19 Οκτωβρίου 2019

Συρία: Τώρα και Μετά

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη*

Σε όλους φαντάζει σαν ένα μπερδεμένο κουβάρι.
Ας τα πούμε με απλά λόγια, να κάνουμε ένα απλό σκίτσο, να τα ξεδιαλύνουμε.

Στην Συρία λοιπόν είναι οι:

- Κούρδοι της Συρίας (YPG). Αντιφρονούντες του Άσαντ, και μέχρι πρότινος σύμμαχοι των ΗΠΑ. Τώρα είναι με τον Άσαντ και την Ρωσία κατά των Τούρκων. Έχουν όπλα πεζικού και αντιαρματικά. Διευκρινίζεται ότι το ΡΚΚ είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία. 

- Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) ή (DSF), αντικαθεστωτικοί κατά του Άσαντ, σε κάποιες περιπτώσεις εξομοιώνονται πλήρως με τους Κούρδους, αυτοί όμως είναι άραβες (Σύριοι και λοιποί) και άλλων προελεύσεων. Τώρα κατά των Τούρκων, με τον Άσαντ και την Ρωσία. Οπλισμός όπως παραπάνω.

- Ο Λαϊκός Συριακός Στρατός (ΣΛΣ), αντίθετοι του Άσαντ, φιλότουρκοι. Είναι Άραβες και άλλων φυλών. Οπλισμός ομοίως όπως παραπάνω. Τώρα είναι κατά των Τουρκων.

- Ο στρατός του Άσαντ, κυβερνητικός ή στρατός της Συρίας, υποστηριζόμενοι από την Ρωσία. Έχουν άρματα, πυροβολικό, αεροπορία και πυραύλους.

- Οι Ρώσοι. Ο τοπικές Μονάδες τους είναι σύμμαχοι και συμπολεμιστές του Άσαντ. Με πλήρη εξοπλισμό, Αεροπορία, πυραύλους, άρματα, πυροβολικό και ναυτική υποστήριξη. Σημειώνεται εδώ, ότι η Ρωσία συνεργάζεται και με τους Τούρκους.

- Οι ΗΠΑ ήταν μέχρι πρότινος στην περιοχή, ενεργώντας με τους Κούρδους και τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό.

- Στρατοί άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που δεν ακούγονται.

- Ο ISIS, που έχει νικηθεί από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις με την συνδρομή των ΗΠΑ. Τώρα υπάρχουν περί τις 12.000 Τζιχαντιστές του ISIS σε 10 φυλακές, που φυλάσσονται από τους Κούρδους.

- Σε αυτούς προστέθηκαν και οι Τούρκοι. Ακόμη είναι επί των συνόρων. Υποστηρίζουν με πυρά και διαθέτουν μέσα, για να πολεμούν οι άλλοι.

Μα αυτό δεν είναι απλό σκίτσο. Πράγματι, είναι όμως το απλούστερο που γίνεται. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη.

Πρώτα οι αντικαθεστωτικοί πολεμούσαν τον Άσαντ και όλοι μαζί πολεμούσαν τον ISIS. Τώρα αντικαθεστωτικοί και Άσαντ πολεμούν κατά του συνασπισμού της Τουρκίας. Η Ρωσία πολεμάει πάντα μαζί με τον Άσαντ. Μάλλον δεν θα βγει άκρη.

Τώρα:

Ο ISIS νικήθηκε. Τη μεγαλύτερη δουλειά την έκαναν οι Κούρδοι, που τώρα φυλάγουν τους τόπους φυλάξεως (φυλακές) των Τζιχαντιστών. 

Για τον λόγο αυτό είχαν εξοπλιστεί αρκετά, όπως και ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός, αλλά και ο Λαϊκός Συριακός Στρατός. Έγιναν υπολογίσιμες δυνάμεις. 
Και είναι αναρχοαυτόμομες, σε χέρια καπεταναίων. 
Τώρα που ο στόχος επετεύχθη, οι δυνάμεις αυτές δεν είναι επιθυμητές.

Επί πλέον οι Κούρδοι πολεμούσαν προσδοκώντας σαν ανταμοιβή την δημιουργία Κουρδικού κράτους.
Ακόμη οι Τούρκοι είναι απαιτητικοί, σε εδαφικές διεκδικήσεις.

