8 Νοεμβρίου 2019

SADAT: Ο οργανισμός-«σκιά» του Ερντογάν επανέρχεται

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Για το Geopolitics and Daily News


Το 2018 υπήρξε μια σειρά δημοσιεύσεων για τον οργανισμό της Sadat στην Τουρκία η οποία έχει ρόλο συμβούλου εθνικής στρατηγικής για τον Ερντογάν ενώ δεν έλειψαν και δημοσιεύσεις για την εμπλοκή της συγκεκριμένης ομάδας στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος του 2016, στην Κωνσταντινούπολη. 

Τι συμβαίνει όμως με αυτή την οργάνωση και ποιος ο ρόλος της τώρα; 

Αμερικάνικες και Ισραηλινές αναφορές έχουν επανέρθει στο θέμα και σημειώνουν πώς πλέον έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου και έχει ενισχύσει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς καθώς και την ομάδα των φρουρών της επανάστασης του Ιράν. Η παρουσία της Sadat φημολογείται πώς έχει φτάσει ως και τα εδάφη του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Λιβύης σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, ΜΙΤ. Δεν είναι τυχαίο πώς σε δημοσίευμα της WSJ επισημαίνεται εκ νέου η παρουσία του οργανισμού σε αποφάσεις και συμβουλές προς τον Ερντογάν για να καθορίσει τον βαθμό ισχύς του εντός της χώρας.

Ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι,

«Το κίνημα κατανοεί το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της, να υπερασπίζεται και να αφαιρεί απειλές για την εθνική της ασφάλεια ενάντια στη παρουσία της Μοσάντ στην περιοχή, η οποία επιδιώκει να υπονομεύσει την αραβική και ισλαμική εθνική ασφάλεια. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει την ασφάλειά της .»

Εκείνο που δεν αναφέρει προφανώς είναι πώς οι μαχητές της Χαμάς εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την τουρκική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT, η οποία επίσης κατάρτισε τμήματα της τζιχάντ που ανήκαν στον ελεύθερο Συριακό Στρατό, οι οποίοι εντάχθηκαν ως στρατιώτες φιλικά προσκείμενοι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στη Συρία και, παλαιότερα, είχαν ενταχθεί στο DAESH (ISIS).

Τι λέει ο οργανισμός Sadat όμως για την Παλαιστίνη;

«Η Παλαιστίνη είναι το κοινό πρόβλημα των ισλαμικών χωρών. Πρέπει να τους παρέχεται η υποστήριξη που χρειάζονται για να απελευθερωθούν. Το κύριο βήμα θα πρέπει να είναι η παροχή βοήθειας για την άρση του αποκλεισμού στην Παλαιστίνη. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για τη Γάζα και ένας εναέριος διάδρομος στη Ραμάλα, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί με ασφάλεια. Η σύνδεση της Παλαιστίνης με την υδρόγειο δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος του Ισραήλ.

Αυτό απαιτεί ανοικτή υποστήριξη από τις ισλαμικές χώρες.Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας.Οι διώξεις στην Παλαιστίνη θα πρέπει να θεωρηθούν ως δοκιμασία που θα πρέπει να λάβουν οι ισλαμικές χώρες και θα πρέπει να επωφεληθούν από το ενοποιητικό τους αποτέλεσμα. Οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την έμφυτη δύναμή τους και να διασώσουν τους εαυτούς τους από τη σημερινή αδρανή θέση τους. Με το ενάμισι δισεκατομμύριο κατοίκους, τις υπόγειες και τις υπεράκτιες πηγές ενέργειας, τη σημαντική γεωπολιτική θέση και το μέγεθος που επιτρέπει τον έλεγχο των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, ο κόσμος του Ισλάμ έχει μόνο την έλλειψη της ικανότητας δημιουργίας μηχανισμών που παρουσιάζουν κοινή βούληση. Αυτό θα ήταν αρκετό για να γίνει ο ηγέτης του κόσμου.Το Ισλάμ είναι επαρκές ως ενοποιητικός παράγοντας. «

Είναι η Τουρκία τελικά άμεσα συνδεδεμένη με τις δράσεις της Χαμάς;

Στις τελευταίες αμερικάνικες αναφορές φέρεται πώς σαφώς η Τουρκία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κόμβος για τη λειτουργική και οικονομική δραστηριότητα της Χαμάς, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Saleh al-Arouri . Ο Αρουρί, ως ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της, έζησε στην Τουρκία μέχρι το 2018. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Τουρκία, βοήθησε να σχεδιαστούν τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ειδικά κατά του Ισραήλ.

