10 Οκτωβρίου 2019

Μεγάλες προσδοκίες στην Άμυνα

Γράφει ο Αντης Λοϊζου

Κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, συζητείται ευρέως το θέμα της έλευσης ή όχι ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών (α/φών) για πτήσεις πάνω από τα παρελαύνοντα τμήματα της ΕΦ. Αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάλογα με την εξέλιξη, δηλαδή, με το αν ήλθαν ή δεν ήλθαν πολεμικά αεροσκάφη (α/φη). Το θέμα είναι κωμικό γιατί δεν εξετάζεται στην πραγματική του διάσταση αλλά στη σφαίρα των εντυπώσεων, των κομματικών συμφερόντων, των προσδοκιών και γενικά της αντίληψης του καθενός.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΠΑ) διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό α/φών από την αντίστοιχη ελληνική και κατά μήκος των νοτίων τουρκικών παραλίων υπάρχουν αεροδρόμια, από τα οποία μπορούν να απογειωθούν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και σε λίγα λεπτά να αναχαιτίσουν τα ελληνικά.

Σε όσες περιπτώσεις ήλθαν στην Κύπρο από την Ελλάδα πολεμικά α/φη συνοδεύονταν καθ’όλη τη διαδρομή από αριθμό άλλων ελληνικών α/φών. Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι εάν η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» αξιοποιείτο όπως έπρεπε, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική σήμερα. Το χειρότερο όμως όλων είναι η μη δημιουργία αεροπορικής πτέρυγας με πολεμικά α/φη στην πολεμική αεροπορία (ΠΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και δυστυχώς ο απλός λαός ζει με την προσδοκία ότι, σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα ή κάποια «φίλη» χώρα θα παρέμβει προς σωτηρία της ΚΔ. 

Αυτήν την πλάνη την ζήσαμε και κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μακάρι η Ελλάδα να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να μην απαιτεί η Κύπρος παράλογα πράγματα. Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, που υπό το πρόσχημα του απορρήτου αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, ουδέν έπραξαν για τη δημιουργία ΠΑ ή ΠΝ και αδράνησαν πλήρως προς θεραπεία της νομοθετικής εσκεμμένης πρόνοιας για ηθελημένη μετάγγιση κονδυλίων από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) σε άλλα ταμεία άσχετα με την άμυνα της ΚΔ. Με τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από το ΤΑΘ θα μπορούσε κάλλιστα η ΚΔ να δημιουργήσει πτέρυγα πολεμικών α/φών και πολεμικά πλοία για το ΠΝ.

Σαν απόστρατος αξιωματικός που γνωρίζει την τουρκική επιθετικότητα και την αναλογία δυνάμεων Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας καθώς και την έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, είμαι πεπεισμένος ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, να έλθουν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στην Κύπρο.

Η δικαιολογία ότι η Κύπρος είναι μακριά δεν ευσταθεί, διότι σήμερα με την τεχνολογία και τα μέσα που υπάρχουν το θέμα της απόστασης ξεπερνιέται, φτάνει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, που φυσικά προϋποθέτουν οικονομικό κόστος. Όταν οι πολιτικοί υποστηρίζουν την προαναφερθείσα θέση, δηλαδή ότι η Κύπρος είναι μακριά, αυτό είναι προϊόν των εισηγήσεων των στρατηγών οι οποίοι ηγούνται των κλάδων των ΕΔ, που είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι για την άμυνα της χώρας και αυτοί ευθύνονται που οι ΕΔ δεν είναι σε τέτοιο επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να είναι αποτελεσματικές. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει στους στρατηγούς, οι οποίοι πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους πολιτικούς και να κατανοήσουν ότι αυτοί είναι οι επαγγελματίες ειδικοί για την άμυνα της χώρας και όχι ο κάθε άσχετος επί τούτου πολιτικός.

Οι προτεινόμενες λύσεις στο θέμα της αεροπορικής προστασίας της Κύπρου είναι οι ακόλουθες:
  • Ενίσχυση της ΠΑ της ΕΦ με σύγχρονα α/φη (σταδιακά). 
  • Στάθμευση α/φών της ΚΔ σε Ελλάδα και Ισραήλ, στο πλαίσιο των αμυντικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί. 
  • Ενίσχυση της αεράμυνας του ΣΞ και του ΠΝ. 
  • Ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. 
  • Ύπαρξη πολιτικής βούλησης για δημιουργία αποτρεπτικών ΕΔ και στους τρείς κλάδους.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε ουραγοί των γεγονότων και θα υποκύπτουμε συνεχώς στις τουρκικές απαιτήσεις με σίγουρο τέλος την πλήρη υποταγή στην Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.