6 Οκτωβρίου 2019

ΚΙΤΙΟΝ, Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Μικρό αφιέρωμα για την αγαπημένη μου πόλη Λάρνακα.  

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς

Κίτιον (*Λάρνακα), η πόλη του Ζήνωνα του Κιτιέα του ιδρυτή της Στωικής Φιλοσοφίας, του ιατρού Απολλώνιου, του Περσαία του Κιτιέα, του Ισίγονα του Κιτιέα, του Φιλόλαου του Κιτιέα, του Απολλόδωρου του Κιτιέα, του Ερμεία του Κιτιέα, του Αγίου Θεράποντα, φιλόσοφου και επισκόπου της πόλης, κ.ά.π., από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι σημαντικότατο Πνευματικό Κέντρο της Κύπρου και του Ελληνισμού. 

Η λάρνακα του Αγίου Λαζάρου
*Το όνομα Λάρνακα, από τα αρχαία νεκροταφεία, στα οποία οι νεκροί θάβονταν σε λαξευμένες πέτρινες Λάρνακες 

Τονίζεται ότι το Αρχαίο Κίτιο, είναι η πόλη, που τιμά ιδιαίτερα τον Στρατηγό Αθηναίο Κίμωνα, γιο του *Μιλτιάδη, νικητή του Μαραθώνα και της πριγκίπισσας Ηγησιπύλις, οποίος ήταν ο *μοναδικός Έλληνας Στρατηγός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που προσέτρεξε να βοηθήσει τους αδελφούς Κυπρίους στον αγώνα τους κατά των Περσών. Με τις 200 πολεμικές του τριήρεις, διέσχισε Αιγαίο και Μεσόγειο και φτάνοντας στο Κίτιο κατατρόπωσε τους Πέρσες.. Ήταν το 450 π.Χ….. «Και νεκρός ενίκα…» Μετά τον θάνατο του Κίμωνα την αρχηγία του στόλου ανέλαβε ο Στρατηγός Αναξικράτης.

Κίμων Μιλτιάδου
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι και ο Παυσανίας το 477 π.Χ., σε μικρότερης κλίμακας εκστρατεία προσέτρεξε να βοηθήσει τους αδελφούς Έλληνες Κυπρίους, όπως και ο Χαριτίδης το 459/458.

* Ο Μιλτιάδης, είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Κύπριους φιλοσόφους και την Κύπρο, όπως και ο γιος του Κίμωνας.

Η Αρχαία Γραμματεία (Αποσπασματικές πληροφορίες), μας πληροφορεί ότι ο χαρισματικός και ευπαρουσίαστος γοητευτικός Στρατηγός, που έπαιζε Λύρα και τραγουδούσε είχε σαν ελάττωμα, αν θεωρείται ελάττωμα, την αδυναμία του στο ωραίο φύλλο και μάλιστα είχε και σχέσεις με την ετεροθαλή αδελφή του Ελπινίκη και με αρκετές άλλες Αθηναίες καλλονές, παντρεμένες και μη…

Γράφει ο Πλούταρχος… Τιμώσι δε και Κιτιείς τάφον τινά Κίμωνα… εν λοιμώ και γης αφορία του Θεού προστάξαντος αυτοίς μη αμελείν Κίμωνος, αλλ΄ ως κρίττονα σέβεσθαι και γεραίρειν – Τιμούν και οι Κιτιείς τάφο του Κίμωνα…, επειδή ο Θεός τους διέταξε, σε κάποια περίοδο λοιμού και ακαρπίας της γης, να μην παραμελούν τον Κίμωνα, αλλά να τον σέβονται και να τον τιμούν σαν ανώτερη ύπαρξη.

Ο Κίμωνας μετά την νικηφόρα πολιορκία κατά των Περσών στο *Κίτιο, πληγωμένος και ταλαιπωρημένο από λιμό, που επικρατούσε πέθανε 56 ετών, στην ναυαρχίδα του. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί νικηφόρες μάχες στο Μάριο και στους Σόλους.

