28 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλάζοντας ταμπέλες στην Ελλάδα

Σχιζοφρενικό! Zούμε σε μια πατρίδα με βαριά και πολύτιμη Ιστορία, και συμπεριφερόμαστε σαν να μη θέλουμε να έχουμε μνήμη

Από τον Παναγιώτη Λιάκο 

Το παιδικό παιχνίδι «μουσικές καρέκλες» το γνωρίζετε; Αν όχι, ας το μάθετε. Μόνο έτσι θα καταλάβετε πώς παίζει το σύστημα της μεταπολιτευτικής χρεοκοπίας με τη συλλογική μνήμη. 
Για να παίξουμε «μουσικές καρέκλες» χρειαζόμαστε έναν εύλογο αριθμό παιδιών και καρέκλες - μία λιγότερη από τα παιδιά. Τοποθετούμε τις καρέκλες σε κυκλική διάταξη και βάζουμε να παίζει μουσική - κάτι χαρούμενο και ρυθμικό. 
Τα παιδάκια χορεύουν γύρω από τις καρέκλες μέχρι να σταματήσει η μουσική (δίχως προειδοποίηση). Oταν σταματήσει η μουσική, τα παιδιά πρέπει να σπεύσουν να καθίσουν. Oποιο παιδάκι δεν προλάβει να καθίσει σε καρέκλα και περισσέψει (αφού, όπως είπαμε, οι καρέκλες είναι -κατά μία- λιγότερες από τα παιδιά) φεύγει από το παιχνίδι. 
Σε κάθε γύρο αφαιρούμε μία καρέκλα μέχρι να νικήσει ένας - αυτός που θα μείνει τελευταίος στον… χορό. 

Έτσι συμπεριφέρονται και οι -νηπιώδους σκέψης- πολιτικάντηδες που παρέλαβαν χώρα και την κατάντησαν χώρο. Είναι οι «εκπρόσωποι» του λαού, που βάζουν τα ιστορικά σύμβολα του έθνους στον χορό των μικροκομματικών συμφερόντων και κάθε τόσο βγάζουν ένα από το «παιχνίδι». 

Και, όταν η λεωφόρος Ισσού (που υπενθύμιζε τη λαμπρή νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου) χάνει τη θέση της από την περιοχή του Ζωγράφου, μπαίνει στο σκηνικό η λεωφόρος Ούλοφ Πάλμε, επειδή ο δολοφονηθείς Σουηδός πολιτικός ήταν κολλητός του Αντρέα (ενώ ο Μεγαλέξανδρος δεν ήταν ούτε φίλος του Αντρέα ούτε πασοκτζής). 

Νομίζουν ότι, αν σκορπίσουν πίσω τους ιδρύματα, ημερίδες στη Βουλή, αν μετονομάσουν δρόμους, κάμπους, λεωφόρους, αεροδρόμια και βουνά και τους δώσουν τα επίθετά τους ή τα ονοματεπώνυμα των ομοϊδεατών τους, θα κερδίσουν μια θέση στην Ιστορία. 

Και στο γκρέμισμα του παρελθόντος (το οποίο, δυστυχώς, είναι το μοναδικό αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο του έθνους) είναι μάστορες. Οι μπουλντόζες της αποδόμησης δουλεύουν νυχθημερόν. 
Στο χτίσιμο δυσκολεύονται λιγουλάκι, διότι η αισθητική τους δεν μπορεί να ξεπεράσει την πολυκατοικία της αντιπαροχής, τις κιτσάτες βίλες που παραπέμπουν σε ιδιοκτησίες τριτοκοσμικών μαφιόζων και τις νεοταξικές ασχήμιες που μεταμφιέζονται σε μοντέρνα «τέχνη». 
Αχ, κατακαημένη Αράχοβα, τι σου 'μελλε να πάθεις… 

δημοκρατίαShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.