30 Οκτωβρίου 2019

Απαντήσεις στα τουρκικά ψεύδη (προπαγάνδα) για την Κύπρο (μέρος Α)

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Διαβάζοντας το άρθρο Επιστολή Άγκυρας σε ΟΗΕ: «Οι Ελληνοκύπριοι έκαναν εθνοκάθαρση ως το 1974» δεν θα ήταν δυνατόν να μην δώσουμε και την δική μας απάντηση στον μόνιμο εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Ισχυρισμός
Η Κυπριακή διαμάχη δεν είναι θέμα «εισβολής» ή «κατοχής», αλλά ζήτημα ανανέωσης μιας συνεργασίας μεταξύ των συνιδιοκτητών του νησιού, το οποίο καταστράφηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 1963. Η διαίρεση στο νησί άρχισε το 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα κρατικά όργανα και τα θεσμικά όργανα των εταιρικών σχέσεων, καθώς και από τα σπίτια τους, παραβιάζοντας τις συνθήκες του 1960 και όλους τους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 1963 έως το 1974 οι Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού. Όταν αυτό κατέληξε σε πραξικόπημα το 1974, με στόχο την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα, η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συνθήκες του 1960, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως εγγυήτριας δύναμης. Από τότε, οι τουρκικές δυνάμεις ήταν ο μόνος παράγοντας που εμπόδιζε την επανάληψη παλαιότερων τραγωδιών.
Απάντηση

Η τουρκική προπαγάνδα διογκώνοντας στο έπακρο τα θύματα μεταξύ των Τ/κυπρίων έκανε λόγο για εκατοντάδες νεκρούς. Ελληνικές πηγές όμως μιλούν για 200 περίπου Τ/κυπρίους που έπεσαν. Όπως και Τούρκοι εξόντωσαν Ε/κυπρίους στην Τόχνη. 

Ο μόνιμος τούρκος εκπρόσωπος δεν αναφέρεται στην εξορία του Μακαρίου την 9/5/1956 στις Σεϋχέλλες, στον απαγχονισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραόλη και Ανδρέα Δημητρίου την 10/5/1956, στα βίαια επεισόδια στην Αθήνα και στις εκτελέσεις του κυβερνήτη της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ των Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. Ο Χάρντιγκ μάλιστα με το που έφθασε στην Κύπρο (αρχές Οκτωβρίου 1955) ζήτησε να συναντήσει τον Μακάριο και του υποσχέθηκε αυτοδιάθεση, όταν όμως οι στρατηγικές ανάγκες της Μ. Βρεταννίας το επιτρέψουν!!!

Δεν υπάρχει καμία αναφορά από τον Τούρκο εκπρόσωπο στα «Σεπτεμβριανά» της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης του 1956!! Όπως και στην προβοκάτσια των Τούρκων στις 7/6/1958 όπου εκρήγνυται βόμβα στο προξενείο της Τουρκίας στην Λευκωσία!Το περιστατικό της έκρηξης στο προξενείο Θεσσαλονίκης 2 χρόνια πριν δεν αφήνει ερωτηματικά για το ποιοί έβαλαν την βόμβα και στην Λευκωσία. Ο τ/κυπριακός όχλος ξεχύθηκε στην πόλη της Λευκωσίας και λεηλατούνται τα καταστήματα των τρομοκρατημένων Ελλήνων και δολοφονούνται δύο από αυτούς. Οι Βρετανοί, που στην καταστολή των εφήβων της ΕΟΚΑ αποδεικνύονταν εξαιρετικά βίαιοι, εδώ παρακολουθούσαν απαθείς!! 

Επιπλέον, το Νοέμβριο του 1956, οι Τούρκοι συλλαμβάνουν 12 επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες (και λίγο μετά άλλους 18), μέλη της «Ένωσης Ελλήνων Κωνσταντινούπολης» με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούσαν την ΕΟΚΑ. Ακολουθούν απελάσεις. Ο Χάρντιγκ πρότεινε εναλλακτικά σενάρια, που οδηγούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε διχοτόμηση. Στους αντίστοιχους χάρτες προβλεπόταν η δημιουργία εκτεταμένης τ/κυπριακής ζώνης, με πληθυσμιακή πλειοψηφία. 