Καθόλου απίθανο λοιπόν, μυστικά να είχε ταφεί και τιμηθεί στο Κίτιο, αφού δύσκολο θα ήταν να μεταφερθεί το νεκρό του σώμα στην Αθήνα, το οποίο είναι βέβαιον ότι θα αλλοιωνόταν μετά από σχεδόν ένα μήνα ταξιδιού και ταλαιπωρίας και μάλιστα καλοκαιρινή περίοδο... Η αναφορά του Πλούταρχου ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο…. Άλλες ιστορικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η σωρός του μεταφέρθηκε και θάφτηκε με τιμές στις Μελίτιδες Πύλες (;) Ίσως λοιπόν στις Μελίτιδες Πύλες να δημιουργήθηκε κενοτάφιο, διότι πραγματικά, αν μετά το Κίτιο την νικηφόρα ναυμαχία στη Σαλαμίνα, την επιστροφή κατά την διάρκεια της οποίας είχαν αρκετές νικηφόρες αψιμαχίες του Ελληνικού στόλου, κατά εχθρικών στόλων, σίγουρα αρκετές βδομάδες θα περνούσαν, μέχρι την άφιξη τους, στην Αθήνα και ένα άταφο σώμα μάλλον δύσκολο έως αδύνατο ήταν να διατηρηθεί και μεταφερθεί,,,( ; ).

Προτομή του Κίμωνα στην Λάρνακα
Ειδικά οι Αθηναίοι, ποτέ δεν θα άφηναν τόσες μέρες *άταφο ηρωικό νεκρό, διότι το θεωρούσαν ασέβεια προς τους Θεούς, προς τον ίδιο τον ήρωα, αλλά και αισχύνη για τους ίδιους… διότι πίστευαν ότι η φθορά του ιερού σώματος θα μόλυνε και τον νεκρό και τους ίδιους. Πλην εάν σε ηρωική μάχη έπεφταν όλοι μαχόμενοι όπως οι 300. Ίσως στην Αθήνα, να μεταφέρθηκε μόνο κενοτάφιο και κρατήθηκε και αυτό μυστικό… 

*Ίδε δίκη Στρατηγών του Μιλτιάδη.

Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος. Θουκιδίδης


Και όπως ο Δημόκριτος έγραψε για τους φιλοσόφους, το οποίο μάλλον ισχύει και για τους πεσόντες ήρωες. 

Ανδρί σοφώ πάσα γη βατή, ψυχής γαρ αγαθής, πατρίς ο ξύμπας κόσμος.

Μετά τον θάνατο του Κίμωνα στο Κίτιο οι Στρατηγοί του, κράτησαν μυστικό τον θάνατό του και προχώρησαν προς Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου σε ναυμαχία, αλλά και μάχη στην ξηρά οι Έλληνες κατανίκησαν τους Πέρσες… Οι Πέρσες υπό τον φόβο της παρουσίας του Κίμωνα ετρέποντο σε φυγή… Και Νεκρός Ενίκα… 

Στη συνέχεια σημειώνεται, αντίστοιχα, ότι όλοι οι *Κύπριοι Βασιλείς συμμετείχαν ενεργά και βοήθησαν την Ελλάδα, κατά την διάρκεια των Ελληνοπερσικών πολέμων, αλλά και ταυτόχρονα πολλοί επιφανείς Κύπριοι ήταν δωρητές και αφιερωτές στη Δήλο όπου ήταν και το θησαυροφυλάκιο της συμμαχίας, στο Άργος, στους Δελφούς και τιμήθηκαν σαν επίτιμοι πολίτες πολλών ελληνικών πόλεων. Άλλοι εκατοντάδες Κύπριοι, που συμμετείχαν σε νικηφόρες μάχες των Ελλήνων επίσης τιμήθηκαν και στεφανώθηκαν.

Επίσης ο Έλληνας Κύπριος Βασιλιάς της Σαλαμίνας Ευαγόρας, πολλές φορές τιμήθηκε από την Αθήνα. Το 393/392 του παραχωρήθηκαν ειδικά προνόμια και η Αθήνα τον ευχαρίστησε για τις εθνικές του προσφορές.

Κατά την Ιωνική επανάσταση, οι Έλληνες Κύπριοι με συμμάχους τους αδελφούς ‘Ελληνες Ίωνες, επέφεραν μεγάλο πλήγμα κατά των Περσών. Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια των μαχών ο Βασιλιάς της Σαλαμίνας Ονήσιλλος σκότωσε τον αρχηγό των Περσών Αρτύβιο..

