12 Νοεμβρίου 2019

Το ρήμα «Αυξεντιώθηκε» και ο ήρωας Νικόλαος Κατούντας

Γράφει ο Λάζαρος Μαύρος

Νικόλαος Κατούντας: Αθάνατος στο Πάνθεον όλων των Αθανάτων της πατρίδας που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Και των οποίων ο βαθμός της αθανασίας τους μετριέται πρωτίστως με το μέτρο της ανδρείας που επέδειξαν, ώς την ύστατη πνοή τους, για τη λευτεριά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. 

Και ιδού πώς πραγματώνεται η αθανασία και παίρνει υλική υπόσταση με αυτό το πολύτιμο βιβλίο ξανά εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτήν την τελετή μνήμης και τιμής για τον ηρωικό Διοικητή του 31 Λόχου Κρούσεως, της 33 Μοίρας Καταδρομών, της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, τον 31χρονο υπολοχαγό Νικόλαο Κατούντα, από τις Πάτρες της Πελοποννήσου. Ο οποίος θυσιάστηκε πολεμώντας, με γενναιότητα βαθμολογημένη στο άριστα και με υποδειγματική αυταπάρνηση υπέρ των συμπολεμιστών του, στις άνισες μάχες κατά των ασυγκρίτως υπέρτερων δυνάμεων των Τούρκων εισβολέων του Αττίλα, Δευτέρα, 22 Ιουλίου 1974, στις φρικτά προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες της Κερύνειας μας. 

ΣΑΡΑΝΤΑ Έλληνες και Ελληνίδες συνέγραψαν αυτό το βιβλίο, έχοντας κοινωνήσει όλη την αλήθεια του ελληνικού ηρωισμού, που ενσάρκωσε, μαχόμενος πολεμιστής, επικεφαλής των λοκατζήδων του ο ίδιος, ο Καταδρομέας Υπολοχαγός Κατούντας. Την αλήθεια που μας κόμισαν οι επιζήσαντες συμπολεμιστές του, αυτόπτες μάρτυρες της ζηλευτής ανδρείας του εκείνες τις στιγμές της κόλασης, στον προδομένο εκ των προτέρων πόλεμο, στις Κερκόπορτες της Κερύνειας. 

ΓΙ’ ΑΥΤΟ επάξια τον είπαν «ο Λεωνίδας της Κερύνειας». Εμπράκτως ισάξιον του επικεφαλής των 300 Λακεδαιμονίων του 480 π.Χρ. στα Στενά των Θερμοπυλών, απέναντι στις ορδές του Ξέρξη εισβολέα και στην πισώπλατη προδοσία του Εφιάλτη. Και Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αρμόζει στον Κατούντα. Εκεί ακριβώς στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού όπου θυσιάστηκε, μόλις πριν ακουστεί το φρικτότερο των αιώνων «η Πόλις Εάλω». Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 της Κωνσταντινουπόλεως. Δευτέρα, 22 Ιουλίου 1974 της Κερύνειας. 

ΔΕΚΑΕΦΤΑ χρόνια νωρίτερα, Κυριακή, 3 Μαρτίου 1957, στο Μοναστήρι του Μαχαιρά στην Κύπρο, μία ταξιαρχία των Εγγλέζων κατακτητών περικύκλωσε το προδομένο Κρησφύγετο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ 29χρονου Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Εγγλέζος κυβερνήτης της αποικίας, στρατάρχης σερ Τζων Χάρντινγκ, τόσο βέβαιος ήταν ότι τα στρατεύματά του θα εξανάγκαζαν σε ταπεινωτική παράδοση, τον επικηρυγμένο με 5.000 λίρες, άπιαστο «αρχιτρομοκράτη» Αυξεντίου, ώστε, από τα χαράματα μετέφερε στον Μαχαιρά ομαδόν τους ξένους δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές και φωτορεπόρτερ για ν’ απαθανατίσουν τον προβλεπόμενο θρίαμβο των αγγλικών του στρατευμάτων.

ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΑΝ όμως το Μολών Λαβέ του Αυξεντίου. Απαθανάτισαν την 10ωρη μάχη του Αυξεντίου. Απαθανάτισαν και μετέδωσαν στις εφημερίδες και στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, την ελληνική δόξα στον Μαχαιρά. Και το έκτοτε αιώνιο αίσχος του βρετανικού στρατού, ο οποίος περιέλουσε με βενζίνη το άπαρτο Κρησφύγετο του Αυξεντίου και τον έκαψε ζωντανό. Ολοκαύτωμα για τη Λευτεριά. Αυτόπτες μάρτυρες οι δημοσιογράφοι, κατέγραψαν την αλήθεια εκείνων των στιγμών, που ο Έλλην Ήρωας πέρασε για πάντα στο Πάνθεον των Αθανάτων με το Μολών Λαβέ του Λεωνίδα των Θερμοπυλών, που βροντοφώναξε στους Άγγλους. 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 Ιουλίου 1974, όταν ο Κατούντας ΑΥΞΕΝΤΙΩΘΗΚΕ στην Κερύνεια, δεν υπήρχαν κάμερες και δημοσιογράφοι. Υπήρξαν, όμως, οι επιζήσαντες συμπολεμιστές του. Για να έχουμε έκτοτε και σε αυτό εδώ το βιβλίο την ίδια αλήθεια. 

- ΤΟ ΡΗΜΑ «Αυξεντιώθηκε» αποτελεί μιαν αυθαίρετη, χωρίς την άδεια ή την έγκριση κανενός, παλαιότερη επινόηση του ομιλούντος. 

- Για ν’ αποδίδει, κατ’ ακριβολογίαν, πώς ένας γενναίος ήρωας, σε προδομένες συνθήκες όπως στον Μαχαιρά, έναντι συντριπτικά υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων, υπερασπιζόμενος και τους συμπολεμιστές του, αξιώθηκε τη δόξα και την αθανασία όπως ο Αυξεντίου. 

- Για να συνεχίζει να διδάσκει, να παραδειγματίζει και να φρονηματίζει ΚΑΙ αυτός, ο Νικόλαος ο Κατούντας, σε όλους τους επόμενους αιώνες, πόσο άρτια μαθήτευσε, και με άριστα πέρασε τις εξετάσεις, στις διδαχές πεδίου μάχης του Λεωνίδα των Θερμοπυλών.

ΤΟΥ ΚΑΘΕ ήρωά μας η αθάνατη μνήμη προσκαλεί αυτονόητα και στο καθήκον διαρκούς μελέτης και υπόμνησης των συνθηκών του αγώνα στον οποίο θυσιάστηκε. 

- Καθήκον ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ακόμη και για όσα φρικτά, αποτροπιαστικά, προδοτικά και ατιμωτικά, όσοι εκ των επιζώντων τα έζησαν τότε, δεν θα ήθελαν ποτέ να τα ξανα-θυμούνται. 

ΑΛΛ’ ΟΜΩΣ, υποτάσσοντας την απέχθεια των προσωπικών εφιαλτικών αναμνήσεων, στο υπέρτερο καθήκον για τη συνειδητή θωράκιση του παρόντος και του μέλλοντος συλλογικού των Ελλήνων βίου, για να μην επαναληφθεί ποτέ μια Τραγωδία Κύπρου οπουδήποτε στον Ελληνισμό μας, ύψιστο χρέος είναι η βαθύτερη πάντα μελέτη και η διαρκής υπενθύμιση, των αιτίων και των πρωταιτίων και των λαθών και των ηλιθιοτήτων και των παρανομιών και των εγκλημάτων που συντέλεσαν στην κυπριακών διαστάσεων επανάληψη το 1974, της Μικρασιατικής μας Καταστροφής. 

ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ προπάντων και να διδασκόμαστε από «τας οικείας ημών αμαρτίας». Όπως ακριβώς συμβούλευε τους Αρχαίους Αθηναίους μας ο Περικλής το 431 π.Χρ. «Μάλλον γάρ πεφόβημαι τας οικείας ημών αμαρτίας ή τας των εναντίων διανοίας». Διότι χειρότερες από τα σχέδια του εχθρού, είναι οι δικές μας αμαρτίες. Τα δικά μας λάθη. Με πρωταίτια πάντα τα εμφύλιά μας πάθη. 