Οι συγκρούσεις, που ήταν αναπόφευκτες εξαιτίας των ιδιομορφιών του Συντάγματος, εντάθηκαν καθώς οι Έλληνες προσπαθούσαν να δείξουν, ότι μόνο ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης μπορούσε να λειτουργήσει στην Κύπρο, ενώ οι Τούρκοι εκμεταλλεύονταν κάθε ευκαιρία για να παρεμποδίσουν το έργο της κυβέρνησης, όταν πίστευαν ότι καταπατούσε τα δικαιώματά τους ή δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες τους. Στο τέλος έφτασαν σε αδιέξοδο πολλά θέματα. 

Και αυτό, διότι η Κύπρος αποκτούσε δύο κυβερνήσεις-μία κυβέρνηση πλειοψηφίας και μία μειοψηφίας- που λειτουργούσαν μαζί και αλληλοεπικαλύπτονταν. Ειδικοί συνταγματολόγοι και νομικοί τόνισαν ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο, που το ίδιο της το σύνταγμα της αρνιόταν τη διακυβέρνηση από την πλειοψηφία. Η διάταξη περί δημοτικών αρχών (Άρθρο 173) ήταν ίσως η μεγαλύτερη πηγή προβλημάτων στο σύνταγμα του 1960. Το βασικό σημείο σύγκρουσης σχετικά με τις δημοτικές αρχές ήταν ότι οι Ε/κύπριοι δεν μπορούσαν να θεσπίσουν κριτήρια για την διαίρεση των δημοτικών αρχών. Οι Τ/κύπριοι απάντησαν στην άρνηση των συμπατριωτών τους να δεχτούν την πρόταση τους για γεωγραφική διαίρεση των δημοτικών αρχών, καταψηφίζοντας τον τελωνειακό νόμο τον Μάρτιο του’61 και τον νόμο περί επιβολής φόρου εισοδήματος τον Δεκέμβριο. 

Στις 19 Μαρτίου 1962 έγινε άλλη μία προσπάθεια για να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο σε μία συνάντηση μεταξύ Μακαρίου και Κιουτσούκ (τ/κύπριος αντιπρόεδρος). Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την άποψη, ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων και πρότεινε μία ενιαία δημοτική αρχή με εκπροσώπηση Ελλήνων και Τούρκων συμβούλων με βάση την αναλογία των κοινοτήτων σε κάθε πόλη. Ύστερα πρότεινε μία φόρμουλα 3 σημείων για την διαφύλαξη των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των Τούρκων κατοίκων σε μία τέτοια αρχή. Την άλλη μέρα οι προτάσεις του Μακαρίου περιγράφτηκαν σαν «εξωπραγματικές» από τον Ντενκτάς, που ήταν τότε πρόεδρος της τουρκικής κοινοτικής βουλής. 

Η τελευταία προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την λεγόμενη «μάχη των 5 πόλεων» έγινε τον Δεκέμβριο του 1962. Φαινόταν πως θα υπήρχε κάποιος συμβιβασμός. Ένα κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε από τον Κληρίδη και τον Ντενκτάς εκδόθηκε αναγγέλλοντας μία «κατ’ αρχήν» συμφωνία αλλά μέσα σε 24 ώρες ο Κιουτσούκ το είχε διαψεύσει.

Οι Τούρκοι είχαν ξανασκεφτεί το ζήτημα ή είχαν πάρει διαταγές από την Άγκυρα;

Στις 2 Ιανουαρίου το υπουργικό συμβούλιο έθεσε τα δημοτικά συμβούλια υπό τον άμεσο έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τοποθετώντας επιτροπές ανάπτυξης για να διευθύνουν τις κύριες πόλεις. Οι ελληνικές δημοτικές αρχές παρέδωσαν την εξουσία τους σ’αυτές τις επιτροπές, αλλά οι τουρκικές αρνήθηκαν να το κάνουν και η τουρκική κοινοτική βουλή δήλωσε ότι οι χωριστές δημοτικές αρχές εξακολουθούσαν να είναι νόμιμες. 

