7 Οκτωβρίου 2019

Τουρκικός κλοιός γύρω από την Κύπρο - Η Ελλάδα απλώς συμπαρίσταται

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος
Η Κύπρος είναι περικυκλωμένη και βαθμηδόν δημιουργείται ένας ασφυκτικός τουρκικός κλοιός, που αποσκοπεί στην υποταγή της Λευκωσίας στην κατοχική δύναμη. Η τουρκική προέλαση στο προσφάτως αδειοδοτημένο σε Total και ENI θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των τετελεσμένων. Μια στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας τείνει να λειτουργήσει --εάν δεν έχει ήδη γίνει-- σαν μπούμερανγκ για τη χώρα μας.
Ένα στρατηγικό άνοιγμα αναβάθμισης του ρόλου μας, πολιτικά και οικονομικά, για αναβάθμιση ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται να οδηγείται στους βηματισμούς της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Ένας ακόμη καταλύτης δεν θα λειτουργήσει. Ένας ακόμη καταλύτης ενδέχεται να οδηγήσει στην προσαρμογή της Κύπρου στις τουρκικές επιδιώξεις, που είναι ο πλήρης έλεγχός της από την κατοχική δύναμη. 

Η Κύπρος φαίνεται να είναι μόνη σε αυτή την επίθεση που δέχεται. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αιχμάλωτη του μεταναστευτικού και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί το θέατρο του παραλόγου αναφορικά με την αντίδραση της ΕΕ. Από λόγια έχουμε χορτάσει και η Τουρκία ούτε καν ασχολείται. Την ίδια ώρα δεν ισχύει, δεν ίσχυσε ποτέ, η άποψη ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας. 

Η Ελλάδα; Σαφώς και δεν αρκούν τα επαναλαμβανόμενα μελοδραματικά για συμπαράσταση και συνεργασία. Η Αθήνα, πέραν από τις αδελφικές σχέσεις, τις συμβατικές υποχρεώσεις, μπορεί να αποκτήσει και στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περιοχή. Άλλες χώρες το επιδιώκουν, αξιοποιούν τη γεωγραφική θέση της Κύπρου. Η Αθήνα που μπορεί και έχει τις δυνατότητες, γιατί να μην το πράξει; Δεν θα το πράξει. Δεν έδειξε καμία διάθεση διαφοροποίησης. Αν και θα μπορούσε. 

Τι πρέπει να γίνει 

Η μόνη περίοδος κατά την οποία υπήρχε διαφορετική πολιτική, πολιτική δράσης και πρωτοβουλιών στο Κυπριακό ήταν επί Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Τι μπορεί να γίνει τώρα;
  • Πρώτον, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα. Αναστολή του θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
  • Δεύτερον, οι προσφυγές σε διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ και ΕΕ) είναι μεν αναγκαίες, αλλά δεν αποτελούν αποτρεπτικά εργαλεία.
  • Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία είτε μόνη είτε με άλλες χώρες θα πρέπει να αποτρέψει αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν στην Τουρκία. Η συζήτηση του μεταναστευτικού μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Το θέμα αφορά πρωτίστως τους εταίρους μας και μια τέτοια κίνηση μπορεί να τους ενεργοποιήσει. Χρειάζεται ψύχραιμος και αποφασιστικός χειρισμός για να μην στραφούν οι πιέσεις προς τη δική μας πλευρά.
  • Τέταρτον, να υιοθετηθούν μέτρα που θα αγγίξουν και το κατοχικό καθεστώς. Είναι γνωστό πως υπάρχουν επεξεργασμένα μέτρα, τα οποία παραμένουν στο ψυγείο μέχρι να ληφθεί πολιτική απόφαση. Τώρα είναι η ώρα.
Μια χώρα-μέλος της δέχεται επίθεση και η ΕΕ δεν μπορεί να εκδώσει μια κοινή θέση, ένα ανακοινωθέν, δεν μπορεί και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Μια χώρα που δέχεται επίθεση αντί να ασχοληθεί με κινήσεις αποτροπής δεν μπορεί να ασχολείται με την πεπατημένη. Η τριμερής, η πενταμερής, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, θα σταματήσουν την τουρκική προέλαση; 

ΣΗΜ: Δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί αυτή τη χαιρεκακία. Προελαύνει η Τουρκία στην ΑΟΖ και κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να αυτοδικαιωθούν! Δεν είναι της ώρας. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.