12 Νοεμβρίου 2019

Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Γράφει η Θώμη Παριανού

Την Κυριακή3 Νοεμβρίου 2019 ανέβηκα στο κέντρο της Αθήνας και είδα μία ομάδα απεργών, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στο ύψος του Μετρό της Πανεπιστημίου. Αιτία της απεργιακής κινητοποίησης ήταν η παραβίαση της αργίας της Κυριακής, μια που η συγκεκριμένη Κυριακή είχε μετατραπεί υποχρεωτικά σε εργάσιμη. 

Από το έντυπο πληροφορήθηκα ότι υπάρχει πλειοψηφική απόφαση του ΣτΕ για τις ‘’32 Κυριακές’’, οι οποίες μετατράπηκαν σε …εργάσιμες. ‘Ηδη, κατά την περίοδο Μαϊου – Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα του Δήμου Αθηναίων και σε άλλες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως ‘’τουριστικές’’ βίωσαν, κανονικά και με τον νόμο, «την τρομοκρατία του να καλείσαι να δουλεύεις κάθε Κυριακή, ενώ μπροστά μας έχουμε και τις 3 συνεχόμενες Κυριακές του Δεκεμβρίου (λόγω των εορτών)». Και το αίτημά τους είναι: 
Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Βέβαια, γνώριζα ήδη ότι εδώ και πολλά χρόνια καταστρατηγείται συστηματικά η αργία της Κυριακής, η οποία, εκτός από εργασιακό δικαίωμα (όπως την εισπράττουν οι εργαζόμενοι) είναι επίσης και θρησκευτικό δικαίωμα και υποχρέωση μαζί, για μας τους Χριστιανούς Ορθοδόξους. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο επονομαζόμενος και Πατροκοσμάς, πέραν του τεράστιου έργου του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, ηταν ένθερμος υπερασπιστής της αργίας της Κυριακής, πράγμα που πλήρωσε με την ζωή του και ας δούμε πως. 

Ο Πατροκοσμάς (1714 – 1779), ήταν ιερωμένος, έζησε σε μία εποχή της τουρκοκρατίας, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός της Ελλάδας κινδύνευε με εξισλαμισμό. Ο ίδιος γύριζε όλη την Ελλάδα, κηρύσσοντας τον λόγο του Θεού στους σκλαβωμένους Έλληνες και απετέλεσε ανάχωμα για τον εξισλαμισμό του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Ήπειρο, όπου εκεί συγκρούσθηκε με τους Εβραίους των Ιωαννίνων, λογω της αργίας της Κυριακής.

Από το βιβλίο του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης, Αυγουστίνου Ν. Καντιώτου, ‘’ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ’’, σελιδα 41, διαβάζουμε: 

«Μέ τήν θερμήν, τήν πύρινην διδασκαλίαν, κατώρθωσε νά καταργήση τά παζάρια (γιά τούς Χριστιανούς) τής Κυριακῆς (στά Ἰωάννινα) καί νά μεταφέρη ταυτα είς τήν ἡμέραν του Σαββάτου, πρός μεγάλην λύπην των Εβραίων, οί οποίοι καί τόν ἐμίσησαν θανασίμως»
--
ΒΛΕΠΕΤΕ, ΟΙ ΕΒΡΑΊΟΙ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΓΑΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ.
----

Oι Εβραίοι έδωσαν 1.000 ‘’άσπρα’’ νομίσματα, (ποσόν τεράστιο για την εποχή εκείνη), στον Κουρτ πασά του Βερατίου, για να ‘’βγάλει από την μέση’’ τον Πατροκοσμά. Και πράγματι, ο πασάς αποφάσισε τον θάνατό του. Όταν ο Πατροκοσμάς απευθύνθηκε στον Κουρτ Πασά για να λάβει την άδεια να κηρύξει στην περιοχή του, ο πασάς όχι μόνο ’’δέχθηκε’’, αλλά του έδωσε και συνοδεία στρατιώτες για να τον πάνε στο χωριό Κολικόντασι, της Βορείου Ηπείρου κοντά στον Αψό ποταμό. Καθ’ οδόν, όμως, οι στρατιώτες σταμάτησαν και του ανακοίνωσαν ότι θα τον κρεμάσουν, κατ’ εντολήν του πασά. Ο Πατροκοσμάς, όμως το ήξερε ήδη και τους ζήτησε να τον αφήσουν να προσευχηθεί πρώτα, πράγμα που έγινε. Μετά οι στρατιώτες τον κρέμασαν σε ένα δέντρο και έριξαν το πτώμα του στον Αψό ποταμό. Ήταν 24 Αυγούστου 1779. 

Παρά την πέτρα που του είχαν δέσει στον λαιμό, το λείψανό του επέπλεε, και μάλιστα ΟΡΘΙΟ.. Βρέθηκε από τον ιερέα Μάρκο κι ενταφιάσθηκε στη Μονή της Θεοτόκου Αρδονίτσας Β. Ηπείρου, όπου και ανευρέθη. Ως άγιος ανακηρύχθηκε επίσημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 20 Απριλίου του 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου (ημέρα του θανάτου του).

Αλλά, ας δούμε τι είπε ο ίδιος ο Πατροκοσμάς για την Αργία της Κυριακής:

C:\Users\user\Desktop\ΚΥΡΙΑΚΗ 1.jpg


C:\Users\user\Desktop\ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 2.jpg


ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.