30 Σεπτεμβρίου 2019

Τι είναι η συγγενή μυοκαρδιοπάθεια από την οποία πέθανε η 16χρονη Μαριλένα;

Στο πένθος έχει βυθιστεί η σχολική κοινότητα στην Αμαλιάδα μετά τον θάνατο της 16χρονης Μαριλένας. Το κορίτσι κατέρρευσε έξω από το σχολείο του.

Η Μαριλένα ήταν μια μικρή μαχήτρια. Ένα κορίτσι που ήθελε να ρουφήξει μέχρι τέλους το μεδούλι της ζωής αλλά δεν τα καταφέρε. Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη. Τα έκανε από τότε που διαπιστώθηκε ότι πάσχει από συγγενή μυοκαρδιοπάθεια.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Ωνάσειο Νοσοκομείο Αθηνών. Είχε επιστρέψει σπίτι της. Στην οικογένεια και στους φίλους της.

Την Παρασκευή, που στα σχολεία γιορταζόταν η Ημέρα του Αθλητισμού και δεν είχαν μαθήματα, η άτυχη μαθήτρια είχε προγραμματίσει με τους γονείς της να επισκεφτούν γιατρό στην Αμαλιάδα, για την αφαίρεση των ραμμάτων της επέμβασης. Δυστυχώς όμως, δεν πρόλαβε…

Σωριάστηκε λίγα μέτρα από το 2ο Λύκειο Αμαλιάδας το σχολείο που τόσο αγαπούσε. Σοκαρισμένοι οι συμμαθητές της και οι φίλοι της την είδαν την αγαπημένη τους Μαριλένα να χάνει τις αισθήσεις της, να σωριάζεται στο έδαφος και να καλούν σε βοήθεια.

Στο χωριό Σαβάλια η τραγική είδηση έχει συγκλονίσει τους κατοίκους που γνώριζαν το άτυχο παιδί και την οικογένειά του.

Η 16χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με τους γιατρούς να πέφτουν επάνω της προσπαθώντας να την επαναφέρουν. Ήταν όμως ήδη αργά. 

Η «ανδρική» νόσος που σκοτώνει τις γυναίκες

Η λανθασμένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες έναντι των καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις «γυναικείες» ιδιαιτερότητες στην καρδιακή συμπτωματολογία, οδηγούν σε ανεπαρκή ανίχνευση των καρδιολογικών προβλημάτων μεταξύ των γυναικών και κατά συνέπεια καθυστερημένη ιατρική βοήθεια.

Παρά το μύθο ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν κατεξοχήν «ανδρικό» πρόβλημα υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνητότητας μεταξύ των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πενταπλάσιος αριθμός γυναικών χάνει τη μάχη με τη ζωή λόγω καρδιακών παθήσεων απ’ότι λόγω καρκίνου του μαστού.

«Γυναικείες» ιδιαιτερότητες στις καρδιακές παθήσεις

– Οι γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα από τους άνδρες στένωση σε μικρότερα αγγεία που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η μειωμένη καρδιακή αιμάτωση μπορεί να οφείλεται μόνο σε σπασμό των αγγείων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ουδεμία στένωση. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα που οφείλονται σε ισχαιμία της καρδιάς, ακόμη και όταν εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η κλασική στεφανιογραφία, είναι φυσιολογικές.

– Οι γυναίκες που θα υποστούν καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να αποβιώσουν ή να υποστούν δεύτερο καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τους άνδρες. Το στοιχείο αυτό τονίζει ακόμη περισσότερο τη σημασία της πρόληψης.

– Οι γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, είναι περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση μυοκαρδιοπάθειας που πυροδοτείται από το συναισθηματικό στρες (μυοκαρδιοπάθεια takotsubo). Σε συνθήκες stress δηλαδή μπορεί να παρουσιάσουν έντονο πόνο στο στήθος με κλινική εικόνα συμβατή με έμφραγμα.

– Οι γυναίκες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από τους άνδρες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, αλλά εάν νοσήσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω της μαρμαρυγής.

«Γυναικείες» ιδιαιτερότητες στη συμπτωματολογία καρδιακών παθήσεων

Η εκτίμηση των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων στις γυναίκες είναι συχνά δύσκολη, με πολλές παγίδες, λόγω της ιδιαίτερης συμπτωματολογίας και της άτυπης κλινικής εικόνας που παρουσιάζουν. Σε περίπτωση εμφράγματος συχνά παρουσιάζουν ηπιότερη και άτυπη συμπτωματολογία. Πέραν της τυπικής δυσφορίας στην περιοχή του στήθους, μπορεί να αναφέρουν αδυναμία, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, δυσπεψία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και να μην αξιολογηθούν επαρκώς τόσο από τους ασθενείς αλλά δυστυχώς ακόμη και από εξειδικευμένους ιατρούς. Συνεπώς, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ο τυπικός πόνος στο στήθος, είναι καλό οι γυναίκες να αναζητούν ιατρική εκτίμηση και συμβουλή.

Ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Η αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων δε θα πρέπει να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δυστυχώς όμως οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε έγκαιρη επεμβατική αντιμετώπιση σε περίπτωση οξέος καρδιακού επεισοδίου. Ο κύριος λόγος είναι η ανεπαρκής ή λανθασμένη αξιολόγηση των συμπτωμάτων τους, ιδιαίτερα εάν είναι άτυπα, καθώς και η καθυστερημένη προσέλευσή τους στο νοσοκομείο λόγω υποεκτίμησης των ενοχλήσεων.

Όσον αφορά στις αρρυθμίες, οι γυναίκες που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν στις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες, όπως είναι η κατάλυση (ablation). Επιπλέον, παραπέμπονται για επεμβατική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής πιο καθυστερημένα (σε μεγαλύτερη ηλικία) σε σύγκριση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν και μικρότερο όφελος.

Συμπερασματικά, η λανθασμένη πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες έναντι των καρδιακών παθήσεων, σε συνδυασμό με τις «γυναικείες» ιδιαιτερότητες στην καρδιακή συμπτωματολογία, οδηγούν σε μειωμένη ευαισθητοποίηση, ανεπαρκή ανίχνευση των καρδιολογικών προβλημάτων μεταξύ των γυναικών, μη έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, και κατά συνέπεια καθυστερημένη ιατρική βοήθεια και δυσμενή έκβαση των γυναικών ασθενών.

Η αλυσίδα αυτή μπορεί να σπάσει μόνο με τη σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Γιατί όπως πάντα η γνώση και η ορθή πληροφόρηση είναι δύναμη.

πηγήShare

4 σχόλια:

Ένας ανόητος φίλερις είπε...

Μπλαμπλαμπλα
...η ιατρική
κανει θαυματα...

VS

μνημη θανάτου.

(είμαι θνητός
αλλά αφήνομαι
στα χέρια του Θ ε ο ύ.
Δεν ρουφάω μεδούλια,
Δεν ρουφάω παραμύθιασμα,
Γενικώς
ούτε να ρουφάω επιθυμώ
ούτε να μασάω κάνω κεφι.

Με συγχωρείτε

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Δεν χρειαζεται να ζητας για κατι συγνωμη φιλε μου οταν εκφραζεις την άποψη σου ασχετα αν συμφνουμε ή διαφωνουμε...

Κατα την γνωμη μου η ιατρικη κανει "θαυματα" σε σχεση με την παλιοτερη ιατρικη κλπ..
Αυτο φυσικα ισχυει σχεδον για ολες τις επιστημες...
Κανουν "θαυματα" συγκρινομενες με τα παλιοτερα χρόνια...
Το θεμα ειναι οτι η επιστημη γενικως εχει ενα ιδιωμα...
Αυτα που σημερα θεωρει θαυματα μετα από μερικά χρόνια τα αναιρεί ως παρωχημενα... και αρχαία...
Γενικως εχω μετρια εμπιστοσυνη στην ιατρικη και απεριοριστη εμπιστοσυνη στον Θεό...
Ναι κανω το καθηκον μου και προσεχω την υγεια μου και σεβομαι τον αγωνα του γιατρου να με σωσει, αλλά περισσοτερο σεβομαι το θελημα του θεου...

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

ΥΓ. Εκνευριζομαι δε αφανταστα οταν διαπιστωσω οτι ο επιστημονας θεοποιεί την επιστημη του.... και το παιζει θεός...

Ένας ανόητος φίλερις είπε...

Οταν η επιστήμη
υπηρετεί
την τ ε χ ν ο λ ο γ ί α
και την μεγέθυνση
των οικονομικών
δεικτών

και όχι τον άνθρωπο,

καταλήγουμε στην
τραγική κατάσταση
μιας κοινωνίας

που ,κινούμενη
σε ταχύτητες που
ο άνθρωπος σμπαραλιάζεται,

στην συνέχεια
εισάγεται σε ένα συστημα
υγείας όπου θα
εγκλωβιστει
σε θεραπείες
που
θα τον μετατρέψουν
σε υπεριαταναλωτή

φαρμάκων

ενώ οι δικοί του
θα αδυνατούν
να του δώσουν
από το ...ανύπαρκτο περισσευμα χρόνου τους

και τα "θαύματα"
δέν θα τα δουμε
ποτέ στο περιβάλλον μας

παρά στα διάφορα κανάλια
της παραπληροφόρησης,

αφού τα "θαύματα"
τελικά
είναι κάτι σαν τα
πανάκριβα σπόρ
αυτοκίνητα που δεν
φτιάχτηκαν για να
δώσουν λύση στο
κυκλοφοριακο
πρόβλημα οπότε
όσο και να βελτιωθούν
δεν απαντούν
σε θέματα της καθημερινοτητας.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.