9 Οκτωβρίου 2019

BREXIT και τουρκική εισβολή στην Συρία φέρνουν μπόρες στο ΑΙΓΑΙΟ -Κύπρο και ανεμοστρόβιλο στα ΣΤΕΝΑ.

Όμως γλυκοχαράζει πίσω από τον τρούλο της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 
(φώτο) 

Είναι άραγε καθόλα τυχαία αυτά που συμβαίνουν στην επικαιρότητα ή συνδέονται μεταξύ τους; 
Ποιος είναι ο λόγος που οι δηλώσεις και οι ενέργειες των ισχυρών της γης είναι διφορούμενες και απρόβλεπτες; 
Και πολλά άλλα ερωτήματα, αν τελικά η κοινή λογική έχει μέλλον στον πλανήτη γη;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Παλαιότερα επισημάναμε όπως πολλοί ότι το επικείμενο άτακτο ή φρόνιμο (με συμφωνία Brexit ) είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τους Βρετανούς αλλά προϊδεάζει για παγκόσμιες αλλαγές (κάτι γνώριζε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ που το πρόβλεψε πριν δεκαετίες) 

Με το που έσκασε μύτη το Brexit άρχισαν να ταρακουνιούνται τα Βαλκάνια (όλοι ζητούν δικαιώματα εδαφικών κτήσεων- αλλαγή συνόρων και να ιδιοποιηθούν την ιστορία των γειτόνων τους βλ. συμφωνία Πρεσπών). 

Αλλά το ταρακούνημα αυτό έχει σχέση με αυτά που συμβαίνουν τώρα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ειδικότερα της Μεσοποταμίας στο Ιράκ και την Βόρειο Συρία, αύριο στον Λίβανο , στα στενά του Ορμούζ, το Ιραν και την Σαουδική Αραβία- Υεμένη, όπου σιγοκαίνε εστίες φωτιάς μέχρι την μεγάλη παγκόσμια έκρηξη. 

Μια από τις βασικότερες αιτίες του Brexit είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία « έμεινε από καύσιμα» και εξηγούμεθα: 

Τα ίδια ενεργειακά αποθέματα της χώρας φαίνονται δραματικώς μειούμενα στην Βόρειο Θάλασσα με αποτέλεσμα να καλύπτει πολλές ανάγκες της από την Νορβηγία. 

Έτσι αποφάσισε «να χωρίσει τα τσανάκια της», όπως λέμε με την ΕΕ και να δει πως θα την βγάλει από εδώ και πέρα σε ένα κόσμο φονικά ανταγωνιστικό. 

Η παραδοσιακή ιστορική σχέση της με τις ΗΠΑ την φέρνει στην ίδια γεωπολιτική ευθυγράμμιση απέναντι στην άτυπο ενεργειακή συμμαχία της Γερμανίας με την Ρωσία (βλ. νέο κλάδο Nord stream) 

Κάπου εκεί ανάμεσα άρχιζε να παίζει και η υπερφίαλος πολιτική της Άγκυρας που ανακάλυψε τις ασυμφωνίες των δυο αυτών συμμαχικών πόλων και επιθυμεί να το παίζει υπερδύναμης με ξένα κόλλυβα. 

Και τα ξένα κόλλυβα είναι τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου στα γεωλογικά αντίκλινα της λεκάνης της Αν. Μεσογείου τα οποία σκέφτονται οι κοσμοκράτορες του αιώνος τούτου να τα φορτώνουν στον ίδιο αγωγό που θα φέρνει τέτοια ενέργεια από το Κατάρ μέσω Συρίας. 

Δηλ. τα ενεργειακά αποθέματα του Κρητικού πελάγους και αυτά της Κυπριακής ΑΟΖ να συνδέονται με τα προηγούμενα και εν συνεχεία μέσω Αλεξανδρέττας να διασχίζουν τις Κουρδικές περιοχές της σημερινής Αν. Τουρκίας και να φορτώνουν το αγωγό ΤΑΝΑΡ και από εκεί μέσω των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου και της Αν. Θράκης να εισέρχονται στην Ελληνική Θράκη με το γνωστό ΤΑΡ και μέσω Βαλκανίων να ανεβαίνουν προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Ο άλλος σχεδιασμός του EAST MED λόγω των μεγάλων διαδρομών σε βαθιές υποθαλάσσιες περιοχές θα επιβαρύνει το τελικό κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη. 

Αλλά και η άλλη επιλογή για φτηνή ενέργεια με τον ρωσοτουρκικών συμφερόντων Turkish srteam μπορεί να διέρχεται μέσω Μαύρης θάλασσας και τουρκίας για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη αλλά είναι αναγκασμένη να διέρχεται και αυτή από τον ίδιο κόμβο που έχει σχέση με τα ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου. 

Να γιατί η τουρκία αυτή την στιγμή είναι απαραίτητη και ταυτόχρονα ενοχλητική για όλους. 
Και τι δεν θα έδιναν όλοι οι μεγάλοι να μην υφίσταται η τουρκία αλλά και ο καθένας να μπορούσε να οικειοποιηθεί την γεωπολιτική της θέση; 

Αυτό που παίζεται αυτή την στιγμή με το BREXIT στην Αγγλία, με την υποβόσκουσα κρίση στα Βαλκάνια, με τις προσφυγικές ροές στο ΑΙΓΑΙΟ, με τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την τουρκική εισβολή στην Συρία, είναι το προοίμιο ενός μεγάλου γεωστρατηγικού πολέμου που διαδραματίζεται στα παρασκήνια με χρυσόμαλλο δέρας την τουρκία, αφού προηγηθεί η αργοναυτική εκστρατεία με την εμπλοκή Ελλάδος – Τουρκίας στα νερά του ΑΙΓΑΙΟΥ και την σύγκρουση των Δυτικών Δυνάμεων με την Ρωσία στις Συμπληγάδες δηλ. εκεί κοντά στην Κωνσταντινούπολη. 

Για όλα μας μίλησαν οι άγιοι πατέρες μας, αλλά εμείς προτιμούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας. Ούτε μας ανησυχεί, ούτε μας προβληματίζει τίποτε δηλ. αν αύριο θα είμαστε ζωντανοί εν μέσω καταιγιστικών πολεμικών γεγονότων; 

Ο πονηρός έχει εκθέσει ξεδιάντροπα μπροστά μας όλα τα όπλα του και εμείς καθεύδουμε ενώ έχουμε δίπλα μας το ισχυρό όπλο αυτό της ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ που μπορεί να μας κάνει άτρωτους στα επερχόμενα.  

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.