12 Νοεμβρίου 2019

Γέννηση της Κύπριας ή Κύπριδας θεάς Αφροδίτης στη γλυκοφίλητη θαλασσοφίλητη ερωτική Κύπρο.

Απόσπασμα σε μετάφραση, Ομηρικού Ύμνου. 

Την σεβαστή, χρυσοστέφανη, την όμορφη Αφροδίτη,
Θα ψάλω, που της έλαχαν όλης της Κύπρου οι προμαχώνες,
Της θαλασσινής. Εκεί την έφερε του Ζέφυρου η δύναμη.
Με την υγρή του πνοή. Εκεί την έφερε του Ζέφυρου η δύναμη
Με την υγρή του πνοή, στο κύμα της πολύφλοισβης θάλασσας 
Σε αφρό μαλακό…..

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς 

Με βάση τον Ομηρικό μύθο η Κύπρια ή Κύπριδα θεά Αφροδίτη (Προσωνύμια, Παφία, Κύπρις, Αναδυομένη, Αλιγενής κ.ά.), γεννήθηκε στην ακτή της Πέτρας του Ρωμιού στην Πάφο. Από τους αφρούς της θάλασσας γυμνή βγήκε και από τις θεραπαινίδες της καλλωπίστηκε. Είναι θεά του Έρωτα, της Ομορφιάς, της Σεξουαλικότητας, της Ηδονής, της Τεκνοποίησης, όπως επίσης προστάτιδα του Πνευματικού Πλατωνικού και Σαρκικού ηδονιστικού έρωτα.


Ο Όμηρος (9ος – 8ος αιώνας π.Χ.) «Κύπριδα» ονομάζει την Αφροδίτη στην Ιλιάδα, επίσης στους Ομηρικούς ύμνους αποκαλεί την Θεά ως «Κυρία των τειχισμένων πόλεων της Κύπρου» και «Βασίλισσα της Σαλαμίνας» και θαλασσοφίλητης Κύπρου. Ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι ο πρώτος ναός της Θεάς ιδρύθηκε από τον ναό των Ασκελών, τον αρχαιότερο όλων των ναών προς τιμή της θεάς. Επίσης περιγράφει και το έθιμο της ιεράς πορνείας στην Κύπρο. (Ιστορίαι 1.199). Ο Όμηρος αναφέρεται ( Οδ. 8.360 – 366 ) και στο ιερό τέμενος της Αφροδίτης, όπου η θεα πήρε το λουτρό της, αλοίφτηκε με αθάνατο μύρο και ντύθηκε προκλητικά και όμορφα από τις γυμνές θεραπαινίδες ερωτικές πανέμορφες χάριτες και τον γυμνό φτερωτό Έρωτα, με τα κεραυνοβόλα ερωτικά του τόξα.

Στην περιοχή του Ακάμα, σε ένα μαγευτικό μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο, σώζονται μέχρι σήμερα κατά τον θρύλο τα «Λουτρά της Αφροδίτης».

Λουτρά της αναδυομένης Κύπριδας Αφροδίτης. 

Του Αντώνη Αντωνά.

Σταλαγματιές κρυστάλλινες απ΄ τα ουράνια βρέχει, 
ρουμπίνια στα χρώματα της Ίριδας, φεγγίζουν,
ουράνιο τόξο σχηματίζουν, έρωτας και ηδονή σ΄αγγίζουν..

Μια πανδαισία ειδυλλίου ερωτική, σε όασης ερωτική φωλιά, 
μ΄ αγριολούλουδα, που ευωδιάζουν μεθυστικά…
σε μαγεύουν σε μεθούν…, το θρόϊσμα των δένδρων, 
της πηγής ο μουσικός ήχος, νοερά σε ταξιδεύουν,
σε παρασύρουν, σ΄ ερωτικές φαντασιώσεις….

