Τελευταίες αναρτήσεις

7 Σεπτεμβρίου 2019

Πόσο ισχυρή είναι η Χεζμπολάχ;

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απειλεί ανοιχτά το Ισραήλ με επιθέσεις. Η σιιτική οργάνωση έχει ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη κρούσης της. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές στο Λίβανο αυξάνεται ο κίνδυνος ένοπλης εμπλοκής.

Η προειδοποίηση ήταν σαφής. «Σε περίπτωση επιθέσεων κατά του Λιβάνου θα απειληθούν στρατιώτες και οικισμοί σας» δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ο Χασάν Νασράλα, αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Η προειδοποίηση είχε παραλήπτη το Ισραήλ. Τις τελευταίες ημέρες έχει ανέβει και πάλι η ανησυχία στην περιοχή μετά τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς στο νότιο και το Ισραήλ.

Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ

Η ένοπλη αναμέτρηση δυνάμεων συμβαίνει σε περίοδο αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Σε μελέτη του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών CSIS με έδρα τη Ουάσιγκτον, αναφέρεται ότι η Χεζμπόλαχ είναι ο ισχυρότερος μη κρατικός παίκτης στον κόσμο. Ενώ το 2006, στον πόλεμο του Λίβανου, είχε στην κατοχή της 15.000 πυραύλους, σήμερα κατέχει 130.000. Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, διότι αναγκάζει τα ισραηλινά πολεμικά να πετούν ψηλότερα και έτσι περιορίζεται η ικανότητά τους να πετυχαίνουν στόχους στο έδαφος, όπως επισημαίνεται στην έρευνα του CSIS. 

O πανίσχυρος αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. 

Το αποτέλεσμα είναι σε επιχειρησιακό επίπεδο η μεγαλύτερη ενεργοποίηση μονάδων του ισραηλινού στρατού και σε αυτό ακριβώς στοχεύει η Χεζμπόλαχ. Επί τη βάσει της αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων το Ισραήλ τροποποίησε την στρατηγική του διευρύνοντας συνεχώς την ακτίνα δράσης, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνών Στρατηγικών Σπουδών IΙSS. Ενώ δηλαδή η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούσε ότι έπρεπε αρχικά να αντιδράσει εναντίον ιρανικών θέσεων και αποθηκών στην Συρία, οι επιθέσεις της επεκτάθηκαν και έφτασαν μέχρι και στόχους στο Ιράκ. Και εκεί το Ιράν χωρίς τη θέληση της ιρακινής κυβέρνησης εγκατέστησε δική της στρατιωτική υποδομή. 

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνεύονται και οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Στις τελευταίες επιθέσεις ο στρατός άφησε επίτηδες να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες στα ΜΜΕ με στόχο να ενημερωθεί η ηγεσία της οργάνωσης για σχέδια και υπολογισμούς τους Ισραήλ. Αυτές οι μεταβολές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία αναβαθμίζει τους κινδύνους που προέρχονται από το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Σύμφωνα πάντα με το CSIS ένας άλλος στόχος των τελευταίων επιθέσεων είναι να υπογραμμιστεί η τόλμη, η αποφασιστικότητα αλλά και η ετοιμότητα να αναλάβει ρίσκο ο πρωθυπουργός απέναντι στην ιρανική απειλή.

Ψυχολογικός πόλεμος 

Στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ο πολιτικός αναλυτής Ντάβιν Ναούντ επισημαίνει ότι ο φόβος είναι το πιο ισχυρό όπλο της Χεζμπολάχ. «Στην επόμενη διένεξη περιμένει κανείς ότι η οργάνωση θα εντείνει την πολιτική εργαλειοποίησης του φόβου πάνω από τις πραγματικές στρατιωτικές δυνατότητες. Για παράδειγμα με εξαγγελίες για κατάκτηση της Δυτικής Όχθης, με πυραυλικές επιθέσεις ακρίβειας κατά του Ισραήλ, και με βομβαρδισμούς των μεγάλων δεξαμενών αμμωνίας στη Χάιφα ή του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ντιμόνα. «Οι απειλές κατατείνουν στον εκφοβισμό» υποστηρίζει ο Ναούντ. 

«Η Χεζμπόλαχ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων για να αποφασίζει εκείνη, εάν και πότε θα ξεκινά τον πόλεμο. Παράλληλα η προπαγάνδα από το Λίβανο στοχεύει στο να ενισχύσει τους ενδοιασμούς του ισραηλινού λαού στο ενδεχόμενο ενός πολέμου και φαίνεται ότι σιίτες αντάρτες το έχουν επιτύχει, επειδή ακριβώς τα ΜΜΕ του Ισραήλ το αναπαράγουν προς μεγάλη ικανοποίηση του αρχηγού της Χεζμπολάχ. Τελικά οι συγγραφείς της έκθεσης του IΙSS θεωρούν πιθανή μια κλιμάκωση στο Λίβανο και υποθέτουν ότι ο ισραηλινός στρατός ενισχύουν ην επιθετική και αμυντική τους ικανότητα.

Κέρστεν Κνιπ 
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου  

πηγή:DW 
GeopoliticsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.