26 Νοεμβρίου 2019

"Μα ο Gungor είπε!".


Γράφει η Τόνια Αντωνά* 

Δεν ξέρω τι λες εσύ, ο Gungor λέει ότι οι άντρες έχουμε ένα κουτί του τίποτα και αυτό εξηγεί γιατί καμιά φορά δε σε ακούω όταν μιλάς!"
"Αλήθεια; Εμένα μου φαίνεται ότι το κουτί σου λειτουργεί μόνο όταν σου ζητάω να κάνεις κάτι! Όταν σου μιλάω για καλοπέραση, μια χαρά με ακούς!"
"Ο Gungor λέει επίσης όταν ο άντρας χρειάζεται κίνητρο για να συμμετέχει με χαρά στις δουλειές του σπιτιού."
"Τι μας λες βρε παιδί μου; Έτσι λέει ο Gungor, ε; Λοιπόν, το ωροσκόπιο μου λέει ότι πρέπει να σταματήσω να ανέχομαι τους ηλίθιους στη ζωή μου, οπότε άντε στη μαμά σου! Να της πεις για τον Gungor μην ξεχάσεις!"

Η παραπάνω συζήτηση, αν και όχι απόλυτα ρεαλιστική ίσως, είναι μία χιουμοριστική εκδοχή συζητήσεων που έχω ακούσει κατά καιρούς σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό πλαίσιο. Ενημερωτικά, ο Gungor είναι ένας συμπαθέστατος και αρκετά αστείος κύριος, ο οποίος, από τα λίγα που γνωρίζω σχετικά, κάνει περιοδείες μιλώντας για τις διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι έχω παρακολουθήσει μόνο μέρος μίας σχετικής ομιλίας του (A Tale of two Brains), κατά τη διάρκεια της οποίας μιλάει για το πόσο μονοδιάστατος είναι ο αντρικός εγκέφαλος (προφανώς μπορεί να αντέξει μόνο ένα πράγμα τη φορά και όταν υπερφορτώνεται ανατρέχει στο κουτί του τίποτα ή το Nothing Box, όπου απλά αγνοεί τους πάντες και τα πάντα) και πόσο περίπλοκος είναι ο εγκέφαλος της γυναίκας, η οποία μπορεί να ασχολείται με πέντε πράγματα ταυτόχρονα, χωρίς καθόλου να μπερδεύεται.

Όσο τιμητικό και αν ακούγεται αυτό για τις απανταχού γυναίκες, πριν σπεύσετε να περηφανευτείτε λέγοντας "Ε, μα βέβαια! Αφού είμαστε το ανώτερο φύλο. Για αυτό τα καταφέρνουμε όλα τόσο καλά!", σκεφτείτε για λίγο τι σημαίνει αυτή η διάκριση ανάμεσα στους δύο εγκεφάλους: ουσιαστικά, αποδεχόμενες ότι οι άντρες είναι λίγο 'απλοϊκοι", και πάντα με τη "χαρά" της ιδιαίτερης επάρκειας μας, καταλήγουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα από όσα μας αναλογούν, ενώ δίνουμε στους άντρες τη δικαιολογία ότι "δε μπορούν οι καημένοι, είναι λίγο χαζούληδες". 

Αντίστοιχα, οι άντρες, που φυσικά καθόλου χαζοί δεν είναι, καταλήγουν να υποτιμούν τον εαυτό και τις δυνατότητες τους, καταλήγοντας να φθίνουν, γιατί ως γνωστόν ότι δεν εξασκείται, ξεχνιέται, μέχρι να φτάσουν σε σημείο να πιστεύουν ότι η μόνη συνεισφορά που είναι ικανοί να κάνουν είναι η οικονομική. Όταν ξεχνάνε να κάνουν κάποια εργασία σχετική με το σπίτι, το δικαιολογούν, λέγοντας ότι έχουν τόσα στο μυαλό τους που δεν αντέχουν άλλο νοητικό βάρος. Όταν κάνουν κάποια δουλειά, περιμένουν εύσημα γιατί ο άντρας, σαν το σκύλο, χρειάζεται εκπαίδευση και η εκπαίδευση προϋποθέτει λιχουδιές. Πόσο πραγματικά υποτιμητικό για το ανδρικό φύλο...

Τελικά, καταλήγουν και οι δύο σύντροφοι πεπεισμένοι ότι ο ρόλος τους καθορίζεται από τις υποτιθέμενες εγκεφαλικές τους διαφορές και ότι εφόσον μιλάμε για βιολογία, τίποτα δε μπορεί να αλλάξει. Το σώμα έχει μιλήσει. Οι σύντροφοι συνεχίζουν τις ζωές τους, οι γυναίκες συνεχίζουν τη γκρίνια και οι άντρες συνεχίζουν, για να μην την ακούνε, να κρύβονται μέσα στο καβούκι τους (όπου καβούκι μπορεί να είναι η δουλειά, το καφενείο, μία παράλληλη σχέση ή η τηλεόραση και όχι απαραίτητα ένα τμήμα του εγκεφάλου τους που έχει ταμπέλα Nothing) και οι γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν τα πάντα, γιατί έτσι πρέπει, και το βράδυ αρνούνται τις σεξουαλικές επαφές γιατί δεν ξέρουν πως αλλιώς να τιμωρήσουν τον, κατά τα άλλα, αδιάφορο σύντροφό τους.

