26 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις -Δείτε τα ποσά που θα λαμβάνετε

Μειώσεις που ξεπερνούν και τα 300 ευρώ δείχνουν τα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τις επανυπολογισμένες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, που έμεναν κρυφά για μήνες από τους συνταξιούχους. 

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, οι μειώσεις μπορεί να γράφτηκαν στο «χαρτί» και στα ποσά σύνταξης, ωστόσο δεν εφαρμόζονται γιατί καταβάλλεται ένα συμπληρωματικό ποσό που ισοφαρίζει την περικοπή. Αυτό το συμπλήρωμα είναι η «προσωπική διαφορά» που έχει ο κάθε συνταξιούχος σε σχέση με την παλιά του σύνταξη. Η προσωπική διαφορά φαίνεται στα νέα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων που θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ στο τέλος της εβδομάδας με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι είναι ότι η προσωπική διαφορά δεν θεωρείται σύνταξη αλλά ένα συμπλήρωμα που θα παίρνουν για να μην έχουν τις μειώσεις του επανυπολογισμού. Στην πράξη με τον νόμο Κατρούγκαλου 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι έχασαν τις παλιές τους ενιαίες συντάξεις και βρέθηκαν λόγω επανυπολογισμού με μικρότερη σύνταξη οι περισσότεροι και με ένα συμπληρωματικό ποσό –εκτός σύνταξης– για να μην έχουν τις μειώσεις στην τσέπη τους. Αυτά τα στοιχεία έμεναν κρυφά από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν. 

Το ποσό της προσωπικής διαφοράς έχει ημερομηνία λήξης την 1/1/2023, καθώς από τη χρονιά αυτή θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν στις συντάξεις. Στην ουσία κανένας από τους παλιούς συνταξιούχους που έχει στον επανυπολογισμό μικρότερη σύνταξη δεν θα δικαιούται αύξηση από το 2023 γιατί θα είναι σαν να την έχει πάρει με την προσωπική διαφορά που του καταβάλλεται από το 2019. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που έχει μείωση 150 ευρώ και παίρνει το ποσό αυτό ως προσωπική διαφορά, αν πάρει αύξηση 30 ευρώ το 2023 θα χάσει 30 ευρώ από την προσωπική διαφορά και θα έχει 120 ευρώ από προσωπική διαφορά και 30 ευρώ από την αύξηση. Αν δοθεί αύξηση 30 ευρώ το 2024, τότε θα έχει 90 ευρώ προσωπική διαφορά και 30 + 30 ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 και 2024. Οταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.

Δεν θα έχουν μειώσεις ούτε επανυπολογισμό περίπου 610.000 συνταξιούχοι ΟΓΑ, γιατί ο νόμος προβλέπει μεταβατικό διάστημα ως το 2031 για την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. 

Πώς επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις, πόσο μειώνονται, τι σημαίνει η προσωπική διαφορά. 

Ο επανυπολογισμός έγινε ως εξής: 
 1. Η παλιά σύνταξη ως το 2018 καταργήθηκε από 1/1/2019. Στη θέση της ήρθε η ανταποδοτική σύνταξη που υπολογίστηκε με τους συντελεστές του νόμου 4387/2016 ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό που είχαν οι συνταξιούχοι όταν πρωτοπήραν σύνταξη. Στα ενημερωτικά θα φαίνονται πόσα έτη ασφάλισης έχει ο κάθε συνταξιούχος και ποιος συντελεστής αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης, ενώ ο μισθός για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι ο ίδιος με τον μισθό που είχαν όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη και θα έχει τιμαριθμική αναπροσαρμογή για τα παρελθόντα έτη ως σήμερα. 
 2. Θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ με 15 έτη για πλήρη σύνταξη. Σε περίπτωση μειωμένης η εθνική σύνταξη έχει περικοπή 6% ως 30% για 1 ως 5 έτη πρόωρης αποχώρησης. 
 3. Το άθροισμα των δύο συντάξεων, δηλαδή ανταποδοτικής και εθνικής, είναι η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου που θα δουν στα ενημερωτικά τους σημειώματα όλοι οι συνταξιούχοι. 
 4. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Αν η νέα σύνταξη (ανταποδοτική συν εθνική) είναι μικρότερη από την παλιά, τότε δίνεται συμπλήρωμα που λέγεται προσωπική διαφορά ώστε να μη φανεί στην τσέπη των συνταξιούχων η μείωση του επανυπολογισμού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η προσωπική διαφορά προκύπτει όταν συγκριθούν η σύνταξη Δεκεμβρίου 2018 πριν τον φόρο με την επανυπολογισμένη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 πριν τον φόρο. Ετσι αν η σύνταξη Δεκεμβρίου είναι 1.100 ευρώ προ φόρου και η επανυπολογσμένη του Ιανουαρίου 2019 (εθνική και ανταποδοτική) είναι 880 ευρώ πριν τον φόρο, τότε έχουμε μείωση 220 ευρώ (1.100-880=220). Αυτό το ποσό της μείωσης καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά και έτσι τα 880 ευρώ μαζί με τα 220 ευρώ της διαφοράς αθροίζονται στα 1.100 ευρώ προ φόρου, δηλαδή φτάνουν στην παλιά σύνταξη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο φόρος είναι ίδιος με πριν.

