15 Οκτωβρίου 2019

Πέταλα στα πόδια, κομμένα μόρια…η προφητική, πρώτη μάχη στη Μικρά Ασία

Τον Μάιο του 1919 ελληνικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Σμύρνη. Εκεί σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις με Τούρκους ενόπλους σε μια πρόγευση του τι θα επακολουθούσε. Σταδιακά η κατάσταση ησύχασε και οι ελληνικές δυνάμεις επέκτειναν την ζώνη ελέγχου τους.

Η Πέργαμος, η ελληνική αρχαία πόλη βρίσκεται 90 χλμ. βόρεια της Σμύρνης. Η ελληνική διοίκηση αποφάσισε να την θέσει υπό ελληνικό έλεγχο και στις 30 Μαΐου το 1/8 Τάγμα Κρητών εισήλθε στην πόλη, ενισχυμένο με τρεις διμοιρίες πολυβόλων, ουλαμό ορειβατικού πυροβολικού και μια ημιλαρχία 60 περίπου ιππέων. 

Ουλαμός του τάγματος προωθήθηκε μέχρι και το Ντικελί, το επίνειο της Περγάμου από όπου θα ανεφοδιαζόταν το απόσπασμα. Οι Τούρκοι όμως αντέδρασαν άμεσα. Κατ’ αρχήν ο διοικητής της πόλης διαμαρτυρήθηκε για την ελληνική «κατοχή», διότι, όπως υποστήριξε, η Πέργαμος ήταν εκτός των εδαφών που είχαν επιδικαστεί στην Ελλάδα.

Η ελληνική δύναμη πάντως τον αγνόησε και ο επικεφαλής αντισυνταγματάρχης Συρμακέζης ανέπτυξε αμυντικά τους άνδρες του στα υψώματα πέριξ της πόλης και στη γέφυρα επί του Κάικου ποταμού από όπου περνούσε ο δρόμος που συνέδεε την Πέργαμο με την Σμύρνη.

Ο Συρμακέζης ανέπτυξε δύο και ήμισυ λόχους του, τις διμοιρίες πολυβόλων, το πυροβολικό στην περιοχή της πόλης. Στις 2 Ιουνίου όμως οι ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από κάθε κατεύθυνση από ισχυρές τακτικές και άτακτες τουρκικές δυνάμεις υπό τον λοχαγό Ομάρ Κεμάλ μπέη. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν και στο απόσπασμα των μεταγωγικών του τάγματος που μετέβαινε στο Ντικελί για να μεταφέρει εφόδια και στην φρουρά της γέφυρας.

Οι Τούρκοι κατέσφαξαν τους άνδρες των μεταγωγικών και τη φρουρά της γέφυρας και πίεσαν ασφυκτικά τους αμυνόμενους στην Πέργαμο. Το ελληνικό τάγμα πολέμησε μέχρι το απόγευμα. Πιεζόμενοι όμως οι Έλληνες απώλεσαν το κύριο αμυντικό τους έρεισμα, το ύψωμα της παλαιάς Περγάμου.

Μετά από αυτό ο Συρμακέζης αποφάσισε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση από την υποχώρηση. Το απόσπασμα θα υποχωρούσε υπό την κάλυψη της νύκτας. Πράγματι ο υποχωρητικός ελιγμός ξεκίνησε στις 21.00 αλλά λόγω θορύβου που προκάλεσαν Έλληνες στρατιώτες οι Τούρκοι κατάλαβαν τι συμβαίνει και επιτέθηκαν.

Ακολούθησε πανικός. Σχεδόν όλο το υλικό εγκαταλείφθηκε και οι άνδρες του αποσπάσματος υποχώρησαν μα αταξία, φτάνοντας το επόμενο βράδυ στη Μαινεμένη, σε απόσταση 80 χλμ. από την Πέργαμο. Οι απώλειες ήταν βαριές. Το απόσπασμα είχε 10 νεκρούς, εννέα τραυματίες, αλλά και 86 «εξαφανισθέντες». Οι εν λόγω «εξαφανισθέντες» ήταν οι πλέον άτυχοι αφού έπεσαν ζωντανοί στα χέρια των βαρβάρων Τούρκων.

Στις 7 Ιουνίου, μετά από σκληρή μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις επανήλθαν στην Πέργαμο όπου αντίκρισαν σκηνές απόλυτης φρίκης βλέποντας τους τους «εξαφανισθέντες» συναδέλφους τους νεκρούς με ανοικτές τις κοιλιές, με κομμένα και τοποθετημένα στα στόματά τους τα γεννητικά όργανα, ή με πέταλα αλόγων καρφωμένα στα πόδια…

Ήταν εμφανές ότι η Μικρασιατική περιπέτεια του Ελληνισμού δεν άρχιζε ευχάριστα και πως ο εχθρός ήταν φανατισμένος και αποφασισμένος. Θα απαιτούντο νέα τακτική και στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής… Οι τότε όμως ταγοί δεν τόλμησαν να λάβουν τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα «πειθούς» των βαρβάρων. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.