Τελευταίες αναρτήσεις

6 Σεπτεμβρίου 2019

Ενεργητικοί και Παθητικοί Φουμαδόροι

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Υπάρχουν όρια τόσο στην έκταση των δικαιωμάτων εκάστου πολίτη, όσο και στον - αδιαφιλονίκητο/αδιαπραγμάτευτο - σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων ή -και - του κοινωνικού συνόλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οφείλουμε (τόσο ως πολίτες, όσο και ως Κράτος/Πολιτεία) να σεβόμαστε τα ποικιλώνυμα δικαιώματα των συμπολιτών μας.

Το βασικό όμως ζήτημα είναι ο τρόπος αντιμετώπισης στις περιπτώσεις όπου η άσκηση δικαιωμάτων ορισμένων έρχεται σε σύγκρουση /βλάπτει τους άλλους.

Θα σας παραθέσω ευάριθμα παραδείγματα -άσχετα με το θέμα: κάπνισμα, επειδή θεωρώ, πως θα βοηθήσουν στην κατανόηση του προβλήματος:

1. Αν κάποιος ενοχλείται από τα αγριόχορτα στον κήπο του ή επιθυμεί να ανάψει κάρβουνα για να ψήσει μπριζόλες, με ανέμους 10 μποφόρ, απαγορεύεται. Προφανώς γιατί υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δεν δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμά του, αφού κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές άλλων ανθρώπων. 

2. Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική χρήση των ζωνών ασφαλείας . Είναι δικαίωμά μου να την φορέσω ή όχι. Να διακινδυνεύσω ή όχι. 

Αν όμως υπάρχουν ανήλικοι (συν) επιβάτες θα πρέπει να προστατευτούν φορώντας υποχρεωτικά ζώνη.

(Διαχρονική παραμένει η υποκρισία των εξουσιαστών, οι οποίοι ευθύνονται τόσο για τους δρόμους καρμανιόλες, όσο και για την ελλιπή αστυνόμευση των οδικών αξόνων). 

3. Ο οιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να καταναλώνει αλκοόλ. Από την στιγμή όμως που θα οδηγήσει μεθυσμένος, οι κίνδυνοι - για τον ίδιο και τους συμπολίτες του - είναι μεγάλοι. Επιβεβλημένο επομένως το αλκοτέστ και οι ποινές που ακολουθούν. Δεν θίγεται το δικαίωμά του να πίνει, αλλά προστατεύονται οι άλλοι από την ... άσκηση του δικαιώματος του να οδηγεί μεθυσμένος. 

4. Αν ένας επιθυμεί να αυνανιστεί σπίτι του, ουδείς ψόγος. Δικαίωμά του.

Αν όμως το κάνει σε δημόσιο χώρο, ενώπιον κόσμου, παιδιών , τότε το πράγμα αλλάζει. Μιλάμε για ανώμαλο/διεστραμμένο τύπο ο οποίος πρέπει να συλληφθεί. 

Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται βάναυσα και η αισθητική των πολιτών. (Πέρα από την περιφρόνηση των χρηστών ηθών, της ευπρέπειας, του σεβασμού προς τους άλλους).

5. Είναι δικαίωμά μου να ανάβω νυχθημερόν το τζάκι μου. Ιδιαίτερα κατόπιν των ανάλγητων, παράλογων μέτρων αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. 

Παρατηρήθηκε όμως ότι "ντουμάνιασε" με αιθαλομίχλη η ατμόσφαιρα με προφανή, βλαβερή επίπτωση στην υγεία των πολιτών. 

Εδώ η πολιτεία, η οποία και φέρει την κύρια ευθύνη, οφείλει να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα και στη συνέχεια να απαγορεύσει την χρήση τζακιών. 

Κάπνισμα 

Αναφαίρετο δικαίωμα. Υπό μία και μόνη προϋπόθεση: Να μην βλάπτεται, -καθιστώντας τους αναγκαστικά παθητικούς καπνιστές- η υγεία των μη καπνιζόντων. 

Τίποτα πάντως δεν πρόκειται να λειτουργήσει /αποδώσει, αν οι πολίτες δεν αντιληφθούν και συνειδητοποιήσουν αυτά τα οποία (συνοπτικά /τηλεγραφικά) ανέφερα εισαγωγικά. Τι δηλαδή σημαίνει ατομικό δικαίωμα και μέχρι που φθάνει. Τι νόημα έχει η έννοια του κοινωνικού συνόλου, αλλά και πως έχει υποχρέωση να το προστατεύει η πολιτεία.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.