Τελευταίες αναρτήσεις

20 Αυγούστου 2019

Πανεπιστήμιο Johns Hopkins: Υπό αμφισβήτηση η θεωρία του Big Bang

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η θεωρία του Big Bang, μετά τη δημοσίευση έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην επιστημονική επιθεώρηση Physical Review Letters, η οποία αναφέρει ότι η σκοτεινή ύλη, ίσως, υπήρχε πριν τη δημιουργία του σύμπαντος. Η έρευνα εισαγάγει μια καινούρια ερμηνεία για τη γένεση της σκοτεινής ύλης αλλά και για το πώς μπορεί να εντοπιστεί μέσω αστρονομικών παρατηρήσεων. 

«Η έρευνα αποκάλυψε μια νέα σύνδεση μεταξύ της σωματιδιακής φυσικής και της αστρονομίας. Εάν η σκοτεινή ύλη αποτελείται από νέα σωματίδια που δημιουργήθηκαν πριν από το Big Bang, τότε επηρεάζει τον τρόπο που οι γαλαξίες κατανέμονται στον ουρανό. Η σύνδεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει την ταυτότητά τους και να βγουν συμπεράσματα για τον χρόνο πριν τη «Μεγάλη Έκρηξη», τονίζει ο Τόμι Τένκανεν, μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Παρά το γεγονός ότι η σκοτεινή ύλη δεν είναι ευθέως παρατηρήσιμη, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει, παρατηρώντας τις μαγνητικές συνέπειες πάνω στην κίνηση της ορατής ύλης και χαρτογραφώντας την κατανομή της στο σύμπαν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιστευόταν ότι η σκοτεινή ύλη ήταν απομεινάρι της Μεγάλης Έκρηξης. Και όλες οι πειραματικές αναζητήσεις για τη σκοτεινή ύλη ήταν ανεπιτυχείς μέχρι σήμερα.

«Αν η σκοτεινή ύλη είναι πράγματι απομεινάρι του Μπιγκ Μπανγκ, τότε σε αρκετές περιπτώσεις οι επιστήμονες θα έπρεπε να έχουν εντοπίσει απευθείας ενδείξεις της παρουσίας της στα διάφορα πειράματα σωματιδιακής φυσικής, μέχρι σήμερα», σημειώνει ο Τενκανεν.

Καταλήγοντας σ’ ένα νέο μαθηματικό πλαίσιο, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι η σκοτεινή ύλη, ίσως, παρήχθη πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γνωστής ως «Κοσμικός Πληθωρισμός», όταν το διάστημα επεκτεινόταν εξαιρετικά ραγδαία.

Οι διάφορες θεωρίες αναφέρουν ότι αυτή η ραγδαία επέκταση οδήγησε στην παραγωγή συγκεκριμένων τύπων σωματιδίων. Μέχρι στιγμής, το μόνο τέτοιου είδους σωματίδιο που έχει ανακαλυφθεί είναι το περίφημο Μποζόνιο Χιγκς, επίσης γνωστό και ως το Σωματίδιο του Θεού.

«Δεν γνωρίζουμε τι είναι η σκοτεινή ύλη, αλλά αν έχει κάποια σχέση με κάποιο από τα πρωταρχικά σωματίδια, τότε ίσως είναι παλαιότερη από το Big Bang», τονίζει ο Τένκανεν. Αξίζει να σημειώσουμε πως η ιδέα ότι η σκοτεινή ύλη προϋπήρχε της Μεγάλης Έκρηξης δεν είναι νέα. Ωστόσο, οι άλλοι επιστήμονες απέτυχαν να παρέχουν υπολογισμούς που να την υποστηρίζουν.

Η νέα μελέτη δείχνει πως οι ερευνητές παρέβλεψαν το απλούστερο πιθανό μαθηματικό σενάριο για τις καταβολές της σκοτεινής ύλης, σύμφωνα με τον συγγραφέα της.

«Σύντομα, πρόκειται να μάθουμε περισσότερα για την καταγωγή της σκοτεινής ύλης όταν ο δορυφόρος Ευκλείδης θα εκτοξευτεί το 2022. Θα είναι πραγματικά συναρπαστικό να δούμε τι πρόκειται να αποκαλύψει για τη σκοτεινή ενέργεια και κατά πόσο οι ανακαλύψεις του θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις περιόδους πριν τη Μεγάλη Έκρηξη», κατέληξε ο επιστήμονας.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK 
το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

δον κιx ο τις είπε...

Ας προσκυνήσουμε
χωρίς
χρονοτριβές
τη καινούρια θεωρία

γιατί μπορεί
μια καινούρια

να την

"αποδείξει"

...αφελή
παρανόηση,

και μετά
μια καινούρια.......................................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.