27 Οκτωβρίου 2019

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Γράφει η Θώμη Παριανού

Την Κυριακή 20 Οκτώβριου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο οργάνωσε με επιτυχία η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.).

Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε αθρόα. Μετά την Θεία λειτουργία και την τέλεση του Μνημοσύνου, τον λόγο έλαβε η Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, κ. ΑΘΗΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ, η οποία είπε, περιληπτικά, τα εξής:

«…. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης για να τιμήσουμε την μνήμη και τη θυσία του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος γεννήθηκε στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Ο Κωνσταντίνος ήταν υπερήφανος ως Έλληνας, αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και πίστευε ότι το βορειοηπειρωτικό ζήτημα αποτελεί μείζον εθνικό θέμα και υπόθεση όλων των Ελλήνων. Το ίδιο πίστευε και στο θέμα της Μακεδονίας, για το οποίο ύψωνε στις διαδηλώσεις, την μεγαλύτερη Ελληνική σημαία, η οποία κυμάτισε ελεύθερα στους Βουλιαράτες.

Ο Κωνσταντίνος ήθελε την 28η Οκτωβρίου, η Ελληνική σημαία να κυματίζει εκεί ελεύθερα, ως κραυγή αγωνίας όλων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η μητέρα του, η Ελληνίδα Μάνα, βρήκε την δύναμη και το κουράγιο να εκφράσει, μέσα από τον θάνατο του παιδιού της, την αγωνία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο.

Η θυσία του Κωνσταντίνου ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους χειρίζονται την τύχη των λαών εντός και εκτός συνόρων, και προς τους ευρωπαίους φίλους μας, μερικοί εκ των οποίων σήμερα εκθειάζουν την δήθεν δημοκρατία στην Αλβανία και τα δήθεν βήματα προόδου, για να την εντάξουν στην ΕΕ. Σε ποια δημοκρατία αναφέρονται άραγε, όταν όλοι γνωρίζουμε πως ούτε ο Αλβανός πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του σ ’αυτή τη χώρα, πόσο δε μάλλον οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες;

Το αλβανικό καθεστώς χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα τρομοκράτη και ακραίο., χωρίς να παράσχει τις ανάλογες αποδείξεις. Η δολοφονία του είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής. Λίγο πριν φύγει για τους ουρανούς, ο Κωνσταντίνος εξέφρασε την αγωνία του γράφοντας: «τι θα απογίνουν τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου αν δεν μπορούν να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία;».

Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα υπενθυμίζει σε όλους πως είναι εθνικό χρέος και ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί η ιστορία, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα όταν χρειαστεί να αντισταθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Η Βόρειος Ήπειρος έχει την δική της Ιστορία που ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι γραμμένη από τους αγώνες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που το 1914 πολέμησαν για να ενωθούν με την Ελλάδα, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να γεννά ήρωες όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. 

Και οι ακρίτες της Ηπείρου ξέρουν να αγωνίζονται, να αντιστέκονται και να γονατίζουν μόνο στον ήρωά τους φωνάζοντας ΑΘΑΝΑΤΟΣ!».

Ακολούθως, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘’Ελεύθερος Κόσμος’’, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΔΑΜΟΥΚΗΣ, απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος, ως μοιρολόι της Βορειοηπειρώτισσας Μάνας, το οποίο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα που εργάζεται. Μετά, τον λόγο πήρε η αδελφή του Κωνσταντίνου, ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΤΣΙΦΑ, η οποία μίλησε για την τρομοκρατία που ασκούν στην οικογένειά της οι αλβανικές αρχές, που εξακολουθούν να αφήνουν ανεξιχνίαστη την δολοφονία του αδελφού της. Έφθασαν δε, στο σημείο να γκρεμίσουν το εκκλησάκι που χτιζόταν στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Κωνσταντίνος. Τελειώνοντας, προσκάλεσε, εκ μέρους της οικογένειας της, όσους μπορούν να παραευρεθούν στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στους Βουλιαράτες το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώστε να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα συμπαράστασης, τόσο στην οικογένεια της, όσο και στον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου. 

Μετά την κ. Ερμιόνη Κατσίφα, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι την Κυριακή, 3η Νοεμβρίου, στις 11.30’ π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και στον μνήμα του στρατηγού Σπύρου Σπυρομήλιου, για 107η επέτειο από την απελευθέρωση της Χειμάρρας (5 /11/ 1912). 

Και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο "Δροσουλίτες" με τιμητικό άγημα, Αντιπροσωπείες από την Ένωση Απανταχού Μανιατών "Η Μάνη", ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουριανίδης, εκπρόσωποι και πολιτευτές κομμάτων, δημοσιογράφοι πανελλαδικών και τοπικών ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.