Ερωτικές χορδές αγγίζει μαγικό δοξάρι, 
απαλή φανταστική ερωτική μουσική ακούγεται…

‘Όταν ο Όμηρος αναφερόταν στην «Κύπριδα Αφροδίτη», η Θεά ήταν ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα. (Περί Κύπρου, παράδοξα ο Όμηρος γνώριζε τα πάντα.) 

Η παρουσία της εμφανίζεται μάλλον προς το τέλος του 7ου αιώνα και αυτό ίσως οφείλεται σε Έλληνες εποίκους, που μετέφεραν την λατρεία της και στην Ελλάδα. Οπότε μάλλον η Κύπρος πρωτοπορεί στην λατρεία του έρωτα, της ηδονής και της αγάπης… Ο έρωτας νικά πάντα τον πόλεμο, η ηδονή ηρεμεί τους ανθρώπους, η αγάπη διώχνει το μίσος…. 

«Και φόραε στο κορμί σκουτιά που τα΄φκιαξαν οι Χάρες, κ οι Ώρες και τα βάψανε σ εαρινά λουλούδια, σαν που και τούτες τα φοράν σ υάκινθο και κρόκο, στο μενεξέ το θαλερό, σ άνθος πανώριου ρόδου, με γλυκό νέκταρ και μαζί με θεϊκά μπουμπούκια, σε λείρια και σε νάρκισσους, σαν που κι΄ η Αφροδίτη, φόραε την πάσα μια στιγμή ιμάτια μυρωμένα….»

«Κι ευωδιασμένα στέφανα η γλυκόγελη Αφροδίτη, με τις θεραπαινίδες της έπλεε από λουλούδια, στην κεφαλή τα βάλανε Θεές στραφτοφακιόλες. Νύμφες και Χάριτες, μαζί η χρυσόμορφη Αφροδίτη, γλυκά στην πολυπίδακη την Ίδη τραγουδώντας….»

«Ύμνος στην Θεά Αφροδίτη.»

«Μούσα μοι έννεπεν έργο πολυχρύσου Αφροδίτης Κύπριδος ή τε θεοϊσίν επί γλυκύν ίμερον ώρσε κα τ εδαμάσσατο φύλα καταθνητών ανθρώπων οιωνούς τε διπετέας και θηρία πάντα, ήμεν οσ ήπειρος πολλά τρέφει ήδ όσα πόντος, πάσιν δ έργα μέμηλεν ευστεφάνου Κυθερείης….»
Μούσα τα έργα ψάλλε μου της Αφροδίτης της πολύχρυσης της Κύπριδας που στους θεούς γλυκύ σήκωσε πόθο και δάμασε τα φύλα των θνητών ανθρώπων και τα θεόθρεπτα πουλιά και τα θηρία όλα, κι΄όσα η στεριά τρέφει πολλά κι΄όσα ο πόντος, κι΄όλοι για τα έργα γνοιάζονται της ωραιοστέφανης Κυθέρειας….

Σαπφώ και Αφροδίτη. 

Αρχαία ερωτικά ποιήματα. από Σαπφώ, την μεγαλύτερη αρχαία λυρική ποιήτρια, από την Λέσβο. Σαπφώ η Λέσβια. (630 – 570 π.Χ.). Το όνομα της συνδέθηκε με τον λεσβιακό έρωτα. Ο Πλάτων την ονομάζει σοφή και δέκατη μούσα.

Η Σαπφώ απολάμβανε πολλές χαρές με τις φίλες της. Σε ένα δραματικό ποίημα αποχωρισμού μία φίλη σύντροφος, της γράφει….

Ο Αποχωρισμός.

«Ειλικρινά θέλω να πεθάνω…., Σαπφώ σε αφήνω παρά την θέληση μου….» και απαντά η Σαπφώ… «Πήγαινε στο καλό και να θυμάσαι…όλες τις τρυφερές και όμορφες στιγμές, που μοιραστήκαμε….. Πολλά στεφάνια από ρόδα και βιολέτες και κληματόφυλλα, έβαλλες στεφάνι γύρω από το κεφάλι σου στο πλάι μου καθισμένη …. τρυφερά παντού… και απαλή πάνω σε μαλακά κρεβάτια… απόδιωχνες με μιας για άλλες κοπέλες τον πόθο…….» 

