6 Οκτωβρίου 2019

Όταν μια πράξη αντίστασης ερμηνεύεται ως ψευτομαγκιά

Όταν ο Έλληνας λυρικός ποιητής Σιμωνίδης Κείος (556 π.Χ. - 469 π.Χ.) εμπνέετο τo περίφημo και αθάνατo μέχρι σήμερα επίγραμμά του, το οποίο γράφτηκε πάνω στον τάφο των Τριακοσίων που έπεσαν στις Θερμοπύλες: «Ω ξειν', αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (1*) σίγουρα δεν θα πίστευε πως εν έτει 2019, δηλαδή ύστερα από 2.575 χρόνια, θα μεταλάσσετο σε ένα σύνθημα κενό περιεχομένου ανάμεσα στα πολλά στομφώδη που λέγονται από πολιτικούς στα μνημόσυνα πεσόντων για την ελευθερία. Όπως και το άλλο επίγραμμά του στον Τύμβο του Μαραθώνα, που έστησαν οι Αθηναίοι μετά τη νίκη τους εκεί:
«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν» (2*). 


Η αλλοτρίωση και η αλλοίωση

Οι «ξένοι» και οι σύγχρονοι «χρυσοφόροι Μήδοι» έχουν καταλάβει όχι μόνον τις πόλεις και τις θάλασσές μας, αλλά μεθοδικά φροντίζουν να αλλοιώσουν και τον τρόπο σκέψης μας. 

Όταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωνε αγανακτισμένος σε τηλεοπτική εκπομπή «μα, τι τους ποτίζουν επιτέλους!», αναφερόμενος σε όσους διαμαρτυρήθηκαν για την υποστολή της σημαίας από τον 16χρονο στο κατεχόμενο δημοτικό σχολείο της Λύσης, προφανώς δεν πίστευε πως ένα οποιοδήποτε ρόφημα μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Υπάρχουν άλλοι τρόποι και μεθοδολογίες που προφανώς γίνονται εν κρυπτώ και μέσα σε αδιαφανείς διαδικασίες. Που κανένας δεν γνωρίζει την έκταση και την ένταση και σε ποιες ομάδες απευθύνονται. Σίγουρα όχι στους «γερόλυκους», των οποίων το πολιτικό DNA είναι ανθεκτικό, έχουν εμπειρίες, βιώματα και αρνούνται την επί χρήμασι ή άλλως πώς αλλοίωση ή μετάλλαξη των πολιτικών τους πιστεύω. Είναι οι νέοι που είναι ευάλωτοι και αυτοί είναι στο επίκεντρο διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ευρευνητικών κέντρων και άλλων ομάδων. Η διαιώνιση του Κυπριακού ευνοεί την αλλοτρίωση και την αλλοίωση και το σύνθημα «λύση τώρα» δεν είναι και τόσο αθώο όσο ακούγεται, καθότι οι κράκτες του δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις συνεχείς τουρκικές παρανομίες και παραβιάσεις. 

Τα συγγνώμη και οι απολογίες... 

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον μακαριστό πατέρα μου, Ζαχαρία Φιλιππίδη, να ζητούσε ποτέ συγγνώμη από τον σερ Κόσμο Πάρκινσον, όταν στις 18 Αυγούστου του 1944, μαζί με δύο άλλους νεαρούς ΑΚΕΛιστές κατέβαζαν από τον προμαχώνα των Ενετικών Τειχών τη σημαία των Βρετανών κατακτητών και αναρτούσαν την ελληνική σημαία.

Στόχος ήταν να ενθαρρυνθούν τα πλήθη που ανέμεναν για να εισέλθουν εντός της πόλης για να διαδηλώσουν. Όπως γράφει στο βιβλίο του «Έτσι Άρχισε το Κυπριακό», ο αείμνηστος πρώην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Φιφής Ιωάννου, οι μαχητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν στη Λευκωσία χάλασαν την επίσκεψη του Υπουργού Αποικιών της Βρετανίας σερ Κόσμο, ο οποίος πήρε τα «όρη και τα παραρά». 

