Τελευταίες αναρτήσεις

8 Σεπτεμβρίου 2019

Στήριξη Τουρκίας από Λονδίνο και Ε.Ε. μέχρι τελικής πτώσεως: «Nα μην ελπίζουν Ελλάδα-Κύπρος - Δεν θα υπάρξει κύμα κυρώσεων»

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κύμα κυρώσεων και δη στοχευμένων. Οι σχέσεις Βρυξελλών-Αγκυρας πρέπει να διατηρηθούν εν ζωή». Με τη φράση αυτή το Λονδίνο έδωσε το στίγμα του για τις κυρώσεις που κάποιοι ήλπιζαν σε Ελλάδα-Κύπρο κατά της Τουρκίας λόγω των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δυστυχώς, ανάλογη προσέγγιση υιοθετεί πλέον και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία κατά τα λοιπά έχει την υποχρέωση να υποβάλει δέσμη στοχευμένων μέτρων υπό το φως της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά, το Λονδίνο ενημέρωσε τις Βρυξέλλες, στις 20 Αυγούστου, ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και ότι μόνον σε ζητήματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου θα δίνει τη παρουσία του, μέχρι την υλοποίηση του Brexit.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η βρετανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. έστειλε μάλιστα και επιστολή ενημερώνοντας για την εν λόγω απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι κατά τις τελευταίες βδομάδες μας ως κράτος-μέλος, η υπουργική του ομάδα και επίσημοι θα συμμετάσχουν μόνο σε εκείνες τις συναντήσεις της Ε.Ε, όπου εμπλέκονται ουσιαστικά εθνικά συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για εκείνα που έχουν άμεσες επιπτώσεις στη κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, στις διεθνείς σχέσεις, στην ασφάλεια και στην οικονομική συνεισφορά (contribution). Θα λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις κατά περίπτωση (case by case basis) στη βάση της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιστολή του Ηνωμένου Βασιλείου που υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε. 

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Βρετανία φρόντισε να διευκρινίσει -στο πλαίσιο επαφών- ότι θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις της Ε.Ε. για τα ευρωτουρκικά, περιλαμβανομένων και των συναντήσεων των ομάδων εργασίας, ενώπιον των οποίων ενδέχεται να τεθεί το ζήτημα στοχευμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανέλαβε δε την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας, παρά τη κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. 

Με άλλα λόγια, η Βρετανία, βρίσκει τον χρόνο και την ενέργεια να ασχοληθεί με τα ευρωτουρκικά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας θα διατηρηθούν εν ζωή. Και ότι δεν θα επιχειρηθεί νέος κύκλος ευρωπαϊκών κυρώσεων και δη στοχευμένων κατά της Τουρκίας, παρά τις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ (την οποία βεβαίως η Βρετανία φρόντισε να γκριζάρει, εδώ και αρκετούς μήνες).

Από μια άποψη θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για «άθλο» του Φόρεϊν Όφις, σε αυτή τη κρίσιμη φάση για το Ηνωμένο Βασίλειο, να μπορεί να «αναλώνεται» σε κυπριακό-ευρωτουρκικά.

Σε κάθε βεβαίως περίπτωση, το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τη στάση της Βρετανίας είναι ότι η χώρα θα βάζει τις δικές της γνωστές πινελιές στο κυπροτουρκικό σκηνικό-και εντός Ε.Ε.- μέχρι «τελικής πτώσεως». 

Η διατήρηση της παρουσίας της Βρετανίας στις ομάδες εργασίας της Ε.Ε. για θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων-Κυπριακού-ΑΟΖ, δεν στερείται ουσίας. Το Λονδίνο εκστρατεύει εδώ και μήνες για να διασφαλίσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο κύμα κυρώσεων και δη στοχευμένων». 

Οι κινήσεις του Λονδίνου λαμβάνουν χώρα εν αναμονή των εισηγήσεων που έχουν επιφορτιστεί-με απόφαση Συνόδου Κορυφής-να υποβάλουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, για ενδεχόμενη επιβολή και στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως πληροφορούμαστε, η διπλωματική υπηρεσία της Βρετανίας προβάλλει στις επαφές της ένα νέου τύπου αφήγημα... σύμφωνα με το οποίο «τα μέτρα δεν πρέπει να κλιμακωθούν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη Τουρκία να λογικευτεί»!

Σε ελεύθερη μετάφραση, η Βρετανία θεωρεί προφανώς ότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει ανοχή στη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και στη πραγματοποίηση γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή κράτους-μέλους της Ε.Ε... μέχρι να λογικευτεί η Τουρκία. Κάτι βεβαίως που σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Ρωσίας στο Ουκρανικό, το Λονδίνο έσκιζε τα ιμάτια του και πρωτοστάτησε στην ενίσχυση των στοχευμένων κυρώσεων που είχαν ήδη επιβληθεί κατά της Μόσχας. 

Ένα ακόμη επιχείρημα που επικαλείται το Λονδίνο είναι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό στην παρούσα φάση να συζητηθούν (σ.σ δηλαδή όχι μόνο να μην επιβληθούν, αλλά ούτε καν να συζητηθούν)» ενδεχόμενα νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας. 

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η προσπάθεια που εργολαβικά ανέλαβε το Λονδίνο προς διασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων εντός της Ε.Ε., αποδίδει καρπούς. Οι ίδιες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου Κύπρου» αναφέρουν ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αρνητικό στην επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ανάλογη προσέγγιση υιοθετεί πλέον και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η οποία κατά τα λοιπά έχει την υποχρέωση να υποβάλει δέσμη στοχευμένων μέτρων υπό το φως της κλιμάκωσης των τουρκικών έκνομων ενεργειών στη κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνουμε πάντως ότι η εικόνα για επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας ήταν εξαρχής αρνητική. Στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν λάβει χώρα πριν την απόφαση για την επιβολή της πρώτης δέσμης μέτρων κατά της Τουρκίας, διαφάνηκε ότι 25 κράτη-μέλη ήταν αρνητικά στην επιβολή νομικών κυρώσεων κατά της υποψήφιας χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είχαν διατυπώσει αντίθετη άποψη.

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, αξιοποιούνται δεόντως από τη βρετανική διπλωματία, προκειμένου να φρενάρει κάθε σκέψη για κλιμάκωση των ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Τουρκίας, με επιβολή στοχευμένων κυρώσεων.

Όπως πληροφορούμαστε, με κάθε ευκαιρία το Λονδίνο υποδεικνύει θα ήταν «αντιπαραγωγική» ενδεχόμενη συζήτηση για λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας, καθώς επιχειρείται η επανέναρξη της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού και η κατάληξη σε συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα. Κύκλοι της απερχόμενης Κομισιόν, οι οποίοι είχαν «ανταλλαγή απόψεων» με εκπροσώπους του Φόρεϊν Όφις, φέρονται να πλέον θεωρούν ότι διαμορφώνεται σκηνικό λύσης του Κυπριακού το προσεχές διάστημα, με αφετηρία τις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, υπό τον Γ.Γ. ΟΗΕ.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.