21 Οκτωβρίου 2019

ΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ ΤΟΥ 1931: Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Με πρωτοστάτη τον Νικόδημο Μυλωνά οργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Κύπρο με σκοπό την αφύπνιση του εθνικού φρονήματος και την απαίτηση για ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1931 εκδηλώθηκε η πρώτη παγκύπρια αυθόρμητη μαζική αντίσταση του λαού εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας. Οι αβάσταχτες φορολογίες, η οικονομική εξαθλίωση, κυρίως των χαμηλών στρωμάτων των αγροτών και των εργατών, αλλά και η έντονη επιθυμία για Ένωση με την Ελλάδα υπήρξαν οι κυριότερες αιτίες για το ξέσπασμα του κυπριακού λαού.

Η αφορμή όμως για το ξεσηκωμό προήλθε από την επιβολή ενός νέου φόρου από το νέο Κυβερνήτη Ronald Storrs. Ενώ η συγκεκριμένη φορολογία είχε καταψηφιστεί από το Νομοθετικό Συμβούλιο εντούτοις επιβλήθηκε με βασιλικό διάταγμα. Παράλληλα η δήλωση στο αγγλικό κοινοβούλιο, ότι τα πλεονάσματα από το φόρο υποτελείας των Κυπρίων χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του τουρκικού δανείου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

'Έπειτα από αυτά τα γεγονότα μέρος των Ελληνοκυπρίων βουλευτών αποφασίζει να παραιτηθεί από το Νομοθετικό Συμβούλιο, ενώ ένα από τα μέλη του Συμβουλίου, ο Επίσκοπος Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς, με διάγγελμα του καλεί τους Ελληνοκύπριους σε ανυπακοή και σε αντίσταση κατά της αποικιακής αρχής. Με πρωτοστάτη λοιπόν τον Νικόδημο Μυλωνά οργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη την Κύπρο με σκοπό την αφύπνιση του εθνικού φρονήματος και την απαίτηση για ελευθερία και Ένωση με την Ελλάδα. Την ίδια περίοδο ιδρύεται από τους κύκλους του Μητροπολίτη Κερύνειας Μακαρίου Β', το εθνικιστικό κίνημα η ΕΡΕΚ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση Κύπρου), που διακήρυττε την έντονη επιθυμία για Ένωση με την Ελλάδα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που επακολούθησαν.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στις 21 Οκτωβρίου, στην εμπορική λέσχη της Λευκωσίας, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Εκεί είχε προηγηθεί η απόφαση των υπολοίπων Ελληνοκυπρίων βουλευτών για παραίτηση τους από το Νομοθετικό Συμβούλιο, ενώ ακολούθησε η φλογερή ομιλία του ιερέα της Φανερωμένης Διονυσίου Κυκκώτη και άλλων εκπροσώπων της ΕΡΕΚ, καλώντας τους συγκεντρωθέντες να ορκιστούν για αγώνα μέχρι τη δικαίωση. Τα πλήθη, με ανυψωμένο το εθνικό φρόνημα και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, κατευθύνθηκαν προς το Κυβερνείο. Εκεί ύψωσαν την ελληνική σημαία, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Ενώσεως, ενώ ζήτησαν από τον Κυβερνήτη όπως δεχθεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών. Η άρνηση του Κυβερνήτη να δεχθεί την αντιπροσωπεία αλλά και η παρουσία της ένοπλης αστυνομίας που καλούσε τον κόσμο να διαλυθεί, οδήγησε τους διαδηλωτές να προβούν σε βίαιες εκδηλώσεις, όπως να καίνε τα αστυνομικά οχήματα και να πυρπολήσουν το ξύλινο κτίριο του Κυβερνήτη. Η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα η αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών. Από τους πυροβολισμούς υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, ενώ ένας από αυτούς, ο δεκαοχτάχρονος Ονούφριος Κληρίδης, υπέκυψε στα τραύματα του.

Ο θάνατος του νεαρού Ονούφριου καθώς και η σύλληψη του Νικόδημου Μυλωνά οδήγησαν σε εξεγέρσεις και αναταραχές σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη την Κύπρο. Η εξέγερση κράτησε αρκετές μέρες και ο απολογισμός ήταν οδυνηρός. Εκτός από τους δεκαοκτώ νεκρούς και τους πολλούς τραυματίες, αρκετοί Ελληνοκύπριοι φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν, ενώ δέκα από τα ηγετικά στελέχη, ανάμεσα σε αυτά ο Νικόδημος Μυλωνάς και ο Μακάριος ο Β', εξορίστηκαν. Ο Νικόδημος Μυλωνάς πέθανε εξόριστος το 1937 στα Ιεροσόλυμα, χωρίς να μπορέσει να δει την αγαπημένη του πατρίδα ελεύθερη.

Οι συνέπειες των εξεγέρσεων υπήρξαν βάναυσες και ιδιαίτερα σκληρές για τον ελληνοκυπριακό λαό. Η περίοδος που ακολούθησε έμεινε γνωστή ως Παλμεροκρατία, από το όνομα του νέου Άγγλου κυβερνήτη H. Palmer, o οποίος εγκαθιδρύοντας στυγνή δικτατορία, επιχείρησε να καταπνίξει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για εξέγερση. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν όλους τους τομείς της ζωής του λαού της Κύπρου, όπως την κατάργηση του Νομοθετικού Συμβουλίου και τη διακυβέρνηση του νησιού με διατάγματα του κυβερνήτη, απαγόρευση των συγκεντρώσεων πέρα των πέντε ατόμων, απαγόρευση των συνδικάτων, απαγόρευση εκμάθησης της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας στα δημοτικά σχολεία, απαγόρευση παρουσίασης οποιουδήποτε ελληνικού στοιχείου στα σχολεία (π.χ. ελληνικής σημαίας, εικόνων Ελλήνων ηρώων), επιβολή νέων φορολογιών κ.α.

Όλα αυτά τα μέτρα αποσκοπούσαν στον αφελληνισμό του ελληνοκυπριακού λαού αλλά και στον στραγγαλισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Παρόλα αυτά η σκληρότητα των Άγγλων θα οδηγήσει στην περαιτέρω τόνωση του εθνικού φρονήματος των Ελληνοκυπρίων που θα τους οδηγήσει τελικά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59…

ΠΗΓΗ: www.bigcyprus.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.