Ως 487 ευρώ προσωπικές διαφορές – μειώσεις στις επανυπολογισμένες συντάξεις ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Οι πίνακες που αποκαλύπτει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» για συνταξιούχους ΙΚΑ και ΟΑΕΕ δείχνουν ότι: 
 1. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 30 έτη και συντάξιμο μισθό 2.374 ευρώ είχε ως το 2018 σύνταξη προ φόρου 1.497 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 1.010 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 487 ευρώ, δηλαδή η κανονική μείωση είναι 32,5%, αλλά μηδενίζεται μέσω της προσωπικής διαφοράς (πίνακας 1). 
 2. Συνταξιούχος ΙΚΑ με 19 έτη και μισθό 830 ευρώ είχε ως το 2018 σύνταξη προ φόρου 480 ευρώ με καθεστώς μειωμένης σύνταξης. Με τον επανυπολογισμό η νέα μειωμένη σύνταξη βγαίνει στα 336 ευρώ και έχει μείωση 145 ευρώ, η οποία καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά (πίνακας 1). 
 3. Συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 25 χρόνια είχε ως το 2018 σύνταξη 990 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό η νέα σύνταξη βγαίνει στα 570 ευρώ. Η διαφορά νέας με παλιά σύνταξη είναι 420 ευρώ, δηλαδή 42,5% λιγότερα! Ο συνταξιούχος όταν πάρει το ενημερωτικό στα χέρια του θα δει ότι η νέα του σύνταξη είναι 570 ευρώ με συμπλήρωμα προσωπικής διαφοράς 420 ευρώ για να μην πέσει από αυτά που είχε στην παλιά του σύνταξη (πίνακας 2). 
 4. Συνταξιούχος με 35 έτη στο ΤΕΒΕ είχε ως το 2018 σύνταξη 1.275 ευρώ από τα οποία τα 220 είναι το μπόνους που χορηγούσε το Ταμείο. Με τον επανυπολογσμό η σύνταξη βγαίνει στα 805 ευρώ και έχει προσωπική διαφορά 470 ευρώ, δηλαδή η νέα εθνική και ανταποδοτική σύνταξη είναι 36,9% μικρότερη από την παλιά σύνταξη. Οταν πάρει το ενημερωτικό στα χέρια του θα δει ότι η νέα του σύνταξη είναι 805 ευρώ με συμπλήρωμα προσωπικής διαφοράς 470ευρώ για να μην πέσει από αυτά που είχε στην παλιά του σύνταξη (πίνακας 2).
Συντάξεις Δημοσίου, αποστράτων και ΔΕΚΟ: Η προσωπική διαφορά «κρύβει» μειώσεις μέχρι και 321 ευρώ στις συντάξεις! 

Στον πίνακα με τα επίσημα στοιχεία των νέων επανυπολογισμένων συντάξεων Δημοσίου, αποστράτων και ΔΕΚΟ (ΔΕΗ) που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» φαίνεται ότι: 
 • Συνταξιούχος της ΔΕΗ με 32,6 έτη υπηρεσίας έπαιρνε ως τον Δεκέμβριο 2018 σύνταξη μαζί με επιδόματα στο ποσό των 1.561 ευρώ πριν τον φόρο. Με τον επανυπολογισμό από 1/1/2019 παίρνει 939 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 1.241 ευρώ πριν τον φόρο χωρίς επιδόματα. Η μείωση είναι 321 ευρώ και τα κρατάει προσωρινά ως προσωπική διαφορά. 
 • Συνταξιούχος Δημοσίου στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) με 34,6 έτη έπαιρνε ως τον Δεκέμβριο 2018 σύνταξη μαζί με επιδόματα συζύγου και εξομάλυνσης στο ποσό των 1.207 ευρώ πριν τον φόρο. Με τον επανυπολογισμό από 1/1/2019 παίρνει 567 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 894 ευρώ πριν τον φόρο χωρίς επιδόματα. Η μείωση είναι 313 ευρώ και τα κρατάει προσωρινά ως προσωπική διαφορά. 
 • Απόστρατος ΕΛ.ΑΣ. με 36,5 έτη έπαιρνε ως τον Δεκέμβριο 2018 σύνταξη μαζί με επιδόματα στο ποσό των 1.238 ευρώ πριν τον φόρο. Με τον επανυπολογισμό από 1/1/2019 παίρνει 837 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 1.148 ευρώ πριν τον φόρο χωρίς επιδόματα. Η μείωση είναι 90 ευρώ και τα κρατάει προσωρινά ως προσωπική διαφορά. 
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.