8 Οκτωβρίου 2019

Εθνική ανεξαρτησία ή εξάρτηση - Το δίλημμα που θάβει ο δύσμορφος δικομματισμός

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος
Περισσότερο ανησυχία παρά σιγουριά αποπνέει η διαβεβαίωση δημοσιογράφων και διάφορων αναλυτών ότι ο δικομματισμός είναι στέρεος και ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάνουν ξόρκια για να διώξουν το φόβο ότι το οικοδόμημα είναι μετέωρο και έωλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% έγινε κυβέρνηση, επειδή όλες οι άλλες κυβερνητικές εκδοχές είχαν αποτύχει οικτρά και ο Τσίπρας έπεισε τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που κυβερνούν τη χώρα (την πραγματική εξουσία, το βαθύ κράτος) ότι θα είναι πειθήνιος στις εντολές τους.
Ο Τσίπρας απέδειξε ότι ήταν ειλικρινής, σ’ αυτούς. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απογοήτευσε, ιδίως με τις "Πρέσπες", και γύρισε το κοντέρ στην αρχική του θέση, να ψάχνουμε πάλι σανίδα σωτηρίας με τις ελπίδες να μικραίνουν. Το δικομματικό οικοδόμημα είναι έωλο, επειδή οι παράγοντες που γνωρίζουν το παρασκήνιο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με δυο διαρροές τον διαλύουν στο άψε σβήσε.

Προ ημερών, μερικά στελέχη ξεσηκώθηκαν κατά του Τσίπρα παρά το ότι χωρίς αυτόν θα παρέμεναν στην πλήρη αφάνεια. Ο ξεσηκωμός έγινε, υποτίθεται, για τη γραμμή και τη φυσιογνωμία του κόμματος. Στην πραγματικότητα, οι ξεσηκωμένοι φοβήθηκαν ότι ο Τσίπρας πάει να τους "φάει" όπως καθάρισε τον αφελή Λαφαζάνη. Η γραμμή και η φυσιογνωμία του κόμματος ήταν κάποτε θέμα ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Τώρα είναι εργαλείο παραπλάνησης των ψηφοφόρων.

Είναι πιθανόν ότι ο Τσακαλώτος (γνώστης της "πάλης των διαδρόμων" στην αρένα των βρετανικών πανεπιστημίων), ο Φίλης (ο άνθρωπος που διάλυσε, κατ’ εντολή Λεωνίδα Κύρκου, τον Ρήγα Φεραίο επειδή θεωρούσαν την Οργάνωση της Νεολαίας ανεπιθύμητα αριστερή), αλλά και ο Σκουρλέτης, ως γραμματέας, ίσως αποδειχθούν πολύ σκληροί για να "πεθάνουν". 

Τα κεφάλια δεν είναι ραπανάκια 

Κανείς δεν μπορεί, πλέον, να κατηγορήσει τους αντιμαχόμενους ότι διατηρούν, έστω ως παιδική ανάμνηση, κάτι από την ιστορική Αριστερά. Έχουν, όμως, κρατήσει χρήσιμες μεθόδους, όπως π.χ. η επίδειξη "μετριοφροσύνης" (Τσίπρας: «Δεν είμαι μόνο εγώ ο ΣΥΡΙΖΑ»), ως ένα από τα εργαλεία για την εξόντωση κάθε αντιφρονούντα. Μεθοδεύσεις που πρωτοδίδαξαν οι εξεγερμένοι αστοί στη Γαλλική Επανάσταση, συζητώντας δημοκρατικότατα στην Εθνοσυνέλευση και καρατομώντας συστηματικά στο τέλος τους εξίσου αστούς διαφωνούντες.

Ακολούθησαν πλήθος άλλοι, με καλύτερους μαθητές τους μπολσεβίκους, πρώτα με τον Λένιν και μετά επί Στάλιν. Σχετική εξαίρεση ο Μάο που είχε συστήσει στους συντρόφους να μην πετσοκόβουν κάθε διαφωνούντα γιατί --έλεγε-- «τα κεφάλια δεν είναι ραπανάκια να ξαναφυτρώσουν».

