7 Οκτωβρίου 2019

Γιατί δεν μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. με τα Σκόπια. (από την ευρωπαϊκή οπτική)

Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τα Σκόπια καθώς Γαλλία και Κάτω Χώρες δεν φαίνονται πρόθυμες να συμφωνήσουν στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην Ε.Ε., σε αντίθεση με τη Γερμανία που έσπευσε με απόφαση της Βundestag να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών εντός του Οκτωβρίου.

Οι ενστάσεις εστιάζονται σε ζητήματα διαφθοράς, καθώς νέο σκάνδαλο ξέσπασε στη γείτονα χώρα. Όπως αναφέρουν Σκοπιανά ΜΜΕ «μετά από αποκαλύψεις της τηλεόρασης της Σλοβενίας Nova24, η VMRO-DPMNE καλεί τους εισαγγελείς να διερευνήσουν ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων σε νέο (μετά το Racket1, που οδήγησε στη φυλακή την ειδική εισαγγελέα Κατίκα Γιάνεβα) μεγάλο σκάνδαλο εκβιασμού επιχειρηματιών».

Στο μεταξύ επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Μελετών «Ευνομία», που παρακολουθεί αδιαλείπτως τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα, απέστειλε στις 18 Σεπτεμβρίου, σε όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, επιστολή με την οποία επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. δεν μπορεί να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αφού η θεσμική λειτουργία της γείτονος δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από τις συνθήκες και τους κανόνες της Ένωσης για την επιλεξιμότητα ενός νέου μέλους.

Ειδικότερα, σε επικούρηση των όσων έχουν επισημάνει ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρέσβης της Ε.Ε. στα Σκόπια Σαμουήλ Σμπογκάρ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων δήλωσε πως η υπόθεση, γνωστή ως Ractet 1, με την εμπλοκή της Ειδικής Εισαγγελέως, μπορεί να επηρεάσει το αίτημα της πΓΔΜ να ανοίξει συνομιλίες ένταξης στην ΕΕ τον Οκτώβριο, το Ινστιτούτο Μελετών ΕΥΝΟΜΙΑ απέστειλε την 18η Σεπτεμβρίου 2019 σε όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα και στην ηγεσία της Ε.Ε. εκτενή επιστολή, στην οποία επισημαίνονται οι λόγοι, που απαγορεύουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Και συγκεκριμένα αναφέρεται:

- Έλλειψη σταθερών θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου όπως αυτά περιγράφονται στη Διακήρυξη της Κοπεγχάγης που καθορίζει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των κρατών μελών της Ε.Ε.

- Η αποτίμηση της προόδου της ΠΓΔΜ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2018/2145 (INI) τον Μάιο του έτους 2019, όπου τα προβλήματα που επισημάνθηκαν αφορούσαν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την σύγκρουση συμφερόντων, την προστασία της δικαστικής εξουσίας από πολιτικές παρεμβάσεις, και το Κράτους Δικαίου.

- Έκθεση Προόδου της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου επισημάνθηκαν αδυναμίες στο δικαστικό σύστημα, η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και το κράτος δικαίου.

- Η έκθεση της Ομάδας των Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης {Greco Eval5Rep (2018)7} που δημοσιεύτηκε τον 27 Ιουνίου 2019 σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς, όσον αφορά τις ανώτατες εκτελεστικές λειτουργίες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη Βόρεια Μακεδονία, βάση της οποίας κλήθηκε η κυβέρνηση να αυξήσει τη διαφάνεια των εργασιών της.

- Το νέο δελτίο τύπου της GRECO στις 12-8-2019 όπου αναφέρεται ότι μεταξύ των κρατών που βρίσκονται σε κατάσταση μη συμμόρφωσης ,ήτοι σε κατάσταση μη εφαρμογής των συστάσεων της GRECO συμπεριλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ

- Η πρόσφατη έκθεση του αμερικάνικου ιδρύματος «The Heritage Foundation» (2019 Index of Economic Freedom) στην οποία διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς της κυβέρνησης και της διογκωμένης
γραφειοκρατίας.


- Οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, δημοκρατίας και διακυβέρνησης, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών κατά το στάδιο της προενταξιακής βοήθειας , όχι μόνο δεν στέφτηκαν με επιτυχία, αλλά κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, όπως αποκαλύπτουν τόσο τα πρόσφατα γεγονότα όσο και οι προγενέστερες αυτών εκθέσεις των θεσμικών φορέων.

Στην 20σελιδη επιστολή τους οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου «ΕΥΝΟΜΙΑ» υπενθυμίζουν ότι τα σοβαρά συστημικά προβλήματα του κράτους δικαίου της γείτονος εντοπίστηκαν από το 2015. Τότε δημιουργήθηκε η Ειδική Εισαγγελία Διαφθοράς, επικεφαλής της οποίας ενεπλάκη στα σκάνδαλα εκβιασμών και διαφθοράς και βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα δεν έχουν διερευνηθεί καταγγελίες που εμπλέκουν στο ίδιο σκάνδαλο αξιωματούχους της πΓΔΜ.

Επίσης καταγράφονται οι ενστάσεις τεσσάρων κρατών της Ε.Ε., τον Ιούνιο του 2019 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την μετάθεση της για τον προσεχή Οκτώβριο και αφορούσαν την αδυναμία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν και επικαιροποιούν τις ενστάσεις αυτές.

Τέλος καταγράφονται οι δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίσιαν Μίκοσκι, στις 13-9-2019 ότι 8 μέλη του Κοινοβουλίου, των οποίων η ταυτότητα αποκαλύφθηκε, υποβλήθηκαν σε εκβιαστικές πιέσεις από την προφυλακισθείσα εισαγγελέα, Κατίκα Γιάνεβα με όχημα ποινικές διώξεις εις βάρος τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών, που προέβλεπε η συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίοι είναι έτοιμοι να το επιβεβαιώσουν - καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές.

Τζώρτζια Κοντράρου
Πρώτο ΘέμαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.