10 Σεπτεμβρίου 2019

Οι Τούρκοι είναι έξω από την πόρτα μας αλλά παρατηρείται ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με τους στρατηγούς.  

Του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ 

Σήμερα η κατάσταση στην Κύπρο από πλευράς συνθηκών ασφάλειας, μόνο ως τραγική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Η Τουρκία, κατοχική δύναμη του βορείου τμήματος της Κύπρου, έχει εισβάλει και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), με το πολεμικό ναυτικό της, τα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανά της για να αρπάξει το φυσικό αέριο των θαλασσών της. Τα ΗΕ παραμένουν απαθή και η ΕΕ αντιδρά υποτονικά.

Στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) παρά την υπεροπλία τους έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ενισχύθηκαν πρόσφατα με νέα επιθετικά οπλικά συστήματα (γερμανικά άρματα Λέοπαρτ 2Α4 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155χιλ. μακρού βεληνεκούς) και η απειλή κατά των ελεύθερων εδαφών της Κύπρου έχει μεγεθυνθεί επικίνδυνα.
  • Οι συνεχιζόμενες επιθετικές δράσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζονται υποτονικά από την ΚΔ, η οποία ακολουθεί πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας. Δεν επικεντρώνει την προσπάθειά της στην αντιμετώπιση της νέας εισβολής, αλλά στην επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών. Απόρροια αυτής της στάσης υποβάθμισης του κινδύνου, είναι η συνέχιση της επιθετικότητας της Τουρκίας αλλά και ο εφησυχασμός και η απάθεια των Ελληνοκυπρίων πολιτών, που δεν αντιλαμβάνονται τον τουρκικό κίνδυνο και την κρισιμότητα της κατάστασης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι υπό συνθήκες νέας τουρκικής εισβολής, αυξάνουν τις δαπάνες τους στις κατεχόμενες περιοχές. 
Η εναπόθεση των ελπίδων της ΚΔ στα ΗΕ και την ΕΕ, για ανακοπή της τουρκικής επεκτατικότητας είναι μία ψευδαίσθηση, αφού τα ισχυρά κράτη αυτών των οργανισμών, έχουν μεγάλα συμφέροντα με την Τουρκία.Οι γειτονικές χώρες της ΚΔ με τις οποίες ανέπτυξε στρατηγικές συνεργασίες δεν επεμβαίνουν γιατί δεν απειλούνται τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα, ούτε υπάρχουν με αυτές αμυντικές συμμαχίες. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ΚΔ, αλλά δεν διακινδυνεύει δυναμική αντίδραση έναντι της Τουρκίας. Οι διακοινοτικές συνομιλίες, όπως διεξάγονται επί 40 χρόνια με την υποτελή διοίκηση που εγκατέστησε η Τουρκία στην Κύπρο και υπό την απειλή των ΤΔΚ, είχαν ως συνέπεια την παγίωση των τετελεσμένων της κατοχής, τις συνεχείς υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων και την κατάληξη σε συγκλίσεις, που οδηγούν σε λύση τουρκικών όρων.
  • Η παρούσα κυβέρνηση της ΚΔ αλλά και οι προηγούμενες, έδωσαν το βάρος στους τομείς της διπλωματικής και ενεργειακής θωράκισης και παραμέλησαν την αμυντική. Προχώρησαν σε πρόγραμμα αξιοποίησης του φυσικού αερίου της ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς να μεριμνήσουν για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας, αλλά και σήμερα που η Κύπρος τελεί υπό νέα τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της και αυξημένη απειλή κατά των ελεύθερων εδαφών της δεν υπάρχει ενεργός κινητοποίηση για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. 
  • Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό γιατί φαίνεται ότι η τουρκική απειλή δεν έχει αξιολογηθεί στις πραγματικές διαστάσεις της και η αμυντική θωράκιση της ΚΔ, που πάσχει, δεν έχει τεθεί στις επείγουσες προτεραιότητες του κράτους μας που πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ΕΦ, την επιδίωξη σύναψης στρατιωτικών συμμαχιών και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Ελλάδας – Κύπρου.
Η Τουρκία στον θαλάσσιο χώρο, έθεσε υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο μέρος της ΑΟΖ της Κύπρου.
Επί του εδάφους οι ΤΔΚ με την ενίσχυσή τους, σε συνδυασμό και με τα άλλα πλεονεκτήματά τους (πλήρης επάνδρωση, προωθημένη διάταξη, πεδινό έδαφος χωρίς σοβαρά κωλύματα, δυνατότητα υποστήριξής τους από θαλάσσης και αέρος) έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους να διεξαγάγουν αιφνιδιαστικά επιθετικές επιχειρήσεις και να επιτύχουν σε μικρό χρόνο τον έλεγχο ζωτικών χώρων της ΚΔ μεγάλης στρατηγικής αξίας πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης, με πολιτικό στόχο να αναγκάσουν την ΚΔ να αποδεχθεί λύση στο Κυπριακό, που θα εξυπηρετεί την τουρκική στρατηγική για έλεγχο όλης της Κύπρου. Η δυνατότητα αυτή των ΤΔΚ δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε να αποκλείεται επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των ελευθέρων εδαφών αν δεν πετύχει τον πολιτικό στόχο της με τα άλλα μέσα που χρησιμοποιεί: Τη θαλάσσια περικύκλωση του νησιού και την αρπαγή του φυσικού αερίου του, τις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την απειλή των ΤΔΚ, τους εκφοβισμούς, τις απειλές και τη δημογραφική αλλοίωση.