Τέλος τι θα κάνουμε με τους φυλακισμένους του ISIS.
Υπάρχει λύση;;…

Η Λύση:

Προ ημερών γίνεται συνάντηση των κυρίως ενδιαφερομένων ξένων δυνάμεων. Ελήφθησαν αποφάσεις. Ποιες άραγε; Ξέρει κανείς;;…

Μα όταν βλέπεις το αποτέλεσμα χρειάζεται να μάθεις τα λόγια;;…
Προφανώς λοιπόν:

1ον. Η Συρία απεδόθη στον Άσαντ και στους Ρώσους. Δηλαδή η προτεραία κατάσταση. 
Η ευρύτερη περιοχή εγκαταλείπεται στην Ρωσία που αναβαθμίζεται σε μονοκράτορα του χώρου.

2ον. Κουρδικό κράτος δεν θα γίνει. Θα τους δοθεί κάποια περιορισμένη μειονοτική διοίκηση. Θα υπαχθούν, ευγνώμονες στον Άσαντ, που τους έσωσε από την απειλή να καταληφθούν από τους Τούρκους. Ο τόπος είναι πολύτιμος για να τον κατέχουν οι Κούρδοι, λαός με τσαγανό. (Όμοια με την Ελλάδα!)

3ον. Οι μη κρατικές οντότητες με στρατιωτικές δυνατότητες καθώς και η μαχητική τους ισχύ θα εκμηδενιστούν, όπως και οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας.

Με ποια μέθοδο; Με την απλή και πασίγνωστη: «Διαίρει και βασίλευε». Και όπως πάντα, (μελέτη-επίβλεψη) Αγγλία.

Για να δούμε το σκηνικό διεξαγωγής:

Βόρεια η Τουρκία. Στέλνει τον Λαϊκό Συριακό Στρατό στις εχθροπραξίες.

Νότια η Συρία και η Ρωσία. Προτρέπουν τους Κούδρους και τον Δημοκρατικό Συριακό Στρατό σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Ρωσία διασφαλίζει την μη συμπλοκή Συριακών και Τουρκικών δυνάμεων.

Οι Αμερικανοί πρότρεπαν τους Κούρδους να χαλάσουν τις οχυρωματικές θέσεις τους. Τώρα βομβαρδίζουν τον εξοπλισμό που άφησαν στην περιοχή φεύγοντας.

Στο μέσον αντιτιθέμενοι αντάρτες πολεμούν. Ο πόλεμος καταναλώνει τα πυρομαχικά και καταστρέφει τα όπλα και τα υλικά και σκοτώνει το προσωπικό. Και μάλιστα τους πιο γενναίους και δυναμικούς.

Και μας μένουν οι φυλακισμένοι του ISIS. Όταν βομβαρδίζεις τους φύλακες, τι θα κάνουν τους φυλακισμένους (;)…, μαζί με κάποιες βόμβες παράπλευρων απωλειών;;…

Βρίσκετε κανένα κενό στο πρόγραμμα;;… Αν ναι να το βομβαρδίσουμε…

Καθημαγμένος ο πληθυσμός, αποψιλωμένος από τα δυναμικά του στοιχεία, θα καλοδεχθεί την κονσερβοποιημένη ειρήνη, να θάψουν τους νεκρούς τους, να κλείσουν τις πληγές τους, να μαζέψουν τα κομμάτια τους. 

Θα τους δώσουμε και ένα σχέδιο «Μάρσαλ»… και μετά δάνεια… Το φυλετικό μίσος θα κρυφοκαίει, έτοιμο να ξανανάψει, όταν θα είναι και πάλι επικίνδυνοι ή όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων.

Ήταν η στιγμή που οι Κούρδοι είχαν όλα τα δίκαια με το μέρος τους, να ζητήσουν την δημιουργία του κράτους τους.

Γιατί μου θυμίζει, «καρμπόν», πανομοιότυπο, την Ελλάδα στο τέλος του Β’ΠΠ.

Η Ελλάδα με τους νικητές. Η συμβολή μας στην νίκη αδιαμφισβήτητη. Όλα τα δίκαια με το μέρος μας, για την διεκδίκηση των Εθνικών μας πόθων. Βόρειος Ήπειρος και Κύπρος και… και…

Ξεκινάει ένας εθνοφθόρος αδελφοκτόνος πόλεμος. Ξεχάστηκαν όλα. 

Και τους είμαστε ευγνώμονες, σε όλους…, για τη βοήθεια που μας έδωσαν εκατέρωθεν… για την καταστροφή μας… και για τον δανεισμό τους για την ολοκλήρωση της καταστροφής μας…

Καλή δύναμη Κούρδοι. Καλώς ήλθατε στην χορεία των… «Αγγέλων»…

*Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.