- Για παράδειγμα: ΕΑΝ με αποφασιστική αυτοκριτική νηφαλιότητα μελετούσαμε όλοι οι Έλληνες, πώς ο Εθνικός μας Διχασμός του 1915, των Κωνσταντινικών και των Βενιζελικών μας, οδήγησε τελικά στην Μικρασιατική μας Καταστροφή του 1922, ΔΕΝ θα καταντούσαμε ποτέ στον Εμφύλιο μας Πόλεμο του 1946 - 1949. 

- ΚΑΙ ΕΑΝ, πάλι, προλαβαίναμε, νωρίς μετά που θάψαμε τις εκατόμβες των εκατέρωθεν νεκρών μας του αδελφοκτόνου Εμφυλίου, να ξεθάψουμε νούσιμα και να μεταλάβουμε συνειδητά τις ξεχασμένες διδαχές του αρχαιότερου Θουκυδίδη μας και του νεότερου Μακρυγιάννη μας, περί των εμφυλίων σπαραγμών, δεν θα καταντούσαμε στην Χούντα του 1967 και στην ολέθρια χουντική καταστροφή της Κύπρου το 1974. 

ΣΤΗΝ 1η παρουσίαση του βιβλίου για τον Νικόλαο Κατούντα, στη Λευκωσία, ο στρατηγός και πρώην Υπ.Αμ., Φοίβος Κλόκκαρης, είχε υπογραμμίσει, ορθότατα, ως επιβεβλημένο, μαζί με τον υποδειγματικό ηρωισμό του Κατούντα και όλων των άλλων αθανάτων ηρώων, να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδος, η ολέθρια Μάχη της Κύπρου 1974, ως παράδειγμα προς αποφυγήν. 

- Κι εμείς προσθέτουμε ότι πριν φτάσουν στις όποιες τριτοβάθμιες σπουδές τα παιδιά μας, οφείλουμε οι Έλληνες, μαζί με τα πρωταρχικά μαθήματα της αλφαβήτας, να διδάσκουμε στις νέες και στους νέους μας, παιδιόθεν, το Αντι-Εμφυλιακό Μάθημα. Διότι από εκεί, από τα εμφύλιά μας, προέρχονται πρωταιτίως όλες μας οι Καταστροφές. Σε όλους τους αιώνες, έως το «Η Κερύνεια Εάλω» της 22ας Ιουλίου 1974. 

«Τας των εναντίων διανοίας», τις γνωρίζουμε επακριβώς. Μας τις λένε οι ίδιοι πομποδώς, διαρκώς και αταλάντευτα, διά στόματος Ερντογάν. Μας τις έπεμψαν γραπτώς και λεπτομερώς, διά χειρός Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό Βάθος» τους. Τις βλέπουμε εξελισσόμενες αφειδώς στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της Κύπρου. Στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Αιγαίο μας. Στη νεο-οθωμανική παντού βουλιμία, υπεροψίαν και μέθην του νεο-σουλτανάτου. 

ΟΘΕΝ, λοιπόν και διά ταύτα:
(1) Την ευλαβικά αυστηρή αποφυγή δικών μας εμφυλίων παθών, οφείλουμε πρωτίστως. Και
(2) Την υλοποίηση πανεθνικής στρατηγικής με Κατούντεια γενναιότητα και ευψυχία κυρίως. 


Με το όραμα μιας τέτοιας πατρίδας θυσιάστηκαν οι γενναίοι μας που τιμούμε απόψε στ’ όνομα του αθάνατου Κατούντα: «Περί τοιαύτης ουν πόλεως μαχόμενοι ετελεύτησαν», μας είπε και πάλιν ο Περικλής στον αειθαλή του Επιτάφιο. Υπερυψώνοντας έκτοτε και τη συνταγή, τής, δια μέσου όλων των αιώνων, επιβίωσης των Ελλήνων: «Ους νυν υμείς ζηλώσαντες και το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες μη περιοράσθε τους πολεμικούς κινδύνους». 

(Από την ομιλία του γράφοντος, προχθές Παρασκευή, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση του Συνδέσμου Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας και των εκδόσεων Ινφογνώμων για το βιβλίο «Νικόλαος Κατούντας - ο Λεωνίδας της Κερύνειας»). 

Σημερινή 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.