Με απόφαση του Κυπριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου με ουδέτερο Πρόεδρο τον Δυτικόγερμανό Δρ Έρνεστ Φόρστχοφ, αποφάσισε στις 25 Απριλίου 1963 ότι και οι δύο κινήσεις των Τούρκων-καταψήφιση τελωνειακού νόμου και νόμου περί επιβολής φόρου εισοδήματος όπως και ισχυρισμό νομιμότητας χωριστών δημοτικών αρχών- ήταν παράνομες. Εφόσον το ίδιο δικαστήριο είχε ήδη αποφασίσει στις 8 Φεβρουαρίου, ότι το τουρκικό βέτο σχετικά με τους φορολογικούς νόμους του 1961 σήμαινε ότι η κυβέρνηση δεν είχε εξουσία είσπραξης τελωνειακών δασμών και φόρου εισοδήματος, τόσο η κεντρική όσο και η τοπική κυβέρνηση απειλούνταν με παράλυση. 

Οσον αφορά την δημιουργία κυπριακού στρατού και την ποσόστωση του, ο Κιουτσούκ προέβαλε βέτο, απαιτώντας την συγκρότηση αυτόνομου τ/κυπριακού σώματος και ο Μακάριος σταματά όλη την διαδικασία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος, ώστε οι Τ/κύπριοι να προχωρήσουν στην σύσταση δικών τους ανεξέλεγκτων παραστρατιωτικών οργανώσεων, που θα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία του νέου κράτους. 

Ο διαχωρισμός που έγινε αυτοσκοπός τροφοδοτούσε την ένταση και έδινε την ευκαιρία στους Τούρκους εξτρεμιστές να βυθίσουν την χώρα στην διχόνοια. 

Από την ΤΜΤ, στις 24/4/1962, δολοφονούνται ο 38χρονος δικηγόρος Αχμέτ Γκουρκάν και ο 33χρονος Αϊχάν Χικμέτ, ηγέτες του Τουρκοκυπριακού Λαϊκού Κόμματος που υποστήριζαν τις στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Η τρομοκρατία είχε ήδη ξεκινήσει εντατικά από το 1958!
Ο μόνος που στηλίτευσε το έγκλημα, ο Τούρκος πρέσβης Εμίν Ντιρβανά, ανακλήθηκε αμέσως στην Άγκυρα. 


Το 1965 η ΤΜΤ θα δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Αλή Καβαζόγλου, που ήταν ένας από τους κύριους επικριτές του Ντενκτάς και των μεθόδων του. 

Τον Απρίλιο του 1963 ο Ντενκτάς μπροστά σε μία ομάδα προσκόπων αναφέρει ότι «η σημαία μας οφείλει το χρώμα της στο αίμα 80.000 μαρτύρων» και ορκίστηκε μπροστά τους ότι η «η τουρκική κοινότητα δεν θα γίνει ποτέ μειονότητα, ούτε το νησί θα γίνει ποτέ ελληνικό»! 

Το 1963 η Κύπρος δεν είχε νόμο περί φορολογίας εισοδήματος, νόμο περί τελωνείου και νόμο περί δημοτικών συμβουλίων και οι δύο κοινότητες φαίνονταν να βαδίζουν προς μία μεγάλη σύγκρουση. Πεπεισμένοι ότι οι Τούρκοι δεν θα συμφωνούσαν σε καμία μεταβολή του Συντάγματος και ότι ο τελικός τους στόχος ήταν να διχοτομήσουν το νησί, οι Ε/κύπριοι άρχισαν να συζητάνε την κατάργηση των διαιρετικών και αρνητικών στοιχείων του συντάγματος. Ταυτόχρονα οι Τ/κύπριοι απείλησαν ότι οποιαδήποτε ελληνική προσπάθεια για τροποποίηση του συντάγματος χωρίς την έγκριση τους θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τις τουρκικές δυνάμεις και θα είχε σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή του «διχοτόμηση ή θάνατος». 

