5 Οκτωβρίου 2019

O Κόσμος που έρχεται…

Συμβαίνουν πολλά. Και συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς κυοφορώντας εξελίξεις για τις κοινωνίες και τις οικονομίες. Κατ αρχήν είναι ιστορικής σημασία η κατάρρευση (σχεδόν) της Ford η οποία χρωστάει 84 δις $ και πρόσφατα βαθμολογήθηκαν τα ομόλογα της ως… σκουπίδια! Τι σημαίνει Ford;
Πέρασαν 120 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο επίτευγμα της βιομηχανικής επανάστασης: το αυτοκίνητο.

Του Ηλία Καραβόλια

Όπως έγραψε και ο συντάκτης του Sarajevo Magazine στις 10/9, »H δανειοληπτική «πτώση» του άλλοτε διαμαντιού στο στέμμα του αμερικανικού καπιταλισμού, μεγέθους 84 δις, μπορεί να αποδειχθεί «σταγόνα στον ωκεανό».

Οι «ειδικοί» φοβούνται πως αυτή θα είναι η αρχή για μια γενικευμένη «πτώση» των δανείων πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρνουν· ένα συνολικό ποσό γύρω στο 1 τρις δολάρια. Ένας «σεισμός» στην αγορά των εταιρικών junk bonds είναι εύκολο να επεκταθεί σαν πανικός αλλού….»

Ολοι κατανοούμε ότι το μοντέλο του σύγχρονου γνωσιακού καπιταλισμού (Moutang) έχει ήδη αλλάξει.

Όλοι ξέρουμε ότι η Facebook δεν χρειάζεται να παράγει περιεχόμενο (το κάνουν τα εκατομμύρια χρήστες της), οτι η Amazon δεν χρειάζεται να έχει πωλητές, ότι η AirBnB δεν κατέχει ακίνητα, ούτε η Uber κατέχει ταξί.

Ο νέος καπιταλισμός της περίφημης οικονομίας του διαμοιρασμού είναι εδώ. Και εμείς είμαστε είτε υπηκόοι του είτε αφεντικά του (σημ: εξαρτάται πότε γινόμαστε παραγωγοί και πότε χρήστες. Εξόχως χρήσιμο το βιβλίο, μεταξύ άλλων πολλών φυσικά: »Machine-Platform-Crowd: Harnessing the Digital Revolution» των McAfee-Brynjolfsson του MIT)

Όμως ο καπιταλισμός προχωράει χέρι-χέρι με την υπερσυσσώρευση, τις ανισότητες και φυσικά τις μεγάλες ευκαιρίες για όσους τον »ακολουθούν». Σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση με τον έξοχο αναλυτή Χ.Β σημείωσα την εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Σε κάθε εποχή πίσω από το κάθε είδος χρήματος κρύβεται ο εκδότης (μεταλλωρύχος) και ο ρυθμιστής αναφοράς (stability regulator).

Έτσι σε κάθε εποχή υπάρχει ένας ρυθμιστής του συστήματος. Π.χ.το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα είχε ως ρυθμιστή αναφοράς το χρυσό μέχρι το 1971 (και μετά ουσιαστικά είχε το πετρέλαιο.) Ακόμη και πριν 3500 χρόνια, το Αλάτι, το Ασήμι, το Στάρι ήταν ρυθμιστές αναφοράς στις αυτοκρατορίες και στα βασίλεια.

Τι βλέπουμε σήμερα; Όπως πολύ σωστά λέει ο Χ.Β τώρα οι επενδύσεις έγιναν πιο εξειδικευμένες αφού οι ρυθμιστές αναφοράς »κρύβονται» από την παγκόσμια αγορά αποκρύπτοντας μας μια συσχέτιση που αγνοούμε συστηματικα: το αν είναι πραγματικά η πλασματικά τα αποθέματα αγαθών και αξιών που διαπραγματεύονται στις αγορές .

Να προσθέσω ότι κατ εξοχήν παράδειγμα είναι το γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν »αντίκρυσμα» άγνωστους και καλοκρυμμένους κώδικες.