Έγραφε η Σαπφώ για τον Έρωτα…. «Πάλι ο Έρωτας που παραλύει, με συγκλονίζει, αυτό το γλυκόπικρο ερπετό, που είναι αδύνατο να του ξεφύγεις……»

Ποικιλόθρον αθάνατ΄ Αφροδίτα. 
Σαπφώ….. 
Απόσπασμα.

Ποικιλόθρον΄αθάνατ΄Αφροδίτα,
Παι Διός δολοπλόκε, λίσσομαι σε,
Μη μ΄άσαισιν μηδ΄ονιαίσι δάμνα,
Πότνιο θυμόν…….

Κόρη δολόπλοκη, του Δία θυγατέρα, σε παρακαλώ,
με καημούς και πίκρες στην ψυχή μου……
Γιατί αν φύγει, θα γυρίσει,
Κι αν δώρα δεν δέχεται, θα τα δώσει.
Κι αν δεν αγαπά, γρήγορα θ΄ αγαπήσει,
Κι ας μην το θέλει…..
Έλα τώρα, απ΄ τον ασήκωτο καημό,
λύτρωσε με κι όσα ποθεί η ψυχή μου,
να γίνουν και η ίδια εσύ τέλεσε,
Σύμμαχος γίνε….. 

(Διασκευή μετάφρασης. Αντώνη Αντωνά.) 

*Σύμφωνα με τον Όμηρο στην Ιλιάδα, η θεόμορφη Κύπριδα Αφροδίτη, που αναδύθηκε γυμνή από τα κύματα της θάλασσας της Πάφου, στην Πέτρα του Ρωμιού, ήταν κόρη του θεού Δία και της Ωκεανίδας χρυσόμορφης Διώνης. 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ -ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – www.ledrastory.com



Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Θα ήθελα να επισημάνω στους τιμημένους αναγνώστες του koukfamily, ότι με τον φίλτατο Θάνο είχαμε αρχικές επιφυλάξεις για να δημοσιευθεί το πιο πάνω ιστορικό κείμενο το οποίο βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και δει του Ομήρου..., λόγω του ότι ενδεχομένως να θεωρείτο ...άσεμνο...
Πρυτάνευσε η λογική ότι κείμενα σαν αυτό πραγματικά είναι ανεκτίμητα από ιστορικής πλευράς και δεν επέχουν καθόλου θέση περί ...άσεμνου. Αντίθετα με τα σημερινά δυσάρεστα γεγονότα...εγκλήματα, πόλεμοι, προδοσίες, υποτέλειες νομίζω ότι είναι μια όαση ευφορίας και αγαλλίασης, αφού μιλά περί ερωτισμού και την Θεά Αφροδίτη, την Κύπριδα που αναδύθηκε από την θάλασσα της Ελληνικής Κύπρου της γλυκοφίλητης και θαλασσοφίλητης...της γαλάζιας απέραντης θάλασσας μέχρι το Ελληνικό Αιγαίο, που επιβουλεύωνται οι Βάρβαροι Τούρκοι, ο λαός της οργής του θεού, ο μοναδικός λαός στον κόσμο χωρίς ιστορία κα πολιτισμό...
Την εξαιρετική διάταξη την επιμελήθηκε όπως πάντα ο φίλτατος Θάνος. Τον ευχαριστώ θερμά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ - WWW.LEDRASTORY.COM

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Εμείς ευχαριστουμε αγαπητε μου φιλε Αντωνη.
Το κείμενο ειναι αληθινα επιμορφωτικό και ευχάριστο.
Και σαφεστατα υπαρχει μεγαλη διαφορά μεταξυ του ιστορικου μυθολογικου ερωτικού στοιχείου και της χυδαιότητας της συγχρονης πανσεξουαλικότητας....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.