17 Οκτωβρίου 2019

Η Τουρκία ξαναγράφει το διεθνές δίκαιο – Κράτη έτοιμα να την μιμηθούν!

Γράφει ο δρ. Seth J. Frantzman – 
Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου 

Η Τουρκία ξαναγράφει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου στη Συρία, δηλώνοντας πως εφόσον υπάρχει δίπλα της η παρουσία οντότητας την οποία βαπτίζει "τρομοκρατική οργάνωση", έχει το δικαίωμα να εισβάλει και να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" ή "ειρηνικό διάδρομο" κατα μήκος των συνόρων. Άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και η Αίγυπτος, μπορούν να παραδειγματιστούν από την Τουρκία και να αρχίσουν να επεξεργάζονται το δόγμα της Άγκυρας που έχει μεγάλες επιπτώσεις στις διεθνείς σχέσεις.

Στις διεθνείς σχέσεις, οι χώρες απολαμβάνουν γενικά το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό κατοχυρώνεται από διάφορους διεθνείς νόμους, προηγούμενα και συνθήκες. Ο Χάρτης του ΟΗΕ, για παράδειγμα, αναφέρει στο άρθρο 2 ότι «όλα τα κράτη-µέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας άλλου κράτους».

Το άρθρο 51 σημειώνει ότι «τίποτα στον χάρτη αυτό δεν περιορίζει το δικαίωµα της ατομικής ή συλλογικής αυτοάµυνας, όταν µια ένοπλη επίθεση λαµβάνει χώρα εναντίον µέλους των Ηνωµένων Εθνών, έως ότου το Συµβούλιο Ασφαλείας πάρει τα αναγκαία µέτρα για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»

Η Άγκυρα ξανάγραψε αυτούς τους κανόνες υποστηρίζοντας ότι όταν μια χώρα έχει ορίσει έναν οργανισμό ως "τρομοκρατική ομάδα", έχει το δικαίωμα να εισβάλει στη γειτονική χώρα και να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" κατά μήκος των συνόρων. Αυτό δεν απαιτεί από την Άγκυρα να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη ότι υπήρχε απειλή ή επίθεση από τη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία απλώς κατέλαβε την Jarabulus και το Afrin το 2016 και το 2018 αντίστοιχα. Σήμερα, η Τουρκία λέει ότι έχει το δικαίωμα να καταλάβει την ανατολική Συρία, να ξανασχεδιάσει τα διεθνή σύνορα και να εγκαταστήσει εκεί ένα εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες, δημιουργώντας εκατοντάδες πόλεις δίχως να ρωτάει τον ντόπιο πληθυσμό.
Αυτό ακριβώς αποτελεί ένα νέο βήμα στο διεθνές δίκαιο, το οποίο έχει ευρύτερες συνέπειες.


Η κατάκτηση από το Ισραήλ, το 1967, της Δυτικής Όχθης και του υψωμάτων του Γκολάν θεωρήθηκε γενικά παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, το Ισραήλ μπορεί τώρα να υποστηρίξει ότι δημιουργεί μια "ασφαλή ζώνη". Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι το επιχείρημα του Ισραήλ για απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Λιβάνου.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις συνεπάγονται ότι η Ινδία μπορεί τώρα να υποστηρίξει ότι χρειάζεται μια ασφαλή ζώνη στο Πακιστάν για να κρατήσει τους εξτρεμιστές μακριά από τα σύνορα του Κασμίρ. 

Τουρκία, ο "φάρος" 

Το Πακιστάν ενδέχεται να χρειαστεί να καταλάβει τμήματα του Αφγανιστάν για να δημιουργήσει "ασφαλείς ζώνες" όπως ακριβώς έκαναν οι Τούρκοι. Η Ρωσία μπορεί να πει ότι ο ρόλος της στην ανατολική Ουκρανία είναι μια "ασφαλής ζώνη" ή ένας "διάδρομος ειρήνης". Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα χρειάζεται μια ασφαλή ζώνη στην Υεμένη. Ο αριθμός των ασφαλών ζωνών που μπορούν να δημιουργηθούν σύμφωνα με το τουρκικό μοντέλο μπορεί να είναι ατελείωτος.

Πολλά διάτρητα σύνορα στο Σαχέλ της Αφρικής σημαίνουν ότι διάφορες χώρες μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν ασφαλείς ζώνες στο έδαφος του γείτονά τους. Η Τουρκία προετοίμασε το δρόμο για μια νέα διεθνή νομική έννοια της "ασφαλούς ζώνης" και του "ειρηνικού διαδρόμου". Το ΝΑΤΟ φαίνεται ήδη να δέχτηκε το αίτημα της Τουρκίας για ασφάλεια ως πρόσχημα για να καταλάβει το Αφρίν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δημιουργήσει έναν "μηχανισμό ασφαλείας" για την Τουρκία ώστε να διεξάγει περιπολίες στην ανατολική Συρία λόγω των "ανησυχιών" της, δίνοντας στην Τουρκία την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερα. Αυτό ακριβώς έχει κάνει ήδη η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ. Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας μετά την εισβολή στο Αφρίν, φαίνεται να επιβεβαιώνει το δικαίωμα της Άγκυρας να εισβάλει όπου κρίνει απαραίτητο. 

Η συνταγή της Άγκυρας και στα Βαλκάνια 

Οι περισσότερες χώρες που έχουν εδαφικές διαμάχες μπορούν τώρα να δουν την Άγκυρα ως "φάρο". Είτε στα Βαλκάνια είτε στον Καύκασο, στην κεντρική Ασία και πέραν αυτής, η έννοια της «ασφαλούς ζώνης» όπως διατυπώνεται από την Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί ως προηγούμενο στα διεθνή φόρουμ για το "δικαίωμα εισβολής". Σύμφωνα με αυτή την έννοια όμως η αυτοάμυνα δεν είναι πλέον αναγκαίο πρόσχημα. 

Οι χώρες δεν χρειάζεται πλέον να απέχουν από την "απειλή" να χρησιμοποιούν βία. Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρουσιάζοντας το δόγμα της προτίμησης, έχουν ήδη διαβρώσει αυτή την έννοια, αλλά τώρα οι χώρες μπορεί να βρίσκονται στο κατώτατο σημείο μιας νέας εποχής μετά από σχεδόν 75 χρόνια μιας έννοιας βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, η Δαμασκός θα διαμαρτυρηθεί που η επικράτειά της θα πρέπει να χωριστεί σε διάφορες "ασφαλείς ζώνες", μία στα υψίπεδα του Γκολάν και άλλα τέσσερα σε Idlib, Afrin Jarabulus και στα βορειοανατολικά σύνορα.

Ένα ακόμα επίσης συμπέρασμα από την έννοια της "ασφαλούς ζώνης" είναι ότι παρέχει το επιχείρημα στα ισχυρότερα κράτη ότι μπορούν να επιβληθούν σε γειτονικά πλην πιο αδύναμα ή ασταθή κράτη. Για άλλη μια φορά, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε ισχυρότερα κράτη να επιβληθούν με τη βία σε περιοχές όπως η Αφρική, εάν μπορούν να υποστηρίξουν ότι εγκυμονούν πιθανές "απειλές" στα σύνορα τους. 

Πηγή: Jerusalem Post 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.