Υπάρχει ίσως άμεσος σύνδεσμος με την Τουρκία, τη Χαμάς και το Ιράν;

Ο Zaher Jabarin, ο οποίος είναι επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της Χαμάς που μένει στην Τουρκία, διαχειρίζεται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ως χρήματα της Χαμάς. Ο Jabarin ήταν ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. Ο Jabarin ήταν υπεύθυνος επίσης για μια ομάδα της Χαμάς που απήγαγε και δολοφόνησε τον ισραηλινό συνοριοφύλακα Nissim Toledano το 1992, σύμφωνα με την έκθεση Meir Amit. Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι:

«Ο Jabarin έχει υπηρετήσει ως το πρωταρχικό σημείο επαφής μεταξύ της Χαμάς και της IRGC-QF, της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς Corps -Quds Force. Από το 2017, οι σχέσεις του με αυτούς ενισχύθηκαν με βάση τις προσπάθειες των ηγετών της Χαμάς να αυξήσουν τη χρηματοδότηση από το Ιράν«

Με αυτό ως σκεπτικό παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να μην μπεί κάποιος στην σκέψη πώς ενδεχομένως η προσπάθεια της Χαμάς για προσέγγιση του Ιράν, να έγινε με σύμφωνη γνώμη των άλλων «δυνάμεων χορηγίας και προστασίας» στην περιοχή.

Ποιά η θέση της ΕΕ και αν γνωρίζει κάτι για αυτή την οργάνωση;

24 Μαΐου 2017
Ρ-001413/2017 (ASW) – Ερώτηση από Έλληνα Ευρωβουλευτή και απάντηση της τότε αντιπροέδρου Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής
Σχετική Αναφορά κωδικού ερωτήματος: P-001413/2017


«Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου και τους ενδεχόμενους δεσμούς της με την τουρκική κυβέρνηση. Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και στους πολιτικούς διαλόγους υψηλού επιπέδου στις 25 Ιανουαρίου και 9 Σεπτεμβρίου 2016, συμφωνήθηκε να διευρυνθεί και να ενταθεί ο πολιτικός διάλογος ΕΕ-Τουρκίας για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία ενθαρρύνεται να αναπτύξει την εξωτερική της πολιτική σε στενό συντονισμό με την ΕΕ και να ευθυγραμμιστεί προοδευτικά με τις πολιτικές δηλώσεις, αποφάσεις και συμφωνίες της ΕΕ. Η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει την εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης της Βαρσοβίας.»

Το σχόλιο εδώ από την Ελληνική πλευρά θα μπορούσε να είναι εδώ πώς «ξέρουμε ή δεν ξέρουμε, νίπτουμε τας χείρας». 

Είναι όμως ουσιαστικός ο ρόλος του οργανισμού Sadat στην Τουρκία;

Σύμφωνα με τον Michael Rubin του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων (AEI), το προσωπικό του οργανισμού SADAT ήταν ενεργό και συμμετείχε στις προσπάθειες αντιμετώπισης του πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016. Ο Ρούμπιν και άλλοι αναφέρουν δημοσιεύσεις κοινωνικών μέσων και βίντεο που τραβήχτηκαν από Τούρκους πολίτες, όπου στελέχη του οργανισμού με πολιτικά και όπλα στα χέρια βρέθηκαν στη Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, υπάρχουν πολλαπλές αναφορές που δείχνουν τον ιδρυτή καθώς και ανώτατα στελέχη του οργανισμού να έχουν απευθείας δεσμούς με το ΑΚΡ, το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν. Προφανώς μιλάμε για έναν οργανισμό που έχει στενότατους δεσμούς με την σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ποιά είναι τα καινούρια στοιχεία που φέρνουν τον οργανισμό SADAT ώς εργαλείο και συνέχεια της επιχείρησης GLADIO αλλά με διαφορετικό προσανατολισμό;

Σύμφωνα με Τουρκικές πηγές, ο οργανισμός SADAT πλέον λόγω μιας εμφανούς εχθρότητας κατά του Κεμαλικού στοιχείου στον Τουρκικό στρατό έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ερντογάν ως εργαλείο ελέγχου και εκκαθάρισης κάθε συνόλου αντιφρονούντων. Εκείνο όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πώς στελέχη του οργανισμού είχαν ήδη συνεργαστεί εντός ΝΑΤΟ ως στοιχείο της φημολογούμενης επιχείρησης GLADIO (Stay Behind) που είχε δημιουργηθεί ενάντια στην ΕΣΣΔ και τον Κομμουνισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν οι Τουρκικές πηγές, φαίνεται πώς ο οργανισμός μετά την αποσύνθεση της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, λόγω της πτώσης της Σοβιετίας, πλέον έχει αλλάξει στόχευση. Τα στελέχη των Τούρκων που μετείχαν της προσπάθειας φαίνεται να έχουν περάσει μια συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική προς μια Τουρκική κυριαρχία επί του Ισλαμικού στοιχείου αλλά με στόχευση, όχι προς επιβολής στην Δύση (που ίσως θα ήταν αναμενόμενο) αλλά προς την Κίνα και την διαχείριση του «Δρόμου του Μεταξιού».