Ούτε και υπήρχε περίπτωση η μακαριστή μάνα μου Αθανασία ή η αξιομνημόνευτη μεγάλη μαχητική αγωνίστρια της Αριστεράς, Κυριακού Παυλάκη να ζητήσουν ποτέ τους συγγνώμη, επειδή άρπαξαν τα γκλοπ από τα χέρια επικουρικών και Εγγλέζων «ζαπτιέδων» που τις κτυπούσαν και τους έδωσαν το ξύλο της «αρκούδας».

Η ιστορία δεν γράφεται μόνο. Είναι βιώματα, λέξεις, σημάδια, αισθήματα. Μπορεί εμείς να μην είχαμε γεννηθεί τότε, αλλά τα μάθαμε από αυθεντικές πηγές. Από αυτούς που έφυγαν χωρίς να σκύψουν, να γονατίσουν, να υποκύψουν. Αυτούς που έκαναν την οργή θυμό και το δίκαιό τους αντίσταση. 


Και δεν προσκύνησαν βαρβάρους και κατακτητές, αλλά μόνον το χώμα που τους γέννησε.
Την περασμένη Κυριακή, οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν μάνα και κόρη στην κατεχόμενη Μόρφου, επειδή μπήκαν στο σπίτι τους και φωτογράφησαν αυτά που η τουρκική κατοχή τούς στερεί εδώ και 45 χρόνια. 


Το σπίτι και την περιουσία τους νέμεται αξιωματικός του τουρκικού στρατού και, επειδή ενοχλήθηκε ο σφετεριστής, ψευδοδικαστήριο κατέσχε τα κινητά τους τηλέφωνα, τις κατηγόρησε γραπτώς και τις άφησε ελεύθερες. Αντέδρασαν ξανά οι «γνωστικοί» και οι υποταγμένοι, διαμηνύοντας προς άπαντες «ξεροκέφαλους» να μη χαλούν το κλίμα και το ραχάτι των σφετεριστών. 

Όταν βλέπεις σε τηλεοπτικές εκπομπές λεγόμενους αριστερούς να εξοργίζονται σήμερα, επειδή ο συνομιλητής τους δήλωσε πως οι Ε/κ πηγαίνουν σαν τουρίστες στα κατεχόμενα ή όταν παίρνουν δασκαλίστικο ύφος και προσπαθούν να δώσουν μαθήματα υπακοής, διερωτάσαι, αν φυλλομέτρησαν ποτέ την ιστορία του κόμματός τους ή του τόπου τους.

Θυμηδία προκαλεί και η δήλωση Συναγερμικού στελέχους «μα, δεν θα κάνουμε ιντιφάντα στην Κύπρο...». Λες και η αμφισβήτηση της κατοχής είναι πράξη καταδικαστέα. Χειρότερη, αλλά όχι έσχατη, η δήλωση μέλους του Π.Γ.του ΑΚΕΛ στο ΡΙΚ για ψευτομαγκιές και το αίτημά του να γίνει έρευνα εδώ και τώρα, προκειμένου να διακριβωθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την πράξη του 16χρονου.
Πότε ξεκινά και πότε τελειώνει και με ποιες συνέπειες η πολιτική μετάλλαξη; 

Έρευνες χωρίς έλεγχο; 

Μια ανακοίνωση μπορεί να γεννήσει πολλά ερωτήματα ή μπορεί να την προσπεράσεις χωρίς να δώσεις σημασία, όπως γίνεται στις πλείστες των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), την περασμένη Παρασκευή, «τέθηκε σε εφαρμογή από τις 13 Σεπτεμβρίου η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και της πρωτοβουλίας "Cyprus Seeds" για τη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων».


Το ΙδΕΚ, αναφέρεται, «θα στηρίξει με χορηγία μέχρι €500.000 τον πρώτο 12-μηνο κύκλο του προγράμματος χορηγιών και υπηρεσιών του Cyprus Seeds, ως "αντίστοιχη χρηματοδότηση (matching fund)" για τις δωρεές που το Cyprus Seeds εξασφάλισε από τον ιδιωτικό τομέα και τις οποίες θα αφιερώσει στη χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση: «Ειδικότερα, θα υποστηριχθούν επτά ερευνητικές ομάδες, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσα από μιαν ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής αιτήσεων και παρουσίασης επιχειρηματικών ιδεών σε έμπειρους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες, σε θέματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start-ups).
Οι ερευνητικές ομάδες φιλοξενούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.


