Τελευταίες αναρτήσεις

6 Σεπτεμβρίου 2019

Δεν είναι μόνο η Γιάννα

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

Κάπου εδώ πολλοί μυρίστηκαν το ψητό….
Και άξαφνα γίνανε όλοι ειδικοί στο 21!

Παντού άρχισαν από το καλοκαίρι να συγκροτούνται επιτροπές ῾῾ειδικών῾῾ για το 1821!
Καθηγητές που για δεκαετίες ΔΕΝ διδάσκουν την περίοδο της Επανάστασης με το πρόσχημα ότι δεν είναι της ειδικότητάς τους (αυτοί της Τουρκοκρατίας κλείνουν τα μαθήματα στις παραμονές της Επανάστασης και αυτοί του νεοελληνικού κράτους τα αρχίζουν από το 1833) εμφανίζονται μέλη επιτροπών για το 1821!

Και αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, που καθοδηγούσαν τους φοιτητές τους σε διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές μακρυά από την Επανάσταση, σήμερα ανακοινώνουν ότι έχουν και υποψήφιους διδάκτορες που εκπονούν θέματα για το 1821! Κατά περίσταση χορεύουν κάθε χορό. Τους ξέρουν όλους (τίποτε δεν ξέρουν, αλλά στηρίζονται στην άγνοια των πολλών). 

Ακόμη και ιστορικοί του 20ου αιώνα και πρώην υπουργοί τρέχουν προγράμματα για το 1821!

Και όλα αυτά ανερυθρίαστα, καθώς πιστεύουν ότι καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή! Οπότε πάμε να μαζέψουμε ότι πέσει από τον κρατικό κορβανά για τους εορτασμούς ή από κανέναν ξέμπαρκο πατριώτη επιχειρηματία που δεν τους έχει πάρει είδηση. Και να είμαστε και μέσα μην πάρει κανέναν εθνικιστικό ή ακόμη περισσότερο κανέναν χαρακτήρα πραγματικής αποτίμησης της Επανάστασης η φάση…. Και τρέχουμε και δεν φτάνουμε. 

Στις επιτροπές που βλέπω μέχρι σήμερα τη εξαιρέσει του Παντείου, όπου την Επανάσταση όντως την μελετούν από χρόνια, αν και με έναν τελείως προκάτ τρόπο, ώστε να παρουσιάζεται βιάζοντας τις πηγές ως συνέχεια της Γαλλικής, δεν υπάρχει κανείς που να έχει γράψει πραγματικά κάτι για την Επανάσταση. Δεν λέω κάτι σημαντικό, το επίπεδο άλλωστε των πανεπιστημιακών ιστορικών με εξαίρεση 4-5 περιπτώσεις είναι στο ναδίρ, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι ουσιαστικό, αλλά τουλάχιστον να έχει γράψει κάτι. Αυτοί που πράγματι έχουν γράψει, επειδή δεν έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια να γράφουν για το 1821, καθώς το νατοσορέικο διευθυντήριο δεν το επέτρεπε στους καθωσπρέπει ιστορικούς που προορίζονταν από αυτό για πανεπιστημιακή καριέρα, είναι σήμερα στην απόξω. Όχι ότι έχει γραφτεί κάτι σημαντικό μετά την ιστορία της Επαναστάσεως του Βακαλόπουλου. Μετά από αυτήν τίποτε μα τίποτε δεν μετέβαλε την εικόνα μας για την Επανάσταση. Ίσως μοναδική εξαίρεση σε αυτήν την κατάσταση το βιβλίο του συγχωρεμένου του Σακελλαρίου, ο οποίος εάν ζούσε, θα ήταν σίγουρα ο μοναδικός που θα δικαιούτο στα 200 χρόνια να ισχυρίζεται ότι το έργο του μας έμαθε κάτι καινούργιο για το 21. 

Και μαζί τους και το άλλο μέρος του νατοσορέικου αφεντικού: οι δημοσιογράφοι του εκσυγχρονισμού! Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι και διευθυντάδες του ΜΕΓΚΑ και των λοιπών βοθροκάναλων της διαπλοκής, φίλοι και συγγενείς ενίοτε των προαναφερθέντων ιστορικών που εσχάτως δηλώνουν ειδικοί στην Επανάσταση, βγήκαν να μας πουν ότι από τη μία δεν τους άρεσε η Γιάννα (ενώ θα προτιμούσαν πχ κανέναν παρουσιαστή από αυτούς του ΜΕΓΚΑ για να προμοτάρει τις εκδηλώσεις), ενώ από την άλλη να μας καθοδηγήσουν μην κάνουμε τίποτε εθνικές εκδηλώσεις! Αλλά πρόλαβαν κιόλας να ειρωνευτούν τον μοναδικό φορέα που πρωτοστάτησε σε έναν διαρκή και γόνιμο εορτασμό του 1821, την Εκκλησία. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη από 2012, δέκα δηλαδή χρόνια πριν το 2021, την διεξαγωγή 10 συνεδρίων για την Επανάσταση, ένα κάθε χρόνο. Και πως το έκανε αυτό; Με προχειρότητα; Κάθε άλλο! Συγκρότησε ειδική επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον συγχωρεμένο πλέον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, που ένα από τα τελευταία βιβλία του ήταν για το 1821 και μέλη μεταξύ άλλων τους ομότιμους καθηγητές ιστορίας Αθανάσιο Καραθανάση και π. Γεώργιο Μεταλληνό. Αυτή η επιτροπή επέλεξε τους εισηγητές στα τρία πρώτα τουλάχιστον συνέδρια ανάμεσα στους καλύτερους από τους ειδικούς στα ζητήματα της Επανάστασης (αναφέρομαι στα τρία πρώτα, καθώς ως μέλος της επιτροπής τότε είχα άμεση γνώση και συμμετοχή σε αυτά). Με πραγματικούς ειδικούς η επιστημονική επιτροπή, με πραγματικούς ειδικούς εισηγητές τα πρώτα τουλαχιστον συνέδρια. Και αυτά δέκα χρόνια πριν…. Όχι τσάτρα πάτρα όταν αρχίζουν τα πανηγύρια…. Γιατί όσοι πράγματι ενδιαφερόμαστε επιστημονικά για την περίοδο αυτή, ενδιαφερόμασταν και τα προηγούμενα χρόνια. Ας δουν, λοιπόν, οι όψιμοι ῾῾ειδικοί῾῾ στην Επανάσταση τα τρία πρώτα συνέδρια της Συνόδου και ας προσπαθήσουν να τα μιμηθούν. Κάτι καλύτερο δεν νομίζω να μπορέσουν να κάνουν…Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.