30 Νοεμβρίου 2019

Ο Περί Παραλιών Νόμος της ΚΔ και οι Βρετανικές Βάσεις

«Οι νόμοι που θα ισχύουν για τον κυπριακό πληθυσμό των κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων θα είναι, όσο είναι δυνατόν, οι ίδιοι με τους νόμους της Δημοκρατίας»

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Η εφημερίδα «Αλήθεια», στις 9 Νοεμβρίου 2019, σελίδα 4, με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ισχύουν στις Βρετανικές Βάσεις», έγραψε ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών απάντησε σε πρόσφατη επιστολή διαμαρτυρόμενου πολίτη σχετικά με τη μη εφαρμογή του περί Παραλιών Νόμου στην παραλία Lady’s Mile στην περιοχή Ακρωτηρίου Λεμεσού, ότι «βρίσκεται σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και, ως εκ τούτου, δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τη θέση αυτή της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών την έθεσε στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, καλώντας τον «να εξετάσει διά του νομικού συμβούλου της ΚΔ το ζήτημα αυτό και να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αν, όντως, δεν εφαρμόζονται οι νομοθεσίες της ΚΔ στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων και, αν, όντως, η Περί Παραλιών νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις περιοχές λουομένων που ανήκουν στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, παραδείγματος χάριν Lady’s Mile, Άγιος Ερμογένης, Δεκέλεια, Ορμήδεια κ.ο.κ». 

Απαντώντας ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «οι Βρετανικές Βάσεις θεσπίζουν τις δικές τους νομοθεσίες για εφαρμογή στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων (γνωστές ως Διατάγματα/Ordinances), οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με την παράγραφο 3(2) του Παραρτήματος (Ο) της Συνθήκης περί Εγκαθίδρυσης της ΚΔ, πρέπει να αντικατοπτρίζουν, στο μέτρο του δυνατού, τις αντίστοιχες νομοθεσίες της ΚΔ. Ως εκ τούτου, στις περιοχές λουομένων που εμπίπτουν εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων δεν εφαρμόζεται ο περί Παραλιών Νόμος της ΚΔ, αλλά η νομοθεσία/διάταγμα των Βάσεων με τίτλο “Seashore Protection Ordinance 2013”, η οποία είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα τους». 

1) Η παράγραφος 3(2) του Appendix O δεν αποτελεί παράρτημα της Συνθήκης περί Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά του Command Paper 1093, που κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούλιο του 1960 και που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και η παράγραφος 3 (2) αποτελεί μέρος της ΔΗΛΩΣΗΣ (DECLARATION) που έκανε τότε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διοίκηση των βρετανικών κυρίαρχων περιοχών. Περί Δήλωσης του ΗΒ πρόκειται και όχι περί παραρτήματος της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της ΚΔ.

APPENDIX O
DECLARATION BY HER MAJESTY’S GOVERNMENT REGARDING THE ADMINISTRATION OF THE SOVEREIGN BASE AREAS 

2) Το παράρτημα, λοιπόν, της ΔΗΛΩΣΗΣ 3 (2) λέγει συγκεκριμένα: “The laws applicable to the Cypriot population of the Sovereign Base Areas will be as far as possible the same as the laws of the Republic”. Σε ελεύθερη μετάφραση: «Οι νόμοι που θα ισχύουν για τον κυπριακό πληθυσμό των κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων θα είναι, όσο είναι δυνατόν, οι ίδιοι με τους νόμους της Δημοκρατίας». 

3) Τώρα πάμε στο 2012 και στον Λευκό Χάρτη που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας με ενυπόγραφους προλόγους από τον Βρετανό τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Γουίλιαμ Χέιγκ. Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στις 14 περιοχές εκτός Βρετανίας, στις οποίες διατηρεί έλεγχο και κυριαρχία η Βρετανία, τις λεγόμενες «Overseas Territories» (Εδάφη Εξωτερικού), περιλαμβανομένων και των βρετανικών περιοχών των Βάσεων, για τις οποίες η αναφορά βρίσκεται στις σελίδες 117 και 118. Για τη νομοθεσία στη σελίδα 117 σημειώνονται τα πιο κάτω, αφού αναφέρεται πρώτα στην αποτελεσματική χρήση των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων: 

“The effective use of the SBAs as military bases; Full co-operation with the Republic of Cyprus; Protection of the interests of those resident or working in the SBAs; 

Legislation in the SBAs is made by the Administrator but, in general, mirrors the RoC’s laws, in line with the UK’s declaration that the laws applicable to the Cypriot population of the SBAs would be, as far as possible, the same as in the Republic”. 
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/32952/ot-wp-0612.pdf 

Ελεύθερη μετάφραση: «Η αποτελεσματική χρήση των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων ως στρατιωτικών Βάσεων. Πλήρης συνεργασία με τη Δημοκρατία της Κύπρου. Προστασία των συμφερόντων εκείνων που διαμένουν ή εργάζονται στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων. 

»Η Νομοθεσία στις Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων θεσπίζεται από τον Διοικητή (Διαχειριστή), όμως, γενικά, αντικατοπτρίζει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τη δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως οι νόμοι που ισχύουν για τον κυπριακό πληθυσμό των Κυρίαρχων Περιοχών των Βάσεων θα είναι, όσο είναι δυνατόν, οι ίδιοι όπως στην Δημοκρατία». 

Τόσο η αναφορά στη Δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου του 1960, όσο και ακόμα πιο ευέλικτα η νεότερη αναφορά στον Λευκό Χάρτη του 2012 δεν κάνουν τελεσίδικες τις αποφάσεις του Διοικητή των Βάσεων, αλλά αφήνουν περιθώριο για διαπραγμάτευση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αν η τελευταία το θέλει. Στην περίπτωση του περί Παραλιών Νόμου, λοιπόν, της Κυπριακής Δημοκρατίας εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν θα ήθελε να συζητήσει το θέμα με τη Διοίκηση των Βάσεων, ούτως ώστε οι νομοθεσίες των Βάσεων (που ίσως μπορεί να λεχθεί ή να θεωρηθεί ότι δεν παίρνονται με δημοκρατικές διαδικασίες) να αντικατοπτρίζουν γενικά τους νόμους της ΚΔ. 

Ίσως, όμως, εδώ να εμπίπτει το εξής ερώτημα: Κατά πόσον η Διοίκηση των Βάσεων συμφωνεί με τον νόμο περί Παραλιών της ΚΔ και κατά (κυριότερο, ίσως) πόσο πρόνοιες του νόμου αυτού (της Κ.Δ) έρχονται σε σύγκρουση με τον τρόπο και λόγους λειτουργίας και ύπαρξης των βρετανικών περιοχών των Βάσεων; 

Πάντως, θα πρέπει να λεχθεί ότι, εκ πρώτης όψεως, η νομοθεσία των βρετανικών περιοχών των Βάσεων φαίνεται αρκετά ικανοποιητική. Τούτων λεχθέντων, όμως, επισημαίνω ότι δεν γνωρίζω ποιο ήταν το συγκεκριμένο παράπονο του διαμαρτυρόμενου πολίτη προς την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Το κείμενό μου περιορίζεται στο να θέσει τις βρετανικές θέσεις όπως έχουν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα προσβάσιμα στοιχεία που υπάρχουν:  
http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/0_59/full.html «O Περί Παραλιών Νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας».  
https://sbaadministration.org/home/legislation/01_02_09_05_ORDINANCES/01_02_09_05_54_ORD_2013/20130328_Ord_10_G1685_u.pdf 
Η νομοθεσία των βρετανικών περιοχών των Βάσεων «Seashore Protection Ordinance 2013».

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.