε στην Κρήτη!

Στην ίδια γραμμή, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν κάλεσε την Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη στιγμή, όμως, που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ μία τέτοια συζήτηση δεν έχει νόημα. Θα είχε νόημα μόνο εάν η Άγκυρα αναγνώριζε ρητά ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και έθετε θέμα πόση έχουν.

Από την πλευρά της, η ελληνική διπλωματία μελετά προσεκτικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και στρέφει την πίεσή της προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Εκτός από το ζήτημα της απέλασης του Λίβυου πρεσβευτή στην Αθήνα, που μέχρι στιγμής βρίσκεται σε εκκρεμότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσκάλεσε στην Ελλάδα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Αμφότεροι έχουν απορρίψει το επίμαχο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης. Και οι δύο, εξάλλου, πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης του συμμάχου της Άγκυρας Φαγέζ αλ Σαράτζ.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.