Η στήριξη του Cyprus Seeds εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για ενίσχυση των επιδόσεων της Κύπρου στην καινοτομία, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των κυπριακών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων και μετατροπή της επένδυσης σε ουσιαστικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία», σημειώνεται. 

«Η συμφωνία - προστίθεται - υπογράφηκε σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στα γραφεία του ΙδΕΚ τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019, μεταξύ του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Κυριάκου Κόκκινου, και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus Seeds, Jeremy Downward». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο φορέων τον περασμένο Ιούνιο.

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, o κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στη δυνατότητα του Cyprus Seeds να συμβάλει θετικά στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των νέων επιστημόνων της χώρας μας, ώστε να τολμούν και να σκέφτονται επιχειρηματικά. Αναφέρθηκε, ακόμη, στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων του Cyprus Seeds, πετυχημένοι Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίοι ενεργούν ως καθοδηγητές και βρίσκονται δίπλα στις ερευνητικές ομάδες.

Από πλευράς του, ο κ. Downard εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη της πρωτοβουλίας, μεταφέροντας, παράλληλα, την εκτίμηση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» («The Hellenic Initiative») που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, καθώς και της ελληνικής και κυπριακής διασποράς που αποτελούν τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Cyprus Seeds.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το «Cyprus Seeds» αποτελεί «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, με στόχο την αξιοποίηση - εμπορευματοποίηση της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κύπρου».

Χωρίς να θέλουμε να αμφισβητήσουμε τον ρόλο και το έργο αυτής της μη κερδοσκοπικής, όπως λέγεται, οργάνωσης, εγείρεται το ερώτημα, κατά πόσον υπάρχει οποιοσδήποτε κοινοβουλευτικός έλεγχος για το έργο αυτών των οργανώσεων. Ποιο είναι το αντικείμενο των ερευνών τους, τι είδους καινοτόμες έρευνες γίνονται και πώς ένα καθαρά Ιατρικό Κέντρο, όπως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, μπορεί να συμβάλει «θετικά» στην αλλαγή σκέψης των νέων επιστημόνων. Και, επειδή γίνεται λόγος για κρατικές χορηγίες και δαπάνες, θα ήταν φρόνιμο ο Γενικός Ελεγκτής αλλά και η επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου να ρίξουν μια ματιά στις δαπάνες προς τα διάφορα κέντρα ερευνών.

Ποιοι μετέχουν και κάτω από ποιες διαδικασίες επιλέγονται για τα ερευνητικά προγράμματα. Ενδελεχούς έρευνας χρήζει και ο ρόλος Μ.Κ.Ο., καθώς και των λεγόμενων πολυπολιτισμικών κέντρων, η δράση των οποίων τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη. Από ποιους χρηματοδοτούνται και γιατί χρηματοδοτούνται; 

Σκοπός δεν είναι η αμφισβήτηση του έργου τους ή να ριχθούν σκιές και υποψίες. Η διαφάνεια, όμως, είναι πάντοτε ωφέλιμη, καθότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με τα χρήματά τους που ρίχνονται στον κρατικό κορβανά. 

Όπως, επίσης, πρέπει να γνωρίζουν ποιοι χρηματοδοτούν Μ.Κ.Ο. και ποιες οι στοχεύσεις τους. 

(*1 Ξένε, ανάγγειλε στους Λακεδαιμόνιους ότι εδώ είμαστε, υπακούοντας στα προστάγματά τους)·
(*2 Οι Έλληνες στον Μαραθώνα, με τους Αθηναίους στην πρώτη γραμμή μάχης, στέρησαν τη δύναμη των χρυσοφορεμένων Μήδων).  


https://simerini.sigmalive.com/
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.