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτό που κάνει (ακόμα και σήμερα) το δίκτυο SADAT στη Συρία είναι η εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της εκεί χώρας (ειδικά κατά του Άσαντ που συνεργάζεται με τους Ρώσους). Σύμφωνα με δηλώσεις σε twitter καθώς και Τουρκικά ΜΜΕ, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μισθοφορικών ομάδων που έχουν κρυφά διεισδύσει στη Συρία. Θεωρείται πώς έχει εκπαιδεύσει 2.800 τρομοκράτες ενώ υπάρχουν ομάδες 300-400 ατόμων που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους.

Ερωτήματα για την χώρα μας. 

– Ο οργανισμός SADAT φαίνεται πώς είναι ιδιαίτερα δραστήριος, ενώ κάθε του πτυχή και δράση βρίσκεται μακριά από την κυβέρνηση του ΑΚΡ και άλλη υπηρεσία που μπορεί να συνδεθεί απευθείας με τον Ερντογάν. Αυτό δεν φαίνεται να ίσχυσε πάντως στην παρουσία τους με την μάσκα των «γκρί λύκων» στην γέφυρα του Βοσπόρου , ενάντια στην προσπάθεια εκτροπής του 2016.

Οι τομείς που ασχολείται μπορεί να δείχνουν την διπλωματία και την πολιτική ως βιτρίνα στην ιστοσελίδα τους, αλλά διαθέτουν ήδη υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ανορθόδοξες μεθόδους πολέμου και αποστολές αγημάτων σε πεδία μαχών όπου βρίσκεται το Ισλαμικό στοιχείο.

Η παρουσία εκπαιδευμένων στελεχών τους θεωρείται πώς υπάρχει στην Μ.Ανατολή, στην Ν.Α. Ασία μέχρι και στα Βαλκάνια. Αν λοιπόν έχουν τόσο μεγάλο εύρος ενεργειών και οριοθέτηση στόχων, ποιός εγγυάται πώς δεν έχουν ήδη παρουσία σε Θράκη, νησιά αν. Αιγαίου ή ακόμα και μέσα σε συγκεντρωμένα πλήθη μεταναστών που με τόση αφέλεια μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, δίπλα ή ακόμα και εντός στρατοπέδων για παράδειγμα;

– Με δεδομένο πώς μιλάμε για ενα alter-ego είδωλο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας (αφού ασκεί εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι του ΑΚΡ που έχει ήδη δηλώσει συμπάθεια προς την Ρωσία), είναι δυνατόν να μην είναι γνωστό στην GRU, CIA, Mossad (σ.σ. οι τελευταίοι όπως έγραψα, ήδη μιλούν για δεσμούς με Ιράν και Χαμάς) στο παρασκήνιο που λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία;

Μήπως οι πρόσφατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά στελεχών του οργανισμού έπαιξαν ρόλο για να βγεί ο ιδιοκτήτης της σε συνέντευξη προ λιγων μηνών για να διαψεύσει όσα καταλογίζονται σε αυτούς ( με αδιάσειστα στοιχεία , ειδικά από την πλευρά του Ισραήλ; )

– Τελευταίο ερώτημα, είναι το αν σταμάτησε η έρευνα για τον οργανισμό της Τουρκίας από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφορίας της χώρας μας, ή πέρασε στο παρασκήνιο για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη ικανότητα να υπάρξει διαχείριση κάποιων πραγμάτων που δεν είναι για δημόσια θέα.

Ένα ερώτημα που μπορεί να πάρει μόνο μια υποθετικά αισιόδοξη απάντηση που θα λέει πώς οι φράσεις «cloak and dagger» και «smoke and mirrors» υπάρχουν για κάποιον λόγο, όπως και η φράση «έχουν γνώσιν οι φύλακες». Μια διαφορετική απάντηση (διακοπή έρευνας) , θα πρέπει να δικαιολογήσει πώς όντως δεν υπάρχει κάτι ως απειλή από αυτό τον οργανισμό , όπου προσωπικά τουλάχιστον έχω αντίθετη άποψη σύμφωνα με όσα έχω βρεί σε στοιχεία και πληροφορίες.

links/references:

http://www.sadat.com.tr/about-us/news/141-how-is-the-palestine-question-solved.html
https://www.dailywire.com/news/rossomando-emerson-while-erdogan-slammed-israel-at-u-n-turkish-support-for-terror-was-revealed
https://www.huffingtonpost.gr/entry/diethnes-sadat-erdogan-turkey_gr_14553344
https://en.wikipedia.org/wiki/SADAT_International_Defense_Consultancy_Inc.
https://www.wsj.com/articles/turkey-may-go-the-way-of-venezuela-11571872299
https://www.aydinlik.com.tr/arsiv/sadat-tskdan-atilmis-gladyodur
http://www.sadat.com.tr/about-us/news/388-sadat-in-kurucusu-tanriverdi-sivil-silahli-orgut-kabul-edilemez-en.html 


Geopolitics



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.