Τελευταίες αναρτήσεις

7 Σεπτεμβρίου 2019

Με ή χωρίς Ερντογάν ξεχάστε την Τουρκία

Γράφει ο Βαγγέλης Γεωργίου
Ευχολόγια, αισιοδοξία αλλά και μια φωνή απαισιοδοξίας αναβλύζουν από πρόσφατη πλην σημαντική παρέμβαση ξένων αναλυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ειδικοί τοποθετήθηκαν μέσω δημοσίευσης του ισραηλινού Κέντρου Στρατηγών Μελετών Begin-Sadat (BESA) για το γεωπολιτικό μέτωπο που έχει δημιουργήσει η τριμερής συνεργασία Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος. Αν και μεταξύ των σχολιαστών ήταν και Έλληνες, ωστόσο εδώ θα αναδείξουμε τι λένε αφενός οι Αμερικανοί Michael Rubin και David L. Phillips, αφετέρου οι Ισραηλινοί Benjamin Weinthal και Seth J. Frantzman.
Στις απόψεις των τριών εκ των τεσσάρων ειδικών κυριαρχεί φυσικά ο τομέας της ενέργειας και της ασφάλειας, ενώ γίνεται μια επίμονη αναφορά στη δημοκρατία. Η αντι-τουρκική και ακόμα και αντι-ισλαμική ρητορική των αναλυτών δεν παραλείπει να επιστρατεύει τις δημοκρατικές αξίες προκειμένου να προωθηθούν τα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια τόσο του Ισραήλ όσον και των ΗΠΑ με τα οποία συνδέονται Ελλάδα και Κύπρος. Ας πούμε ότι είναι ίσως το λιγότερο πειστικό επιχείρημα.

Ωστόσο, η αποτύπωση του νέου γεωπολιτικού προσανατολισμού της Άγκυρας και οι σημαντικοί κίνδυνοι που αντιπροσωπεύει για την ασφάλεια Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου είναι διάχυτη και πιο κοντά στην πραγματικότητα. Όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχει και η μοναδική παραφωνία σε αυτό το κλίμα αντι-τουρκισμού και αισιοδοξίας από τον συντάκτη της Jerusalem Post και διευθυντή του MECRA Seth J. Frantzman. Ο ίδιος, προς το παρόν βλέπει μόνο "λόγια" από πλευράς των "συμμάχων" και της ΕΕ τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει κάνει μετρήσιμα βήματα. 

Ξεχάστε την Τουρκία

Ξεκινάμε ίσως από τον πλέον μισητό σχολιαστή για την Άγκυρα, τον Michael Rubin. Ο Rubin είναι σήμερα στέλεχος της αμερικανικής συντηρητικής δεξαμενής σκέψης American Enterprise Institute. αλλά η Άγκυρα τον είχε επικηρύξει με 800.000 δολάρια για τον υποτιθέμενο ρόλο του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Εύλογα, ο Rubin είναι ίσως ο πιο καυστικός απέναντι στον Ερντογάν αλλά και την ίδια την Τουρκία, πλέον.

Ξεκαθαρίζει στην παρέμβασή του ότι η Δύση πρέπει να αποχαιρετήσει την Τουρκία συνολικά, όχι μόνο υπό την Τουρκία του Ερντογάν. «Είναι ευσεβής πόθος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο status quo ante ακόμα και αν παραμεριστεί από την εξουσία ή αν πεθάνει ο Ερντογάν... Η τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει το θεμέλιο της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου για το υπόλοιπο του 21ου αιώνα. Τις σχέσεις των κρατών αυτών θα ενισχύσουν όχι μόνο η συνεργασία για το φυσικό αέριο, αλλά και τα κοινά συμφέροντα σε επίπεδο δημοκρατίας.

