5 Οκτωβρίου 2019

Μονόδρομος τα νέα πλοία για το ΠΝ, για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Μονάδες επιφανείας αποτελούμενες από Φρεγάτες και Πυραυλακάτους, που είναι από την αιχμή του δόρατος για το Πολεμικό Ναυτικό, βρίσκονται πάντα στο Ανατολικό Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό.
Παλαιότερα γνωρίζαμε ότι το δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βόρειο, στο Κεντρικό, και το Νότιο Αιγαίο. 

Πλέον το δόγμα αυτό φαίνεται ότι έχει επεκταθεί και στην Αν. Μεσόγειο, διότι το ναυτικό καλείται πρώτο να υπερασπίσει τα Ελληνικά συμφέροντα στην ανοιχτή θάλασσα των τόσων προκλήσεων.
  • Αυτός ο πλους διαρκείας έχει μπροστά του, πάρα πολύ «αλμύρα», τόση που κανείς δεν κρύβεται και όλοι οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν με κάθε λεπτομέρεια τις αλήθειες, αλλά και τις αγωνίες. Ανάμεσα σε αυτές τις αλήθειες είναι και το μόνιμο αίτημα που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό πρωτοπόρο και ικανό ν’ ανταπεξέρχεται σε κάθε πρόκληση που του αναθέτει η πολιτεία, όποια κι αν είναι αυτή. 
  • Δεν είναι μόνο η Τουρκική προκλητικότητα και οι κινήσεις του τουρκικού επιτελείου που κατ’ εντολή αναζητά την ένταση και κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο. Η Ελλάδα βρίσκεται προ των δικών της ενεργειακών πυλών αλλά και ενώπιον των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Όμως την στιγμή που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τις αρμόδιες διευθύνσεις και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν βάλει «πρόσω» τις μηχανές για να ετοιμαστούν για το επόμενο, ίσως και κρίσιμο τετ α τετ με τους υπευθύνους της Γαλλικής εταιρίας Group Naval, ώστε να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο το θέμα των φρεγατών «Belhara», ο σχεδιασμός του μέλλοντος κάνει ανωτάτους κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, να αναζητούν την επιπλέον λύση, ακόμη κι αν φτάσουμε αισίως στην πρόσκτηση των δυο ψηφιακών φρεγατών. 

Ανάγκη για σύγχρονα πλοία, και αριθμητική ισορροπία 

Αν υποθέσουμε ότι έως το 2026 θα έχουμε φτάσει στην απόκτηση των δυο νέων φρεγατών, αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον δυο από τις παλαιές τύπου S θα περάσουν στην άκρη.
  • Ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί (αρκεί να ξεκινήσει κάποια στιγμή) η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Άρα σε βάθος χρόνου, σχεδόν επτά ετών, τι θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό διαθέσιμο και ουσιώδες; Δυο νέες φρεγάτες, ικανές ν’ αντιμετωπίσουν πολλαπλές εναέριες απειλές κι έτσι θα ελέγχουν μια περιοχή και τέσσερις αναβαθμισμένες (στο κατ’ ελάχιστον με τα 150.000.000 εκ που διατίθενται για τα τέσσερα πλοία) ΜΕΚΟ, σύνολο έξι πλοία. 
  • Επιπλέον οι εννέα Ολλανδικές φρεγάτες τύπου Standard τότε, κοντά στο 2026 θα κοντοζυγώνουν τα 50 έτη πλόων. Οι περισσότερες θ’ αρχίσουν να μπαίνουν στο περιθώριο και δεν είναι παράλογο αυτό. Όμως με τα έξι πολεμικά κύρια πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό δύναται ν’ ανταπεξέλθει στο σύγχρονο και ολοένα εξελισσόμενο ναυτικό πεδίο των προκλήσεων;
Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχουν δυο στοιχεία ποιοτικά. Tο πρώτο είναι ν’ ακολουθούμε την τεχνολογία στα πλοία μας και το δεύτερο πως αριθμητικά ακόμη και με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να πέσουμε κάτω των δέκα μονάδων επιφανείας. 

Επιβεβλημένη πρόσκτηση το λιγότερο έξι νέων πλοίων 

Σύμφωνα με τις εκθέσεις και τις προτάσεις που έχει κάνει το Πολεμικό Ναυτικό προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαιτούνται το λιγότερο έξι νέες φρεγάτες ώστε σταδιακά να αποσύρεται κάθε παλαιό πλοίο που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του και λόγω των μη επιχειρησιακών ικανοτήτων. Ο αριθμός έξι βέβαια μεταφράζεται σε πολλά δις ευρώ, κάτι που στην παρούσα χρονική περίοδο κρίνεται απαγορευτικό να υπάρξει δέσμευση για περισσότερες μονάδες.
  • Βέβαια όλοι ελπίζουν σε μια οικονομική κατάσταση με το πέρασμα των ετών που θα επιτρέπει κυρίως την κατασκευή επιπλέον φρεγατών στα Ελληνικά ναυπηγεία, αρκεί φυσικά να ξεκολλήσουν τα θέματα που υπάρχουν είτε για τον Σκαραμαγκά είτε για την Ελευσίνα. 
  • Πάντως ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν ότι σε πολιτικό επίπεδο έχει γίνει απόλυτα κατανοητή η ανάγκη για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που φυσικά ευελπιστούν να γίνει και πράξη κι όχι να μείνει κανείς σε ευχολόγια.
Σαφέστατα η εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού με τις Πυραυλακάτους και τα υποβρύχια τύπου 214, έως στιγμής ισορροπούν κατά πολύ την κατάσταση, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι την ώρα που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει πιθανότατα τις «Belhara», την ίδια χρονική περίοδο η Τουρκία θα ολοκληρώνει την παραλαβή έξι υποβρυχίων σαν κι αυτά που διαθέτει το ΠΝ, ενώ σίγουρα θα έχουν προχωρήσει σε τέσσερις δικές τους εγχώριες φρεγάτες.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.