29 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούσαν την χώρα;

Tου Λέανδρου Ρακιντζή

Σήμερα στα ΜΜΕ κυριαρχεί η τηλεοπτική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδοπούλου: «το να πιέζει ένας Υπουργός έναν εισαγγελέα δεν είναι ποινικό αδίκημα».

Σαφώς με τη παραπάνω απλή διατύπωση δεν υπάρχει τέτοιο ποινικό αδίκημα στον ισχύοντα τότε [2017] Ποινικό Κώδικα, αλλά βάση δικανικού συλλογισμού τα πραγματικά περιστατικά υπάγονται στον προσήκοντα κανόνα δικαίου. Για να διακριβωθεί εάν υπάρχει και ποιο τετελεσμένο ή εν αποπείρα ποινικό αδίκημα. Και αν αποδειχθούν οι πιέσεις μπορεί να στοιχειοθετηθούν από τους αρμόδιου εισαγγελείς κάποια.Βάση της αρχής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να ζητά από ένα δικαστικό λειτουργό πληροφορίες για τη πορεία μιας υποθέσεως. Πόσω μάλλον να του υποδεικνύει πώς να ενεργήσει, γιατί αυτό συνιστά χειραγώγηση της υπόθεσης. Για ένα δικαστικό λειτουργό ακόμα και να τον πάρει ο Υπουργός της Δικαιοσύνης στο τηλέφωνο, συνιστά πίεση, πόσω μάλλον, όταν τον απειλήσει. Και εάν έχει ηχογραφηθεί, δεν αποδεικνύεται παρά μόνο βάση της αρχής της ηθικής αποδείξεως.

Φυσικά αν ο κ. Υπουργός πίεσε τη κα Ράικου με απειλές να παραπέμψει τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ως προς μεν τις απειλές, είναι θέμα αποδείξεων, αλλά η πρόθεση παραπομπής των πολιτικών προσώπων αποδεικνύεται από τη παραπομπή από τη κα Τολουπάκη των πολιτικών αυτών προσώπων.

Όλοι προσπαθούν να προσδιορίσουν ποία αδικήματα τέλεσε ο κ.Υπουργός, αλλά το όλο ζήτημα πρέπει να εξετασθεί συνολικά λαμβάνοντας υπόψη όλη την υπόθεση, τους συνεργούς και συμμέτοχους , την υπαιτιότητα ενός έκαστου. Και τον βαθμό συμμετοχής του. Και ενδεχομένως να αποκαλυφθεί και ο ρόλος μιας φαιάς εξοχότητας, που εκ των παρασκηνίων συντόνιζε την υπόθεση, όπως φημολογείται. Σημαντικό ρόλο έπαιζε η τότε ηγεσία της δικαιοσύνης για την επιλογή συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών σε θέσεις κλειδιά.

Πάντως η εντύπωση, που επικρατεί στη πλειονότητα του ελληνικού λαού είναι, ότι εκ μέρους κάποιων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για πολιτικούς σκοπούς. Για να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης. Και ότι στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί που , εφόσον δεν τέλεσαν ποινικά αδικήματα, ενδεχομένως υπέπεσαν σε πειθαρχικά αδικήματα.
Αλλά η πειθαρχική διαδικασία είναι απόρρητη!

Για το πότε υπάρχει ανάμειξη ξένων προσώπων στη πορεία μιάς υποθέσεως κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του κατά το 1964 Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ.Κόλλια, που παρενέβη στον ανακριτή της δολοφονίας Γ.Λαμπράκη κ.Σαρτζετάκη και του υπέδειξε πώς να χειρισθεί την ανάκριση. Η παρέμβαση του θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη και τιμωρήθηκε με παύση έξη μηνών.

Γεγονός είναι ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι του ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν τη Δικαιοσύνη από άλλη γωνία και είχαν ένα δικό τους δικαιικό κώδικα με το δόγμα το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις όχι βάση των αρχών του δικαίου και του έργου που πρέπει να προσφέρει στην κοινωνία η δικαιοσύνη προς ίδιον όφελος. Εξαιτίας αυτού βέβαια, και με κάποιες όχι και τόσο επιτυχείς επιλογές στην ηγεσία της, η δικαιοσύνη και με την ανάμειξη της στη πολιτική, δεν πέρασε και τις ευτυχέστερες ημέρες της. Μεγίστη ζημία στη λειτουργία της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι νέοι κώδικες (Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας) και πρέπει τάχιστα οι δυσλειτουργίες να αποκατασταθούν.

Δυστυχώς η όλη υπόθεση, που μόλις τώρα άνοιξε με την πρόταση παραπομπής του κ.Παπαγγελόπουλου και τις συναφείς υποθέσεις, που θα επακολουθήσουν, θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Και όπου εμπλέκεται η πολιτική με τη δικαιοσύνη υποφέρει η δικαιοσύνη. Αλλά κάποτε πρέπει να σταματήσομε να βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

*Αρεοπαγίτης ε.τ.

Πηγή: Liberal.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.