14 Νοεμβρίου 2019

ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ, ΟΧΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Λέγαμε προχτές για τη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στα κατεχόμενα κι έδειχνε ότι το 78,6% θέλει λύση δύο χωριστών κρατών. Και κάποιοι ειρωνεύονταν. Ας ρωτήσουν και τους Ελληνοκύπριους, έλεγαν, τα ίδια θα απαντήσουν. Ήρθε τυχαία η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (πραγματοποιείται σε όλη την ΕΕ) κι έδωσε απαντήσεις. Το 57,2% των Ελληνοκυπρίων επιλέγει ως μορφή λύσης το Ενιαίο Κράτος. Σηκώνει πολλές ερμηνείες κι εξηγήσεις το Ενιαίο Κράτος, και ίσως να δικαιολογείται κάποιος να αποδίδει το ποσοστό στην επιθυμία των Ελληνοκυπρίων και στο ευκταίο που παραβλέπει το εφικτό, αλλά όπως και να ΄χει, αυτό ουσιαστικά πρέπει να συγκριθεί με το 78,6% των Τουρκοκυπρίων (και των εποίκων) που θέλουν λύση δύο χωριστών κρατών. Ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους αυτό το ποσοστό είναι μόλις 13,9%, διαψεύδοντας όσους κινδυνολόγους χρησιμοποιούν αυθαίρετα την κοινή γνώμη για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να βιαστούμε να συμφωνήσουμε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία διότι διαβλέπουν δήθεν ότι η λύση δύο κρατών εδραιώνεται. Το 13,9% δεν είναι εδραίωση είναι ίσως απάντηση - αντίδραση από όσους με τίποτα δεν αποδέχονται την ΔΔΟ έτσι όπως φαίνεται να την αποδέχεται η πλειοψηφία της κομματική ηγεσίας.

Αλλά, εκείνο που πρέπει να απασχολήσει, επιτέλους, την πολιτική ηγεσία είναι ότι μόλις το 27% τάσσεται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δηλαδή, τη μορφή λύσης που η ηγεσία πλασάρει εδώ και χρόνια, που εκβιαστικά προβάλλει στον λαό ως τη μόνη εφικτή λύση και ως τη λύση που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η ΕΕ, ο λαός που θα κληθεί να τη βιώσει δεν την αποδέχεται. Ούτε στις ελεύθερες περιοχές ούτε στις κατεχόμενες. (Το ποσοστό που επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση στα κατεχόμενα είναι 16,3%). Φυσικά, τα ποσοστά αυτά αλλάζουν κατά καιρούς αναλόγως των εξελίξεων και των προσδοκιών που δημιουργούνται, αλλά το γεγονός που παραμένει αναλλοίωτο είναι ότι το αποτέλεσμα της διαχείρισης του Κυπριακού, της πολιτικής που εφαρμόστηκε, της φιλοσοφίας που ασπάζεται η ηγεσία και προσπάθησε να μεταδώσει στον λαό τόσα χρόνια έχει ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τις προσδοκίες της.

Η ηγεσία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον λαό. Όπως βρισκόταν και το 2004, που υποσχόταν στους ξένους ότι ο λαός θα πεισθεί και θα εγκρίνει το σχέδιο ΔΔΟ του Ανάν, και τελικά πήρε το ηχηρό ΟΧΙ, που ακόμα να κατανοήσει.

Ένα ποσοστό του 57,2%, που υποστηρίζει λύση Ενιαίου Κράτους, πιθανό να γνωρίζει ότι αυτή η διευθέτηση είναι ανέφικτη. Ή εν πάση περιπτώσει είναι πολύ απομακρυσμένη. Αλλά, γνωρίζει επίσης, αυτό που ηγεσία αποφεύγει να αναγνωρίσει. Ότι η ΔΔΟ, όπως τη συμφωνεί η ηγεσία, είναι αδύνατο των αδυνάτων να εξελιχθεί σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και κυρίως, ότι είναι αυτοκτονία να συμφωνηθεί μια λύση ομοσπονδίας στην οποία θα έχει ρόλο και λόγο η Τουρκία του δικτάτορα της Μεσογείου Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν, επίσης, ότι για να επιβιώσουν στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν ένα κράτος, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, όχι προτεκτοράτο, όχι ελεγχόμενο από την Τουρκία. Κι αυτό διασφαλίζεται μόνο σε μια ενωμένη ισχυρή πραγματική δημοκρατία. Αν είναι εφικτή η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, καλώς. Αλλά, ας μη συνεχίσουν να παριστάνουν τους ρεαλιστές κι ας μην περιμένουν οι ηγέτες και κάποιοι παρατρεχάμενοι παραγοντίσκοι, τσογλάνια πρεσβειών και ύποπτων ΜΚΟ, ότι θα πείσουν τον λαό να τους ακολουθήσει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία για μια ουτοπία, όταν γνωρίζει ότι το 85,5% των Τουρκοκυπρίων δεν θέλει να φύγει ο κατοχικός στρατός και το 83,2% θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις ως έχουν. Κι όσο ακούει τον Ερντογάν να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ανοίξει τις πόρτες και θα στείλει στην Ευρώπη τους Τζιχαντιστές αν συνεχίσουν να τον απειλούν «για τις εξελίξεις στην Κύπρο».

Τι μπορούν να κάνουν οι ρεαλιστές ηγέτες μας; Αν δεν μπορούν να αλλάξουν φιλοσοφία, αφού δεσμεύτηκαν τόσο βαθιά και τόσο επιπόλαια, τουλάχιστον να σταματήσουν να διαπραγματεύονται τον διαμοιρασμό της διοίκησης και το πολίτευμα και να απαιτήσουν πραγματική διεθνή διάσκεψη για να διαπραγματευτούν αυτό που θα δώσει πραγματική προοπτική: την αποχώρηση της Τουρκίας από τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.