*Αποσπασματικές πληροφορίες. Κυπριακά Βασίλεια. «Πολιτεία Κυπρίων», 4ου αιώνα π.Χ. του Αριστοτέλη και «Βασιλεία Κυπρίων» του Θεοφράστου και Ισαγόρα περί Ευαγόρα, όπως και ο Λόγος Ισοκράτη.

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά βασίλεια της Κύπρου ήταν αυστηρά κληρονομικά. Όπως αναφέρει ο Βασιλιάς Νικοκλής προς Σαλαμίνιους « Κατέχω αυτή την εξουσία όχι σαν σφετεριστής ή ενάντια στο δίκαιο, αλλά εξ΄ αιτίας των αρχαίων μου προγόνων και του πατέρα μου…»

Ζήνων ο Κιτιεύς
Κατά την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου χιλιάδες Κύπριοι συμμετείχαν. Ο Κύπριος βασιλιάς Πνυταγόρας ενεργά συμμετέχει στην πολιορκία της Τύρου το 332 π.Χ. και οι γενναίοι Κύπριοι στρατιώτες του, μαζί με Φοινικες μισθοφόρους, ήταν οι πρώτοι, που μπήκαν στα δύο λιμάνια της Τύρου. Τους τίμησε ιδιαίτερα ο Αλέξανδρος, όπως και όλους τους Έλληνες Κύπριους βασιλείς και τον στρατό τους.κ.ά,π. Μέχρι τα βάθη της Ασίας Κύπριοι ακολούθησαν τον Αλέξανδρο και ανέλαβαν αξιώματα και τίτλους, για τις ηρωικές τους πράξεις, σαν στρατιωτικοί ηγήτορες και σαν διοικητές επαρχιών.

Δύο Ε/Κύπριοι Πρίγκηπες ο Νικοκλής γιος του βασιλιά Πασικράτη και ο Νιφόφθωνας γιος του Βασιλιά Πνυταγόρα της Σαλαμίνας ηγούντο Κυπριακού ισχυρού πολεμικού στόλου, κατά την εκστρατεία στις Ινδίες και με τα καράβια τους *χαμηλής καρίνας κατόρθωναν να εισχωρούν σε πλωτά ποτάμια και να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές στους εχθρικούς στρατούς.. 

*Οι Έλληνες Κύπριοι σαν ναυτικός λαός είχαν υψηλή τεχνογνωσία, όσον αφορά την κατασκευή τριήρεων, για αυτό πολλοί Ε/Κύπριοι ναυπηγοί ενίσχυσαν τον στόλο του Αλέξανδρου με σύγχρονα για την εποχή καράβια, με επακόλουθο πολλές νικηφόρες ναυμαχίες να έχει ο Αλέξανδρος. Βέβαια, από τότε χάριν της συμμετοχής της Κύπρου σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας και στη θάλασσα και στη ξηρά, πολλά παρθένα δάση της Κύπρου αποψιλώθηκαν, λόγω της κατασκευής πολεμικών τριήρεων, αλλά και ξύλινων πολεμικών μηχανών, (Καταπέλτες – Πολιορκητικούς κριούς κλπ.)

Ο αξιωματούχος Κύπριος Ιέρωνας, από τους Σόλους της Κύπρου, ήταν ο έμπιστος αρχικατάσκοπος, που κατόπτευε εχθρικές περιοχές και έδινε αυτοπρόσωπα πλήρη αναφορά στον Αλέξανδρο. Οι αναφορές του Ιέρωνα ήταν τόσο αξιόπιστες που οδήγησε τον στρατό του Αλέξανδρου σε μεγάλες νίκες. Τον τίμησε ιδιαίτερα με επαίνους και ψηλά αξιώματα.

Αποσπασματικές πληροφορίες Ιστορία της Κύπρου – Αρχαία Γραμματεία – Ιστορία Μ. Αλέξανδρου – Ιστορικοί αρχαίοι συγγραφείς

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΚΙΤΙΟΝ - ΛΑΡΝΑΚΑ - ΚΥΠΡΟΣ 
www.ledrastory.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.