Τελευταίες αναρτήσεις

13 Αυγούστου 2019

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ σε Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία;

Από Militaire News 
 
Γράφει η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός Διεθνολόγος 
 
Την εβδομάδα που πέρασε τρία διπλωματικά γεγονότα αξίζουν ιδιαίτερης μνείας, καθώς σηματοδοτούν επερχόμενες εξελίξεις: η τετραμερής συνάντηση στην Αθήνα για τα ενεργειακά, η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη Συρία και η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.
 
Και τα τρία φανερώνουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι ΗΠΑ λογίζουν ως ισότιμους στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία, και δεύτερον, ότι η Αμερική επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει την ευρωπαϊκή δυναμική παρουσία (Γαλλία, Γερμανία) στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο αγωγός EastMed είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό έργο, όπου η συμμετοχή των Αμερικανών περιορίζεται σε διπλωματικό ρόλο. Αυτό, ουσιαστικά, διαφάνηκε από τα λεγόμενα του Υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της τετραμερούς ενόψει των ενεργειακών εξελίξεων, χωρίς, ωστόσο, να εξάρει την αναγκαιότητα κατασκευής τού συγκεκριμένου έργου.
 
Συγχρόνως, η Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη Συρία αναδεικνύει την προσπάθεια από μέρους του Trump να επαναπροσεγγίσει τον Ερντογάν μετά την τελευταία ψυχρότητα εξαιτίας των S400 και την έντονη φιλελληνική διάθεση που επέδειξαν μέλη της αμερικανικής Γερουσίας (ενδεχομένως, και η τοποθέτηση του νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, πρώην στελέχους της αμυντικής βιομηχανίας, να ερμηνεύεται σε αυτό το πλαίσιο). Ο Trump την παρούσα χρονική περίοδο επιδεικνύει ουδετερότητα απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, εξοβελίζοντας το status quo που θέλουν να εγκαθιδρύσουν οι γαλλογερμανοί σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Όμως, οι Αμερικανοί πρέπει να θυμούνται (και να μην εθελοτυφλούν διαρκώς) τη χαμαιλεοντική τουρκική πολιτική όλων αυτών των δεκαετιών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν για την Κριμαία.
 
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί αποδεικνύει την έμφαση που δίνει η αμερικανική διπλωματία στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση τού Κυπριακού. Και σε καμία περίπτωση, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, δεν προσομοιάζει με το σκοπιανό ονοματολογικό όσον αφορά τα ελληνικά συμφέροντα. Τα θετικά που συνάγονται είναι ότι η συνάντηση αυτή –μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη– θα ανακόψει την επιθετικότητα της Τουρκίας, δίνοντας χρόνο και στον νέο Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης διεθνών διπλωματικών κύκλων, να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αμερικανική διπλωματία στην περιοχή.
 
Ιστορικά, η Αμερική επιδιώκει την κατίσχυσή της μέσω πρόσφορων συμμαχιών, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία επιβαλλόταν ανέκαθεν μέσω της δημιουργίας αποικιών/προτεκτοράτων.
 
*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή ΑΠΘ
 Share

1 σχόλιο:

δον κιθώτης είπε...

Πώς φαίνεται
ρε φίλε
το
τι ψηφίσαμε
από το

πώς

και

πότε

κουνάμε την ουρά μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.