27 Οκτωβρίου 2019

Μάθαμε από γεροντάκι πρόσφυγα της Μικράς Ασίας «ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΟΛΗ περιμένει να πάει ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Θεσσαλονίκη στην γιορτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, να πούνε το δικό τους ΟΧΙ στους βαρβάρους - τότε ΕΚΕΙ να δεις γιορτές και πανηγύρια και όχι σαν αυτά»

Φώτο: ευχαριστούμε ΔΗΜΗΤΡΗ Β. για την όμορφη φωτογραφία. 

Που να ξέραμε ότι αυτές «τις παλαβομάρες» που ακούγαμε πριν πολλά χρόνια μέσα από ιδιαίτερες κατά ΘΕΟ συγκυρίες θα ήταν πολύτιμα ακούσματα στις μέρες μας που ωρίμασε το ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αν γνωρίζατε πόσες φορές σκέφτηκα να σταματήσω να γράφω περί τοιούτων πραγμάτων θα αναρωτιόσασταν. 
Όμως κούραση – ξεκούραση μας πιέζει η συνείδηση και το χρέος μας απέναντι στην Πατρίδα να αρθρώσουμε «παράδοξο λόγο» απέναντι στα παράλογα που βιώνουμε. 
Όταν επισημαίνεις στους ανθρώπους ότι έρχεται πόλεμος ή ζούμε δύσκολες εποχές ξεκινάει πόλεμος εναντίον σου.

Αυτό συμβαίνει σε πολλούς αδελφούς, αλλά πρέπει να δικαιολογήσουμε την αποκαμωμένη -ασθενή από την αμαρτία και προπαγάνδα ανθρώπινη φύση των συνανθρώπων μας που ενώ το γνωρίζουν το αποδιώκουν στο υποσυνείδητο τους.

Ας Πάμε όμως σε κάτι πιο απλό.

Αν ο εορταζόμενος ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λευτέρωσε την συμβασιλεύουσσα Θεσσαλονίκη με μια απλή του κίνηση θα του ήταν πανεύκολο να λευτερώσει και την Βασιλεύουσσα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη αφού θα έχει και την ΘΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ τόσων άλλων ΑΓΙΩΝ και της ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ που την Σκέπει. 

Όλα στο ΟΥΡΑΝΙΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έχουν μια σειρά, όπως το ότι μετά την εορτή του ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, αμέσως μετά εορτάζουμε την ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ (μεταφέρθηκε σοφά από την 1 Οκτωβρίου για να τιμήσουμε το ΟΧΙ)

Είχα ένα παππού που μου έλεγε παράδοξα αλλά τότε παιδάκι δεν καταλάβαινα τίποτε 
Μου έλεγε 
- Βλέπεις το τραύμα μου στο μπράτσο μου από την χειροβομβίδα των Ιταλών. 
Δεν πάει χαμένο 
Εκεί επάνω μέσα στα χιόνια η ΠΑΝΑΓΙΑ ήταν δίπλα μας καθώς και οι μεγάλοι στρατιωτικοί μας ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 
Μετά από τόσο αίμα μπορεί να έπεσε το μέτωπο και θα μπορούσες να ρωτήσεις γιατί τότε μας βοηθούσαν εκεί πάνω οι ΑΓΙΟΙ; 
Να σου δώσω παιδάκι μου την απάντηση. 
Η ΠΑΝΑΓΙΑ δεν μας γλύτωσε από τα φασιστικά στρατεύματα αλλά από την διακαή επιθυμία των Ιταλών Καθολικών να καταλάβουν την Ελλάδα και να την μετατρέψουν σε «επισκοπή του Βατικανού»

Όμως το ΣΧΕΔΙΟ του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ ήταν άλλο.
Η ΕΛΛΑΔΑ έπρεπε να μείνει ΟΡΘΟΔΟΞΟΤΑΤΗ γιατί έτσι έπρεπε να πορευτεί ώστε να παραλάβει την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ από τα χέρια του ΘΕΟΥ, την οποία την έχασε εξ αιτίας των Παπικών. 
Παπικοί το 1453, Παπικοί το 1940 
Θα λέγαμε και εμείς σήμερα Παπικοί και το 2019; 
Αλλά τι είναι αδελφοί το ΘΑΥΜΑ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ; 

Το λέει ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ο ΠΑΛΑΜΑΣ για τον ΑΓΙΟ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ 
«Το μαρτυρικό σώμα ΤΟΥ είναι η κρήνη του Θεού η γεμάτη μύρα και ο κήπος των αρετών και των χαρίτων, ενώ τα στόματα των τυράννων είναι οι πύλες τού Άδη.
Είναι ολοφάνερο ότι το λείψανο του Αγίου Δημητρίου βρισκόταν ακόμη στον ναό του, γιατί λέγεται εδώ, ότι το σώμα του «ανίησι μύρα», αναδίδει τώρα μύρα.
Η ευωδία των μύρων ανέδειξε την Θεσσαλονίκη «πόλιν Θεού ή παράδεισον άλλον, ει μη τι και πλέον».
Πιθανώς και κατ’ αυτήν την ημέρα ήταν παρόντες οι βασιλείς γιατί λέγεται, «βασιλείς δε τη ευσεβεία μάλλον, ή τη βασι­λεία, κοσμούμενοι συμπαριστάσιν ημίν και συνεπικροτούσιν ευφημούντες τας αριστείας τού μάρτυρος». 
…ας δείχνομε υπακοή στην αυτοαλήθεια ζώντας με τρόπο θεάρεστο,… να ποθήσομε, και με έργα μέχρι τέλους να επιζητήσομε την μακαριότητα που επιφυλάσσεται στους ουρανούς για εκείνους που έζησαν εδώ με τρόπο θεοφιλή.
Αυτή τη μακαριότητα είθε να επιτύχομε όλοι εμείς με τη χάρη και φιλανθρωπία τού Κυρίου και Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, στον οποίο πρέπει δόξα, δύναμη, τιμή και προσκύνηση μαζί με τον άναρχο Πατέρα του και το ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντοτε και στους αιώνες των αιώνων. Γένοιτο.» 

(Πηγή: Γρηγορίου Παλαμά Έργα, ΕΠΕ, Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς») http://alopsis.gr 

Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί αδυνατούμε να ζήσουμε στα χαμερπή επίπεδα της αμαρτωλής καθημερινότητας που μας έβαλλαν με πολλά κόλπα και τεχνικές. 

Για αυτό και υπάρχει αυτή η ασφυξία της ψυχής που ψάχνει να βρει τους φυσικούς ανώτερους χώρους της. 

Αυτό το γεροντάκι που ήταν φίλος του παππού μας και μας είπε ότι «ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΟΛΗ περιμένει να πάει ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Θεσσαλονίκη στην γιορτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, να πούνε το δικό τους ΟΧΙ στους βαρβάρους - τότε ΕΚΕΙ να δεις γιορτές και πανηγύρια και όχι σαν αυτά» 

Για αυτά τα πραγματικά πανηγύρια μας μιλούσε και όχι για αυτά τα τυπικά που βιώνουμε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 

Σήμανε η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ το ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/ 

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.