Θανάσιμος ο κίνδυνος

Η ΚΔ διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από τη συνέχιση της τουρκικής επέκτασης και πρέπει να ενεργοποιήσει όλους τους συντελεστές ισχύος της και πρωτίστως την αμυντική ικανότητά της που απαιτεί επείγουσα ενδυνάμωση.
Είμαστε ουσιαστικά μόνοι έναντι ενός ισχυρού αδίστακτου επιδρομέα κατακτητή, αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε.

  • Πρέπει να διασώσουμε το κράτος της ΚΔ και τις ελεύθερες περιοχές και να μη νομιμοποιήσουμε τη διχοτόμηση με την υπογραφή λύσης τουρκικών όρων. Να αγωνιστούμε με όλα τα μέσα για την επιβίωσή μας και αυτό πρέπει να είναι το υπέρτατο χρέος της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου μας. Αυτό το μήνυμα να διαποτίσει τη σκέψη και τη θέληση όλου του κυπριακού Ελληνισμού. 
  • Η ενδυνάμωση της στρατιωτικής ισχύος ενισχύει και τη διπλωματική ικανότητα της ΚΔ, τη δυνατότητα αυτοάμυνάς της, την αποτρεπτική ικανότητά της και την προοπτική σύναψης αμυντικών συμμαχιών. Να υπολογίζει η Τουρκία κόστος σε αίμα και διεθνή κατακραυγή, αν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια κατά των ελεύθερων εδαφών. 
Η ΕΦ που στερείται αδικαιολόγητα πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας, αντιμετωπίζει προβλήματα και ελλείψεις λόγω μείωσης των προυπολογισμών άμυνας και της θητείας. Απαιτείται έστω και καθυστερημένα η λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσής της και ο προγραμματισμός μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων.
  • Εξαιρετικά επείγουσα είναι η προτεραιότητα, να δοθεί βαρύτητα στην τεχνική υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό των μεγάλης ηλικίας μέσων και οπλικών συστημάτων που διαθέτει η ΕΦ, να συμπληρωθούν με νέα προς κάλυψη κρίσιμων κενών, να επανεξεταστεί η αναδιοργάνωσή της και το βάρος της επάνδρωσης να δοθεί στις μονάδες εκστρατείας, της εκπαίδευσης στις ΤΑΜΣ και τη διακλαδικότητα. 
Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, απαιτείται πρωτίστως πολιτική βούληση και διάθεση όλων των εισπράξεων του ΤΑΘ για τους εξοπλισμούς της ΕΦ. Για να υπάρχει πολιτική βούληση πρέπει να συνειδητοποιηθεί το μέγεθος της τουρκικής απειλής και να κατανοηθεί η αξία της στρατιωτικής ισχύος για την επιβίωση ενός κράτους.Επιδίωξη της Τουρκίας είναι η διάλυση της ΚΔ και η αντικατάστασή της από ένα κρατικό μόρφωμα, υπό την κηδεμονία της.

Η διαμόρφωση της στρατηγικής μας για εθνική επιβίωση, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον αμετακίνητο διαχρονικό στόχο της Τουρκίας, να θέσει όλη την Κύπρο υπό τον έλεγχό της. Στόχος ο οποίος υλοποιείται σταδιακά, αδίστακτα και μεθοδικά, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας, που σχετίζονται με την ασφάλειά της, την ενέργεια και την ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.

(*) Ο Φοίβος Κλοκκάρης είναι αντιστράτηγος ε.α.

https://hellasjournal.com
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.