14 Οκτωβρίου 2019

Είναι ο πόλεμος ηλίθιε

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Εσχάτως, πληροφορήθηκα ότι η τουρκική εισβολή στη Συρία δεν «πουλάει». Για την ακρίβεια, δεν μας πολύ αφορά. Δεν την θέλουμε πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία μας, ούτε επιθυμούμε να παίζει διαρκώς στα ραδιόφωνα.

Μας καταθλίβει η διαδικασία της καταμέτρησης νεκρών. Αν, μάλιστα, παρατηρήσει κανείς προσεχτικά, οι όροι "πόλεμος" ή ακόμα και "εισβολή" δεν υιοθετούνται. Εκλαμβάνονται ολίγον τί στομφώδεις για την περίσταση. Κατά τ’ άλλα, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή. Ένα σενάριο για τους πιο αισιόδοξους... Μπορεί η σύγκρουση αυτή- είδατε μετρημένος όρος, ούτε δραματικός, ούτε άνευρος, κείτεται ακριβώς εκεί, στη μέση της πολιτικής ορθότητας- να εξελίσσεται σχετικά κοντά μας, στην ευρύτερη γειτονιά μας και υπό αυτή την έννοια να είναι δυσάρεστη, αλλά ίσως και εγκυμονεί οφέλη. Όχι μόνο κινδύνους. Για του λόγου το αληθές, ένας γνωστός μου, κατά τη διάρκεια μίας καθιερωμένης χαλαρής, κουβέντας μεταξύ φίλων, παραδέχτηκε ότι «τουλάχιστον τώρα ο Ερντογάν δεν θα ασχολείται με εμάς και αυτό όπως και να το δει κανείς… εεεε είναι το ζητούμενο. Μην γελιόμαστε!»

Εξάλλου, η Συρία, είναι ήδη μία χώρα φάντασμα. Αυτό δεν το ξεστόμισε, αλλά δεν χρειάστηκε. Κατέστη σαφές από τα συμφραζόμενα, με τα οποία σιωπηλά συναίνεσαν και τα υπόλοιπα μέλη της παρέας. Πράγματι, η πλέον αιματοβαμμένη χώρα λύγισε προ πολλού, υπό την πίεση ενός εμφυλίου σπαραγμού που μετράει ήδη οκτώ χρόνια. Το αλλοτινό κοσμικό, επιβλητικό διαμάντι της Μέσης Ανατολής με μακρά ιστορία και πολλές ιδιαιτερότητες- ένα μωσαϊκό θρησκειών και εθνοτήτων- μετατράπηκε σε μέτωπο θανάτου και δυστυχίας. Ελάχιστοι είναι όσοι ενθυμούνται ότι δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια από τότε που έχαιρε θαυμασμό ως κληρονόμος τεράστιων και ετερογενών πολιτισμικών στοιχείων. 

Στην τελική, όμως, γιατί να νοιάζεται ή να ανησυχεί κανείς, όταν ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα "σφυρίζουν" Είναι δυνατόν να συμπεριφέρονταν έτσι, αν βρισκόμασταν ένα βήμα πριν από μία νέα γενοκτονία. Αδύνατον! Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ηνωμένες πολιτείες, δεν περιορίστηκαν στο σφύριγμα. Έκαναν κάτι ακόμα χειρότερο. «Εγκατέλειψαν» τους Κούρδους, συμμάχους, απομακρύνοντας τα αμερικανικά στρατεύματα από το βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στην τουρκική μεθόριο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επίθεση της Άγκυρας. Ακόμα και εντός του αμερικανικού εδάφους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα λειτουργήσει ως μία κηλίδα που θα αμαυρώνει για πολλά χρόνια την αξιοπιστία μίας χώρας που θέλει να λέγεται υπερδύναμη και να δρα ως ρυθμιστής.

Άλλοι, το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Φτάνουν στο σημείο, να κάνουν λόγο για τη δημόσια ταπείνωση που υπέστη η Αμερική από τον Σουλτάνο. Μία ταπείνωση που δεν μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σ΄ έναν ιδιόρρυθμο πρόεδρο, αλλά αντιθέτως αντανακλά μεγαλύτερες παθογένειες που ταλανίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας. Όσο, όμως, είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο, κρύβουμε όλοι λίγο, πολύ τί συμβαίνει κάτω από το χαλί, γεγονός παραμένει ένα: η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να λερώσει τα χέρια του, επιστρέφοντας στην πολιτική του 19ου αιώνα φαίνεται να μην βρίσκει προς το παρόν ανάχωμα. 

Ας φέρουμε στο μυαλό μας μία εικόνα: Σε μία σχολική τάξη έχουν εδραιωθεί οι κανόνες συμπεριφοράς. Τα όριο και το πλαίσιο, στο οποίο όλοι κινούνται. Ξαφνικά, στην καλοκουρδισμένη αυτή μηχανή μπουκάρει ένα παιδί, παραβιάζοντας κάθε γραπτό και άγραφο κανόνα. Χτυπάει, αρπάζει, διεκδικεί. Πράττει όλα τα παραπάνω με τους δικούς του όρους, ενώ οι υπόλοιποι τον παρακολουθούν με δέος, έκπληξη, τρόμο, αιφνιδιασμό. Μέχρι να επανέλθουν σε ένα καθεστώς ενσυναίσθησης έχουν φάει τις σφαλιάρες της αρκούδας. Ε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο πολιτικό κατεστημένο, το οποίο έχει μείνει να αναρωτιέται τί συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιδράσει. Πιο συγκεκριμένα, όμως, η απορία συνοδεύεται από τη δυσφορία στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να λερώσει τα χέρια του.

Αντιθέτως, ο Σουλτάνος τα παίζει όλα για όλα. Η αμετροέπειά του, μάλιστα, πιθανότητα θα είναι και αυτή που εντέλει μπορεί να οδηγήσει και στην κατάρρευσή του. Τεντώνει τόσο πολύ το σκοινί που είναι σαν να αποζητά το κόψιμο του. Ακόμα, όμως, και αν το σκοινί κοπεί θα είναι αργά. Αργά για έναν λαό που αξίζει τον σεβασμό μας, τους Κούρδους. Έναν λαό που οφείλει να επιβραβευτεί γι’ αυτό που προσέφερε στην ανθρωπότητα. Αργά και για εμάς τους υπόλοιπους, που συμμετέχουμε στο κύμα απάθειας που μας έχει κατακλύσει και το οποίο συχνά ερμηνεύεται ως ψυχραιμία και σύνεση. Και αυτό παρ’ ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Γιατί δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να σκεφτεί κανείς ότι όταν ο Ερντογάν απειλεί, ο Ενρτογάν υλοποιεί τις απειλές του. Και, όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε ένας δημοσιογράφος και στενός του συνεργάτης, ο άνθρωπος που στη γείτονα χώρα χαρακτηρίζεται ως φερέφωνο του γιατί ανακοινώνει ατύπως ότι συμβαίνει αμέσως πριν αυτό πραγματοποιηθεί «Τώρα η Συρία, μετά η Κύπρος και η Ελλάδα». 

Νεφέλη Λυγερού
Πρώτο Θέμα


πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.