Ο Μακάριος, θέλοντας να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του νεογέννητου κράτους και να εξαλείψει τα αίτια των διακοινοτικών προστριβών, υπέβαλε στις 30 Νοεμβρίου συγκεκριμένες προτάσεις (που είχαν χτενιστεί από τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή για την Κύπρο κ. Κλαρκ) για την τροποποίηση του Συντάγματος. 

Αυτές οι προτάσεις είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιό ενωμένο κράτος και ήταν αναμφισβήτητα λογικές.

1) Θα εγκαταλειπόταν το βέτο του Προέδρου και του αντιπροέδρου
2) Ο αντιπρόεδρος θα αναπλήρωνε τον πρόεδρο σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή αδυναμίας να εκτελέσει τα καθήκοντα του
3) Ο Έλληνας Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τούρκος αντιπρόεδρος θα εκλέγονταν από τη βουλή στο σύνολο της κι όχι, όπως πριν, με χωριστή ελληνική και τουρκική πλειοψηφία στη βουλή.
4) Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα αναπλήρωνε τον πρόεδρο της Βουλής σε περίπτωση προσωρινής απουσίας ή αδυναμίας στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
5) Οι συνταγματικές διατάξεις σχετικά με χωριστές πλειοψηφίες για την ψήφιση ορισμένων νόμων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταργούνταν
6) Θα ιδρύονταν κοινές δημοτικές αρχές
7) Η δικαστική εξουσία θα ήταν κοινή
8) Θα καταργείτο η διαίρεση των δυνάμεων ασφαλείας σε αστυνομία και χωροφυλακή
9) Η αριθμητική δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας και των αμυντικών δυνάμεων θα καθοριζόταν με νόμο.
10) Η αναλογία συμμετοχής Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων στην σύνθεση των δημοσίων υπηρεσιών(70/30) και τις ένοπλες δυνάμεις (60/40) θα μεταβαλλόταν ανάλογα με τον λόγο του πληθυσμού των Ε/κυπρίων προς τους Τ/κύπριους.
11) Ο αριθμός των μελών της επιτροπής δημοσίων υπηρεσιών θα μειωνόταν από δέκα σε πέντε.
12) Όλες οι αποφάσεις της επιτροπής δημοσίων υπηρεσιών θα λαμβάνονταν με απλή πλειοψηφία.
13) Οι κοινοτικές βουλές θα καταργούνταν και θα επινοείτο ένα καινούριο σύστημα. Αλλά αν η τουρκική κοινότητα επιθυμούσε να διατηρήσει τη βουλή της στο νέο σύστημα, θα μπορούσε να το κάνει. 


- Οι υπ’ αριθμόν 1 και 9 διατάξεις είχαν σκοπό να τροποποιήσουν τις διατάξεις του συντάγματος, που οδηγούσαν σε στρατιωτικό αδιέξοδο,
- η υπ’ αριθμόν 5 είχε σκοπό να τροποποιήσει την συνταγματική διάταξη που προκαλούσε αδιέξοδο στη φορολογική νομοθεσία,
- οι προτάσεις υπ’ αριθμόν 10, 11 και 12 αποσκοπούσαν στην τροποποίηση των διατάξεων που οδηγούσαν σε προστριβές στις δημόσιες υπηρεσίες.
Έτσι ο Μακάριος σκόπευε να απομακρύνει τα εμπόδια, που εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του κράτους και να εγκαθιδρύσει ένα πιο ενοποιημένο κράτος, καταργώντας τις λεγόμενες «διαχωριστικές συνταγματικές διατάξεις». 