Φυσικά το διαβόητο blockchain (ιδιωτικά πρωτόκολλα) το είχαμε απο το 1600(!) στις γενοβέζικες και βενετσιάνικες χρηματοπιστωτικές αγορές, ως απομονωμένη συναλλαγή »διαδοχικής πληρωμής» (δηλαδή χέρι με χέρι) και μετά καταγράφονταν διπλογραφικά με χρονικές ακολουθίες ισοσκελισμού σε βιβλία (ως ledger brick books. Σημ: Διδακτικό εδώ είναι και το βιβλίο »Διπλογραφία-Πως οι έμποροι της Βενετίας δημιούργησαν τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά» της J. White)

Που »στηρίζεται» όμως στην εποχή μας το παγκόσμιο οικονομικό παίγνιο; Πώς οι κεντρικές τράπεζες εκδίδουν χρήμα με αρνητικό τόκο αλλά ταυτόχρονα αυτό δεν κυκλοφορεί στην πραγματική οικονομία; Να τονίσω εδώ ότι η συνεχόμενη έκδοση χρήματος αρνητικών η μηδενικών επιτοκίων απλά ανακυκλώνει το υφιστάμενο χρέος με μόνο κέρδος αυτό των τραπεζών και των κρατών (είσπραξη φορων-εγγυησεων).

Η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν κατανοεί την κευνσιανή έννοια της »παγίδας ρευστότητας» και την μαρξική προσέγγιση της »κρίσης υπερσυσσώρευσης» άσκοπα ψάχνει να βρεί λογική και ορθόδοξη εξήγηση για τα δρώμενα στην διεθνή οικονομία και τις αγορές.

Ο δε Τραμπ με τους δασμούς του και τον εμπορικό πόλεμο καθώς και με αυτόν στις τηλεπικοινωνίες (Huawei και 5G δίκτυα) έχει τρελάνει τις αγορές αφού συχνά-πυκνά εξαπολύει μύδρους ενάντια στην FED, στην ΕΚΤ και στην κεντρική τράπεζα της Κίνας. Η αλήθεια είναι οτι πλέον η αμερικανική ηγεμονία περνάει μέσα απο αυτούς τους »πολέμους», αυτές τις »μάχες» αυτό το σκηνικό της άμεσης και έντονης ρητορικής (βλ. συχνή χρήση του twitter απο τον Τραμπ.)

Ο πλούσιος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι κατ εμέ υποτίθεται το λακωνικό »υποκείμενο-που-γνωρίζει». Αυτός που καλύτερα απ όλους ξέρει ότι η ταχύτητα μετράει στο να μετασχηματιστεί η είδηση σε γεγονός και να διαμορφώσεις τις τιμές των αξιών. Στο να απορροφήσουν τα χρηματιστήρια τους κραδασμούς (και να αποκτήσουν τάσεις οι αγορές).

Όμως ελάχιστοι μάλλον πληροφορούνται τι συμβαίνει στον μυστικιστικό κόσμο των χρηματιστηρίων. Ελάχιστοι διάβασαν ότι αυτό του Hong-Kong θέλει να εξαγοράσει το LSE, του Λονδίνου, και ότι η ένωση των χρηματιστηρίων μοιάζει με »κατάργηση» των εθνών, όπως εύστοχα αναφέρει ο Χ.Β που μας πληροφορεί για το mega project αυτή την εποχή: λέγεται Jupiter και αφορά την βύθιση καλωδίου στους ωκεανούς ώστε να επιτευχθεί η ύψιστη ταχύτητα συναλλαγών στις αγορές: 5,4 κλάσματα του δευτερολέπτου διαφορά απο τις σημερινές ταχύτητες. (Σημ: Στο βιβλίο του Flashboys o M.Lewis έγραψε πριν λίγα χρόνια για αυτά τα καλώδια εντός της επικράτειας των ΗΠΑ που συνδέουν αλγόριθμους και μηχανές υψηλών συναλλαγών σε χρημ/κες εταιρείες που βρίσκονται απομακρυσμένες πχ. στο Texas, με τις αγορές της Wall Street αλλά και με τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων στο Chicago).