Τώρα, τα προβλήματά μας είναι τα ελληνοτουρκικά και οι εκκρεμότητες στην οικονομία, ειδικότερα οι επενδύσεις, για τις οποίες πολλά ακούμε, λίγα βλέπουμε και πάντα ελπίζουμε ότι δεν θα απογοητευτούμε όπως τόσες και τόσες φορές. Τέτοια κρίσιμα θέματα, όμως, δεν λύνονται σε συνέδρια. Ούτε καν σε Υπουργικά Συμβούλια. Εδώ και τώρα τα επιλύει ο κοινής αποδοχής "μόνιμος" διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ κ. Πάιατ, απαλλάσσοντας από πονοκεφάλους κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις. Όπως έπραξε με την επιβλητική παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, συζητώντας για βάσεις στο λιμάνι. 

Ασταθής ο δικομματισμός 

Υπάρχει, όμως, το πρόβλημα που εμφανίζεται μάλιστα για πρώτη φορά με τόση διαύγεια και ένταση: Ο δικομματισμός, σύστημα ισορροπίας αλλού, στην Ελλάδα έχει πάρει ασταθή και δύσμορφη όψη με τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, σε βαθμό που θυμίζει παλιάτσο. Οι επικυρίαρχοι --εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες-- διαμόρφωσαν ένα σκηνικό στα μέτρα τους, νομίζοντας ότι έτσι θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. 

Σε αυτό το σκηνικό τα δυο σκέλη του δικομματισμού μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού τουλάχιστον στα καίρια και σημαντικά ζητήματα, δηλαδή στο εξής ένα: στο ότι δεν αντιμετωπίζουν, ούτε καν τους απασχολεί, το ζήτημα της ανεξαρτησίας του τόπου. Το ένα πόδι στο παπούτσι μάτωσε με τις "Πρέσπες". Αν πάθει κάτι και το άλλο πόδι, ο κουτσός μπορεί να γκρεμοτσακιστεί. 

Πάντως μια λογική συνέπεια της γενικής αδιαφορίας είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο από κάποιον π.χ. για το είδος των επενδύσεων που θα προωθούσαν την πρόοδο της χώρας και όχι ιδιωτικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Η ενθουσιώδης φλυαρία π.χ. περί το Ελληνικό οφείλεται μάλλον στην επιθυμία ικανοποίησης του ισχυρού επιχειρηματία (μπας και πέσει "μάνα" από την τσέπη του), αλλά και στο ότι η εν λόγω μπίζνα προσελκύει μια ειδική κατηγορία λεφτάδων από τις ΗΠΑ, τους καζινάρχες, επαγγελματίες με γνωστές περγαμηνές. 

Ανεξαρτησία ή δουλοφροσύνη 

Γενικώς γίνονται ασμένως αποδεκτές αιτήσεις-απαιτήσεις ξένων ή πρόκειται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ, ή αφορά στο σιωπητήριο περί τους S-300 ως αντίβαρο στους S-400 της Τουρκίας. Δεν υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση της Τουρκίας ενώ για τις "Πρέσπες" υπάρχει ταύτιση πασπαλισμένη με άχνη δικαιολογιών. 

Αλήθεια είναι ότι και στην ΕΕ, δεξιοί, συντηρητικοί και σοσιαλιστές συλλειτουργούν με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα αντισυστημικά κόμματα, ως αντίδραση του κόσμου. Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα απαλλαγεί, αυτός και το κόμμα του από την "κατηγορία" του "αριστερού" αν ντυθεί αλλιώς, όπως ο Μανωλιός. Εάν μεταβαπτιστεί σε σοσιαλιστή σε μια χώρα που δεν άνθισε ποτέ σοσιαλιστικό κόμμα. Θέλει, λέει, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην αγορά υπάρχουν ή φθαρμένα παλαιά υλικά ή νεοσσοί που παλιότερα τους είχαν στα κομματικά γραφεία για να ξεσκονίζουν τις πολυθρόνες. 

Το πρόβλημα τώρα στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού, Αριστεράς και Δεξιάς αλλά ανεξαρτησία ή δουλοφροσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σαφή θέση με τις "Πρέσπες". Στη ΝΔ έπεσε ο λαχνός των ελληνοτουρκικών. Ο Τραμπ συνόψισε λέγοντας με σπάνια διαύγεια: «αν θέλεις να είσαι ελεύθερος πρέπει να είσαι περήφανος για την πατρίδα σου». Βέβαια θα πρέπει και η πατρίδα να είναι περήφανη για σένα.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.