»Θα είναι επίσης μια σχέση αναγκαιότητας. Η Συρία θα παραμείνει ασταθής για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πέτυχε τον στόχο του να μετατρέψει την Τουρκία από μια προσανατολισμένη προς τη Δύση δημοκρατία σε ένα αντιδυτικό, ρεβιζιονιστικό, παρανοϊκό καθεστώς. Είναι ευσεβής πόθος να πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στο status quo ante ακόμα και αν παραμεριστεί από την εξουσία ή αν πεθάνει ο Ερντογάν. Δεν έχει μόνο καθυποτάξει μια γενιά μαθητών, αλλά έχει αναμορφώσει τον τουρκικό στρατό από την κορυφή της ιεραρχίας προς τα κάτω. Με απλά λόγια, ο σημερινός τουρκικός στρατός είναι τόσο αφοσιωμένος στην εξάπλωση του ισλαμισμού όσο είναι και ο πακιστανικός. 

»Ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε ένα οικονομικό γκρεμό. Όχι μόνο ελπίζει ότι η πολυετής κατοχή της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία θα καταβάλει τελικά μερίσματα με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά ελπίζει ότι θα μπορέσει να διακόψει οποιαδήποτε περιφερειακή παραγωγή που θα υπονόμευε τη σημασία της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης. Ο Ερντογάν επιθυμεί σύγκρουση προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων και να τους συσπειρώσει γύρω από τη σημαία. Όλες αυτές οι δυναμικές κρατάνε ζωντανή την απειλή μιας σύγκρουσης ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον άξονα της δημοκρατίας που δημιούργησε ο EastMed» 

Ιντσιρλίκ οι Τούρκοι, Σούδα εμείς 

Ο David L. Phillips είναι σήμερα σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διευθυντής του Προγράμματος Οικοδόμηση της Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ο Phillips είναι μάλλον πιο περιγραφικός της κατάστασης, απ' ότι ο Rubin. Διαβλέπει ότι η Τουρκία στέλνοντας τα πολεμικά της στην κυπριακή ΑΟΖ διακινδυνεύει βίαιες συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θεωρεί ότι παίζει καταλυτικό ρόλο στην αμυντική συμμαχία Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες έχουν δημοκρατικό πολίτευμα. 

«Η οικονομική και αμυντική συνεργασία επεκτείνεται μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση κατά την έκτη τριμερή σύνοδο κορυφής για τον EastMed στις 21 Μαρτίου 2019, συμφωνώντας να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν κόντρα στην αποσταθεροποίηση στην περιοχή. 

»Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντικές, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση. Η ExxonMobil ανακοίνωσε πρόσφατα το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου παγκοσμίως στην Κύπρο. Ήδη γίνονται σχέδια για την ανάπτυξη των οικοπέδων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και για ένα δίκτυο νέων υποβρύχιων αγωγών. 

»Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας περιλαμβάνει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μη διάδοση όπλων, την έρευνα και διάσωση και την ασφάλεια στη θάλασσα. Η ναυτική βάση της Σούδας στην Ελλάδα και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι κόμβοι συνεργασίας. Αποτελούν μια εναλλακτική λύση στη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

»Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο εχθρική, αντιδημοκρατική και αναξιόπιστη ως σύμμαχος. Η Τουρκία πήρε τους S-400 σε αντίθεση με τις αμερικανικές εκκλήσεις και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Η αποστολή τουρκικών πολεμικών στην ΑΟΖ διακινδυνεύει βίαιες συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες δημοκρατικές με κοινές αξίες που ενισχύουν την πρακτική συνεργασία». 

Η "χρησιμότητα" του Ερντογάν 

Ο Benjamin Weinthal είναι ανταποκριτής της Jerusalem Post και επιστημονικός συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Foundation for Defense of Democracies. Χρησιμοποιεί και ο ίδιος το επιχείρημα της δημοκρατίας ενώ θίγει και τον παράγοντα Πούτιν, υιοθετώντας μια αντιρωσική νότα στην σύντομη ανάλυσή του. 

«Η τρόικα Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, μέσω της συνεργασίας τους για την προώθηση των κοινών συμφερόντων τους, μπορεί να έχει τεράστια συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια. Ένδειξη αυτού είναι η επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Eliot Engel στην Κύπρο, στα τέλη Μαΐου 2019. 

»Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Eliot Engel είπε: "Είμαι ενθουσιασμένος με την προοπτική του συμμάχου μας Ισραήλ να συνεργαστεί με την Κύπρο. Νομίζω ότι έχουμε μια ευκαιρία για ειρήνη και συνεργασία όπως ποτέ πριν". Ο Eliot Engel επιδιώκει, από την πλευρά των ΗΠΑ, να περιορίσει τις ενέργειες του Πούτιν στην Ανατολική Μεσόγειο. Η γεωπολιτική στρατηγική της Μόσχας ήταν να ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς της Συρίας και του Ιράν αντίστοιχα και να ενισχύσει τους δεσμούς με την Τουρκία μέσω πώληση οπλικών συστημάτων. 

»Όλα αυτά εξηγούν γιατί υπάρχει μια φυσική και πιεστική ανάγκη για την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να δημιουργήσουν μια στενή και ισχυρή συμμαχία. Ο Eliot Engel σαφώς πήδηξε στο μέλλον όταν είπε ότι θέλει να προωθήσει τις σχέσεις με χώρες που ευνοούν τη φιλελεύθερη, δημοκρατική δυτική τάξη. Πρόσθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση ασχολείται με "κακόβουλες μηχανορραφίες". 

»Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν χρησιμεύει ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η ανάγκη για τη δημιουργία δεσμών άμυνας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ισλαμικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας αποτελεί σοβαρή απειλή για τις τρεις αυτές δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου». 

Ο απαισιόδοξος της παρέας 

Ο συντάκτης της Jerusalem Post και διευθυντής του MECRA Seth J. Frantzman είναι ο πλέον απαισιόδοξος των αναλυτών. Παρατηρεί ότι παρά τις μεγαλοστομίες για τον τριμερή άξονα και την πορεία των συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν παίρνονται έμπρακτα μέτρα. Την ίδια στιγμή, παραδέχεται τις προόδους που έχει σημειώσει ο ρωσοτουρκικός άξονας. 

«Παρά την έκτη τριμερή συνάντηση για τον EastMed και τα όσα λέγονται για επενδύσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον αγωγό τι έχει επιτευχθεί; Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν ήδη έναν αγωγό τον TurkStream και θέλουν να το επεκτείνουν. Η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί να μην παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία περιλαμβάνει τη βόρεια Κύπρο. Η Άγκυρα αναφέρει ότι μπορεί να κάνει εξορύξεις στην περιοχή αυτή διότι αναγνωρίζει τη Βόρεια Κύπρο ως χώρα. 

»Ενώ η Άγκυρα προβαίνει σε εξορύξεις και κατασκευάζει αγωγούς, οι ευρωπαϊκές χώρες το έχουν ρίξει στην κουβέντα. Αυτό είναι το συνηθισμένο μοντέλο που υιοθετείται στις δυτικές δημοκρατίες, οι οποίες θεωρούν ότι το να μιλάνε απλά είναι ανάληψη δράσης. Δυστυχώς, το Ισραήλ βρίσκεται τώρα στη θέση περισσότερο να ακούει παρά να να μιλάει. Γίνεται λόγος για "δράση", "καταδίκες" και "συζητήσεις" σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται περισσότερα άρθρα σχετικά με το εάν ο αγωγός ή μια άλλη συνεργασία θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στη νέα γεωπολιτική εποχή, αλλά αυτά τα άρθρα δίνουν λίγες ελπίδες και αναρωτιούνται αν λειτουργήσει ο EastMed θα αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

»Στο τέλος, τίθεται το ερώτημα εάν οι χώρες αυτές θα κάνουν πραγματικά κάτι ή απλώς θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να βγάζουν φωτογραφίες και να το ρίχνουν στην κουβέντα. Μέχρι στιγμής, όσα λέγονται για τον EastMed εμφανίζονται σε επίπεδο εννοιών, που σημαίνει ότι υστερούν από την ολοένα και πιο στενή ρωσοτουρκική συμμαχία και από τις άλλες φιλοδοξίες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή». 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.