To χρήμα με λίγα λόγια χορεύει σαν τρελό (όχι »για σένα» όπως έλεγε ο Μαρξ πριν 200 χρόνια) αλλά για όσους το »εκδίδουν» ιδιωτικά: βλέπε μόχλευση, παράγωγα, εσωτερικοί δανεισμοί, τιτλοποιήσεις, και άλλα πολλά κοινωνικά ιερογλυφικά της χρηματοοικονομικής μηχανικής που ολοένα και περισσότερο μαθηματικοποιεί τον κόσμο μας.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στην πλανητική οικονομία. Όπως πχ. ο πόλεμος για τις ενεργειακές επικράτειες (βλ. πρόταση Τραμπ να αγοράσει(!) την Γροιλανδία), η κούρσα για τις σπάνιες γαίες σε Αφρική/Ασία και φυσικά η μάχη για την Ανταρκτική, ένα ισχυρό γεωπολιτικό παίγνιο.

Με αυτά τα δεδομένα ο σύγχρονος καπιταλισμός επεκτείνεται και αυτοδιορθώνεται.

Ενίοτε όμως απορρυθμίζοντας τις αγορές και τις κοινωνίες. Με όπλα του έννοιες όπως τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτοποίηση της εργασίας, internet of things και πολλά άλλα hi-tech μελλούμενα, το σύστημα συγχέεται με ένα σκηνικό παγκοσμίως όπου τα έθνη και οι εταιρείες θα μάχονται στο να μην μείνουν πίσω. Θεσμοί, ηγέτες, δομές και κοινωνικοί φορείς θα προσπαθούν να προσαρμόζονται στην τεχνολογική επέλαση του συστήματος.

Αυτοί οι λαοί που τελικά θα μένουν πίσω στις εξελίξεις είναι τελικά αυτοί που θα ζουν με έντονες κοινωνικές ανισότητες.

Τα δεδομένα αυτά δυστυχώς τα προστάζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ακραίο εσωτερικό όριο της νεοκαπιταλιστικής υπερεπέκτασης που ναι μεν κατάφερε να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, συχνά-πυκνά όμως απειλεί και τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε πιο ανθρώπινο το Σύστημα, πιο ορατό τον Κόσμο που έρχεται…

Πηγή: Lykavitos
ΑΒΕΡΩΦ



Share

2 σχόλια:

Άκων είπε...

Εάν το πανάκριβο

αυτοκίνητό μου

που έχω χ ρ ε ω θ ε ί

για να το αποκτήσω

χρειάζεται μία ώρα
για να με πάει στη
δουλειά ,σε συνθήκες
ατμοσφαιρικής
μόλυνσης και στρές

ένω ο παππούς μου,
με το άλογο την άμαξα
ή το γαϊδουράκι
του
χρειαζόταν δέκα λεπτά
κι όταν έβρεχε την
άραζε στο τζάκι
κι έπινε το τσαγάκι
του ,
και ήταν πάντα
ευδιάθετος,

τότε οι συνθήκες
"πολιτισμένου" βίου
που υποτίθεται πως
απολαμβάνω είναι
λαμπερές χάντρες
και καθρεφτακια
για ιθαγενείς.

Η δε πίστη μου
που έβαλα στην μπάντα
-λιγο την Κυριακη
ως καθήκον-
και ουσιαστικά την
παράτησα για ένα ματσο
φύκια

με κάνει έναν προδότη
του γένους μου
που αν δεν κάνω
γρήγορα μεταβολή
να ...σώσω οτιδηποτε
αν σώζεται,

θα έχω τις συνέπειες
της προδοσίας μου
στην πίστη των
προγόνων,
που είναι και η μονη
π ρ α γ μ α τ ι κ ή
πατρίδα
που δεν σκιάζεται
για γεωπολιτικες,

αλλα

είναι οι γεωπολιτικές που τηνε σκιάζονται!!!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Φιλε μου Ακων μάλλον πρεπει να ψαξω παρα πολυ για να βρω ένα σχόλιο σου που να διαφωνω εστω και λιγο...

Αγαπητοι μου φιλοι του Βιντεο Ορθοδοξιας το βιντεο σας ειναι δρομολογημενο για αναρτηση στο ιστολογιο μας.

Ευχαριστουμε

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.