23 Οκτωβρίου 2019

Με εντολή Μητσοτάκη έρχεται νόμος για να μην διώκονται Τραπεζίτες για σκάνδαλα καταγγέλει η Ενωση Εισαγγελέων

Οπως κατήγγειλε και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ατιμωρησία σοβαρότατων οικονομικών εγκλημάτων

• Σε ό,τι αφορά το από εδώ και εμπρός, αν για παράδειγμα ένα τραπεζικό στέλεχος απιστήσει, θα πρέπει για να πάει στη Δικαιοσύνη να υποβληθεί σε βάρος του έγκληση, καθώς ο εισαγγελέας δεν θα μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα. Δηλαδή οι τράπεζες που δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα (ο οποίος εξαιρείται από την τροποποίηση) και οι οποίες μέχρι σήμερα όριζαν ακόμη και συνηγόρους για να υπερασπιστούν στα δικαστήρια τα επίορκα μεγαλοστελέχη τους θα πρέπει να σπεύσουν οι ίδιες να καταγγείλουν τη διοίκησή τους, δηλαδή τον… εαυτό τους.

• Σε ό,τι αφορά τις δεκάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη –κάποιες μάλιστα δικάζονται ήδη–, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα!

Εάν η εν λόγω τροποποίηση ψηφιστεί, για να συνεχίσει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της ορίζεται προθεσμία τεσσάρων μηνών από την ισχύ του νόμου για να κατατεθεί η περιβόητη έγκληση από τις διοικήσεις και να μην αχρηστευτούν οι δικογραφίες για εγκλήματα που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του δημοσίου (όπου εντάσσονται υπουργεία και ΟΤΑ). Και βέβαια εύλογη είναι η αμφιβολία για το αν οι τράπεζες, στις διοικήσεις των οποίων εξακολουθούν να ανήκουν και πολλοί από τους εμπλεκόμενους, θα σπεύσουν να υποβάλουν την απαραίτητη έγκληση εντός του απαιτούμενου τετραμήνου.

Οπως άλλωστε αναφέρεται στην εξίσου σκανδαλώδη αιτιολογική έκθεση για τη συγκεκριμένη τροποποίηση, πρόκειται περί ιδιωτικού τομέα και άρα τα προσβαλλόμενα έννομα αγαθά… έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα.

Στα «κάγκελα» οι εισαγγελείς

Ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τον κίνδυνο της ατιμωρησίας αλλά και της διεθνούς έκθεσης της χώρας έσπευσε να εκδώσει μόλις μία ημέρα μετά την ανάρτηση στη δημόσια διαβούλευση (για ελάχιστες ημέρες, από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2019) του επίμαχου σχεδίου νόμου η ΕΕΕ. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο της ΕΕΕ, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αννα Ζαΐρη και τη γενική γραμματέα, αντεισαγγελέα Εφετών.

Κέλλυ Θεολογίδου επισημαίνεται: «Από τον συνδυασμό των άρθρων 5 παρ. 2 και 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου “Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα – Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις” το οποίο ήδη από 14/10/2019 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προκύπτει ότι η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.

Η ΕΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες και η χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Η σκανδαλώδης αιτιολογική έκθεση

Αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση: «Τροποποιείται η 1η παράγραφος του άρθρου 405, διότι, κατά την άποψη που επικράτησε, όλες οι μορφές απιστίας, εκτός εκείνων που στρέφονται κατά του δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πρέπει να διώκονται κατ’ έγκληση. H ρύθμιση αυτή εναρμονίζεται με την κατ’ έγκληση δίωξη του πυρήνα των περιουσιακών εγκλημάτων (απάτη, υπεξαίρεση, καταδολίευση κ.λπ.) στον ιδιωτικό τομέα και έχει την αυτή δικαιολογία, δηλαδή τον ατομικό χαρακτήρα των προσβαλλόμενων εννόμων αγαθών. Κατά την μειοψηφήσασα άποψη, η κατ’ έγκληση δίωξη δεν αρμόζει σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και εμφανίζεται κατ’ εξοχήν προβληματική όταν εγκλήματα όπως η απάτη, η υπεξαίρεση ή η απιστία στρέφονται κατά νομικών προσώπων».

Σε ό,τι αφορά τη… μεταβατική περίοδο από την ισχύ του νόμου υπάρχει η διορθωτική τροποποίηση σύμφωνα με την οποία στη διάταξη του άρθρου 464 προστίθεται εδάφιο δεύτερο ως εξής: «Το ίδιο ισχύει σε εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες για απιστία κατ’ άρθρο 390 παρ. 1 δεύτερο εδάφιο. Η προθεσμία των τεσσάρων μηνών αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Επισημαίνεται ότι στους νέους κώδικες που ψηφίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κακουργηματική απιστία είχε διατηρηθεί η αυτεπάγγελτη δίωξη λόγω ακριβώς του ενδεχόμενου καταχρηστικής μη υποβολής εγκλήσεως, ιδίως από επιχειρηματικούς φορείς μεγάλης επιφάνειας. 

netakias.com
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Τα μέλη της συμμορίας (κράτους - τραπεζών) πάντα αλληλοϋποστηρίζονται....  

Περί της συμμορία δείτε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.