Στις 7/12/1963 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φ. Κ. Ερκίν ανήγγειλε ότι η Άγκυρα είχε απορρίψει τις προτάσεις και την ίδια μέρα ο Τούρκος πρέσβης Οκζόλ έδωσε στον Μακάριο τη γραπτή απόρριψη της Τουρκίας. Αλλά ο Μακάριος αρνήθηκε να δεχθεί την απόρριψη, τονίζοντας ότι οι προτάσεις είχαν σταλεί για απάντηση στον Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο (Κουτσούκ) και όχι σε οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση. Ο Κουτσούκ, στον οποίον απευθύνθηκαν οι προτάσεις, δεν απάντησε, αν και σε συνεντεύξεις στον τύπο επανέλαβε ότι το σύνταγμα δεν μπορούσε να αλλάξει. 

Στις 20 Δεκεμβρίου άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών στην Λευκωσία. Η κυβέρνηση κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά από έκρηξη μίας βόμβας στη βάση του αγάλματος του Μάρκου Δράκου, ενός Ε/κυρίου ήρωα της ΕΟΚΑ, που είχε στηθεί ήδη στις 3 Δεκεμβρίου. 

Τις πρώτες ώρες της 21ης Δεκεμβρίου ένα περιπολικό με Ε/κύπριους αστυνομικούς, που κατέβαινε την οδό Ερμού στην παλιά πόλη της Λευκωσίας (την ίδια περιοχή που έγιναν το ’58 λεηλασίες και εμπρησμοί από Τούρκους εξτρεμιστές), σταμάτησε ένα αυτοκίνητο για έλεγχο ρουτίνας. Ρίχτηκαν πυροβολισμοί κι ένας από τους αστυνομικούς τραυματίστηκε. Οι αστυνομικοί ανταπόδωσαν τους πυροβολισμούς. Ένας νεαρός Τούρκος σκοτώθηκε και μία Τουρκάλα τραυματίστηκε και πέθανε καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Σε λίγα λεπτά άρχισαν πυροβολισμοί σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Στις 5 π. μ. ένα οργισμένο τουρκικό πλήθος άρχισε να μπαίνει στην ελληνική συνοικία και στις 6 π. μ. ένας Έλληνας και ένας Τούρκος είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από πυροβόλα όπλα. 

Η βία συνεχίζεται και τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν υπήρξαν Ε/κ επιχειρήσεις ως δράση, αλλά ως αντίδραση μετά από πληροφορίες για τουρκική εισβολή και μετά την κατάληψη θέσεων του τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος στα βόρεια προάστεια της Λευκωσίας και όχι μόνο!

Έγιναν και άλλες επιθέσεις εναντίον Ελλήνων το πρωί της 22ας Δεκεμβρίου στον δρόμο Λευκωσίας-Κυρήνειας, στην περιοχή της Ομορφίτας, τη Λουρουτζίνα, τον Τσάτο και τον Άγιο Σωζόμενο. Ένας Τούρκος πυροβολήθηκε καθώς περνούσε από το χωριό Δευτέρα και αργότερα και ο Μακάριος και ο Κιουτσούκ έφτασαν στο χωριό για να ερευνήσουν την υπόθεση και να κάνουν δηλώσεις ζητώντας ηρεμία. Το μεσημέρι όλοι οι Τ/κύπριοι κυβερνητικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί είχαν αφήσει τα πόστα τους. Οι Τούρκοι οχυρώθηκαν στις περιοχές τους και, όπως αποδείχτηκε, τα οχυρωματικά έργα ήταν έτοιμα από πολύ καιρό. 
 
Για να προωθήσουν τους στόχους τους για διχοτόμηση, οι Τούρκοι ανάγκασαν μερικές χιλιάδες αθώους και ευχαριστημένους συμπατριώτες τους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και τα ζώα τους και να μετακομίσουν στην υπερβολικά πυκνοκατοικημένη τουρκική συνοικία της Λευκωσίας. Έτσι ο στόχος της διχοτόμησης, καμουφλαρισμένος από την τουρκική προπαγάνδα σαν «ομοσπονδία», επιδιωκόταν αμείλικτα ανεξάρτητα από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλούσε. Αλλά αυτή η πρώτη φάση της εισβολής της Τουρκίας απέτυχε, αφού περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους αρνήθηκαν να υπακούσουν στις οδηγίες και να φύγουν από τα σπίτια τους για να πάνε στους καθορισμένους χώρους. 

