23 Οκτωβρίου 2019

Ο παράλογος Πρωθυπουργός και το ευρωπαϊκό χαστούκι στα Σκόπια

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ο παράλογος Πρωθυπουργός 

Όσο προχωρά η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου αντιλαμβανόμαστε με όλο και πιο έντονο τρόπο ότι ο Πρωθυπουργός είναι παράλογος όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τους ίδιους τους Βρετανούς, αφού θέλει να τους επιβάλλει κάτι που δεν θέλουν. Και αυτό το σενάριο που παίζεται με τις επιστολές είναι η τελευταία απόδειξη. Αφού στάλθηκε στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ανυπόγραφη επιστολή όπου ζητάει παράταση και μια ενυπόγραφη επιστολή όπου ζητάει να μην του δοθεί παράταση, ενώ ο μόνιμος εκπρόσωπος τους έστειλε αντίγραφο του νόμου που αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση. Μάλιστα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να υποστεί κατηγορία και από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και ένα σοβαρό κράτος μπορεί να έχει έναν τέτοιο Πρωθυπουργό, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν εκλέχθηκε, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει νομοθετικά εργαλεία που του επιτρέπουν να αντισταθεί αποτελεσματικά στις παράλογες κινήσεις ενός Καλιγούλα που προσπαθεί να γίνει ακόμα και Νέρωνας του Λονδίνου. Για μας είναι ένα όμορφο μάθημα δημοκρατίας, η οποία αντιστέκεται με όλες τις νόμιμες πράξεις ενάντια στις παράνομες κινήσεις. Και δείχνει επίσης πόσο δύσκολή είναι η έξοδος όταν δεν βασίζεται πάνω σε σοβαρούς λόγους και δεν θεμελιώνεται πάνω σε μια στρατηγική.  

πηγή 

Το ευρωπαϊκό χαστούκι στα Σκόπια 

Όσοι θέλουν να προστατέψουν το Προσύμφωνο των Πρεσπών στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, θα δυσκολευτούν διότι κατέρρευσε το παραμύθι των ευρωπαϊκών πιέσεων που πίστεψαν μερικοί. Τώρα αντιλήφθηκαν ότι οι Πρέσπες δεν αποτελούσαν διαβατήριο και τίποτα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτόματο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε και η ίδια η διαδικασία με τα 35 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι εύκολη. 

Τώρα το ερώτημα είναι τι μένει από το Προσύμφωνο που δεν πρόλαβε να γίνει καν Συμφωνία. Πολύ απλά μόνο ο πυρήνας στην ουσία με τα Άρθρα 1 και 7, αλλά το γεγονός ότι παγώνουν τα Σκόπια και σε πολιτικό επίπεδο αφού ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2020 και θα έχουν εκλογές τον Απρίλιο του 2020, κανένας δεν θα βιαστεί να εφαρμόσει οποιοδήποτε άρθρο αφού δεν θα υπάρχει το αντάλλαγμα της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι στα Σκόπια θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του ονόματος. Θα αναδείξουν μόνο το θέμα της γλώσσας που δεν ήταν καν στις διαπραγματεύσεις και βέβαια της εθνικότητας, κατά τα άλλα καμία κίνηση δεν θα γίνει για να μην έχει κόστος πολιτικό για τις εκλογές. Έτσι βλέπουμε ότι οι Πρέσπες έκαναν δύο κυβερνήσεις να παραιτηθούν γιατί οι λαοί δεν ήθελαν τη βάρβαρη ιδεολογία τους.  

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην εκπομπή "Μαζί"με την Αλεξία Δρίτσα, DRTV 23/10/2019. ΕΔΩ 

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Μαθαίνουμε να μαθαίνουμε με έξυπνα παιχνίδια". Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής. Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 ΕΔΩ 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Στρατηγική και Επιχειρηματικότητα. Αθήνα, 23/10/2019 ΕΔΩ 

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η Πολυκυκλικότητα της Ανθρωπότητας". Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα. Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 ΕΔΩ

Απόσπασμα - Ν. Λυγερός: Ελληνική Αγωγή, Τοποστρατηγική, Χρονοστρατηγική και Βαθιά Ιστορία. 21/10/2019 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.