Ας μη γελιόμαστε. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο (πχ. ο γυναικείος εγκέφαλος διαθέτει λεκτικά κέντρα και στα δύο ημισφαίρια ενώ ο αντρικός μόνο στο αριστερό, πράγμα που πιθανόν να εξηγεί γιατί εμείς θέλουμε 3 ώρες να εξηγήσουμε κάτι που ένας άντρας το λέει με πέντε κουβέντες, όπως επίσης και γιατί οι γυναίκες είναι καλύτερες στα φιλολογικά μαθήματα) αλλά αυτές δε συμπεριλαμβάνουν ένα κουτί του τίποτα ή μία μαγική γυναικεία ικανότητα να θυμάται τα πάντα. Αν μη τι άλλο, όπως οι γυναίκες χρειάζεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια στο παρκάρισμα, ακριβώς επειδή ο εγκέφαλος τους τις δυσκολεύει στην ανάλυση χώρου, έτσι χρειάζεται και οι δύο να προσπαθούν για τη διατήρηση, όχι του βολέματος ή μίας αλαζονικής αίσθησης επάρκειας τους, αλλά για τη διατήρηση μίας υγιούς και δίκαιης σχέσης. 

Τέλος πάντων, αν δυσκολεύεστε να θυμάστε πράγματα, αφήστε τον Gungor να κάνει αυτά που λέει στο δικό του γάμο (ναι, καλά...) και αγοράστε ένα σημειωματάριο. Εκτός, βέβαια, αν ο σκοπός όλων μας δεν είναι να διαμορφώσουμε μία όμορφη σχέση αλλά να έχουμε μία καλή - έστω αβάσιμη - δικαιολογία για όσα κάνουμε και δεν κάνουμε, για τις αλλαγές που αποφεύγουμε και για τη άρνησή μας να συναντήσουμε το σύντροφό μας στη μέση. Γιατί αυτό φυσικά προϋποθέτει ξεβόλεμα και αγώνα. Σίγουρα πάντως είναι πιο δύσκολο από το να εναποθέτουμε την ευθύνη της ζωή μας σε διάφορους κωμικούς ομιλητές, που σαφώς, στις δικές τους σχέσεις, δεν κάνουν αυτά που συμβουλεύουν...

* Η Τόνια Αντωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982, οπού παρέμεινε μέχρι το 2001 όταν έφυγε για να ξεκινήσει τις σπουδές της στην Αγγλία. Σπούδασε Ψυχολογία και Εγκληματολογία στο University of Keele, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της επισκεπτόταν σε εβδομαδιαία βάση το τοπικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ικανότητες ως εθελόντρια. Το 2003 επικεντρώθηκε στις σπουδές της Εγκληματολογίας, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό της στο University of Kent σε σπουδές Ιατρικής Δεοντολογίας. Από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε και ξεκίνησε το Μεταπτυχιακό της σε σπουδές Συνθετικής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας στο University of Derby, βλέπει ασθενείς (ατομικά και σε ομάδες), αρχικά ως μέρος της άσκησης της και αργότερα σε ιδιωτικό πλαίσιο. Από το Μάιο του 2014 και μέχρι σήμερα πραγματοποιεί ομιλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων. Διεξάγει επίσης συχνά σεμινάρια σχετικά με την αυτογνωσία, την κατάθλιψη, τις διατροφικές διαταραχές κ.α. Η προσέγγιση της είναι συνθετική, δηλαδή έχοντας βάσεις σε 3 διαφορετικές σχολές ψυχοθεραπείας (Προσωποκεντρική, Γνωσιακή και Ψυχοδυναμική), έχει την ευχέρεια να δουλέψει με τον κάθε ασθενή σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες (χρονικές, οικονομικές) που ο ίδιος έχει εκφράσει. Έχει ασχοληθεί επισταμένα με τις διαταραχές προσωπικότητας, το πένθος, το διαζύγιο, τους εθισμούς, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, τις φοβίες και τις δυσκολίες επικοινωνίας στην οικογένεια.



Share

1 σχόλιο:

ἐμπεσῶν εἰς λάκκον τις είπε...

Για όσους δεν παίρνουν
σοβαρά την εκκλησία
και τα όπλα της

μετάνοια
εξομολόγηση
Θεία Κοινωνία
πνευματική ζωή

ο ...άλλος δρόμος
μοιάζει μονόδρομος
αλλά δυστυχώς

δεν βγάζει πουθενά.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.