Την 23η Δεκεμβρίου στις 2:25 μμ, Τ/κύπριοι εξτρεμιστές μπήκαν στην αρμενική συνοικία της Λευκωσίας κι ανάγκασαν τους κατοίκους ν’αφήσουν τα σπίτια, τα μαγαζιά, τις εκκλησίες, το σχολείο και τις λέσχες τους. Λίγο αργότερα Βρετανοί στρατιώτες και πολίτες πυροβολήθηκαν στη Λάρνακα και τη Λεύκα από οπλοφόρους της ΤΜΤ. Την 27η Δεκεμβρίου αποφασίστηκε μεταξύ του Ταξίαρχου των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο Πήτερ Γιάνγκ και των διοικητών των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων του νησιού η σύσταση αρχηγείου για την κοινή δράση για την διατήρηση της τάξης. Βρετανικά στρατεύματα άρχισαν να περιπολούν στη Λευκωσία και τη Λάρνακα και στη συνέχεια καθορίστηκε μία πράσινη γραμμή για να χωρίσει τις ε/κυπριακές από τις τ/κυπριακές συνοικίες της Λευκωσίας. Όμως η γραμμή, που φρουρείτο από Βρετανούς στρατιώτες, περνούσε μέσα από τα μεικτού πληθυσμού προάστεια Ομορφίτα και Νεάπολη κι έβαζε ολόκληρη την Αρμενική συνοικία και τις ελληνικές περιοχές Κέρμια, Άγιος Κασιανός, και Άγιος Ιάκωβος πίσω από τις τουρκικές γραμμές. 

Οι εχθροπραξίες επαναλήφθηκαν και ενώ υπήρξε έκκληση από τις προστάτιδες δυνάμεις στις 23/12 για ειρήνη, ακολούθησαν φήμες για τουρκική εισβολή. Αργά στις 24/12, το στρατιωτικό τουρκικό απόσπασμα στην Κύπρο βγήκε από το στρατόπεδο του και πήρε θέσεις στα βόρεια προάστια της Λευκωσίας και κατά μήκους της οδού Λευκωσίας-Κυρήνειας, που οδηγεί στην βόρεια ακτή. Την άλλη μέρα τουρκικά αεριωθούμενα πετούσαν χαμηλά πάνω από τις στέγες της Λευκωσίας και εντοπίστηκαν τουρκικές ναυτικές μονάδες να κάνουν ελιγμούς έξω από τις ακτές του νησιού. Το στρατιωτικό ελληνικό σώμα, ακολουθώντας το παραδειγμά τους, βγήκε από τα παραπήγματα και πήρε θέσεις για να αποκρούσει μία πιθανή τουρκική εισβολή. 

Η βρετανική επιθυμία για την διατήρηση του στάτους κβο έπαιξε ζωτικό ρόλο στη σωτηρία της Κύπρου από μεγαλύτερη καταστροφή. 

Η Κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε την επέμβαση του Σ. Α και ζήτησε μία επείγουσα συνάντηση για να εξεταστούν οι κατηγορίες κατά της Τουρκίας για επίθεση και επέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του νησιού. Η Τουρκία αρνήθηκε τις κατηγορίες και το Σ. Α ανέβαλε την συζήτηση χωρίς να κάνει καμία ενέργεια. Αν και η κυπριακή κυβέρνηση είχε αποσύρει την προηγούμενη αίτησή της για επέμβαση του ΟΗΕ, η δεύτερη απειλή τουρκικής εισβολής καθώς και το γεγονός ότι για δεύτερη φορά αεριωθούμενα καταδιωκτικά πέταξαν πάνω από την Λευκωσία έκαναν τον Υπ. Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού να τηλεφωνήσει στους ξένους επιτετραμένους στη Λευκωσία και να τους ενημερώσει για την κατάσταση. 

(συνεχίζεται) 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.