14 Αυγούστου 2019

Με τη φύση, δεν «παίζει» κανείς.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Έχοντας πολύ πρόσφατα τα συναισθήματα και τις εικόνες από τις πλημμύρες της Μάνδρας και της φωτιάς στο Μάτι και αναμετρώντας τις αλαζονικές, επιπόλαιες και ατελέσφορες συμπεριφορές της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, της Περιφερειάρχου, των κάθε λογής ειδικών, συμβούλων, επιστημόνων, φορέων, οργάνων, αμέσως μετά τις θριαμβευτικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας φέτος το καλοκαίρι, έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Νέα κυβέρνηση, νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές, ακόμα δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ στις ορφανεμένες περιοχές. Τι θα γίνει αν μας «τύχει» καμιά νέα τραγωδία;»

Πλημμύρα δεν έγινε. Σεισμός έγινε αλλά ήταν σχετικά μικρός. Μας «συνέβη» όμως ανεξέλεγκτη φωτιά. Και θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η εικόνα που «πέρασε» προς τα έξω, ήταν εικόνα μιας οργανωμένης, προετοιμασμένης και ευαίσθητης Πολιτείας που προσπαθούσε να κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να κάνει. Κάηκαν ατέλειωτες εκτάσεις. Αλλά θύματα δεν είχαμε. Ο μηχανισμός «λειτούργησε». Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Οι ενέργειες απόλυτα συντονισμένες.

Δεν προχωρώ σε λεπτομέρειες, δεν είμαι ειδικός, απλώς καταγράφω και συγκρίνω. Πόσο «διαφορετικός» ήταν ο μηχανισμός που έδρασε φέτος σε σχέση με τον περυσινό; Στην πραγματικότητα ήταν σε συντριπτικό ποσοστό ο ίδιος. Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, και Αρχηγοί είχαν αλλάξει. Αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που ρίχτηκαν στις μάχες, ήταν λίγο-πολύ οι ίδιοι. Συνεπώς, η νέα Κυβέρνηση πιστώνεται με μιαν επιτυχία. 

Δεν είχαμε θύματα. Όλοι ήταν στις θέσεις τους. Ο πληθυσμός ενημερώθηκε άμεσα. Και οι δηλώσεις ήταν «κανονικές». Δεν ακούσαμε ψέματα, υποθέσεις και δικαιολογίες. Μπράβο τους γι αυτό. Παρατηρήσεις υπάρχουν. Και σχόλια. Και προτάσεις. Αλλά η γενική εικόνα ήταν πολύ καλή. Κάποιοι άνθρωποι «έμαθαν» τοι μάθημά τους. και κάποιοι άλλοι, φάνηκαν προετοιμασμένοι. Θαύμα; Όχι, αν λάβουμε υπ΄ όψη μας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, το 2007, αναγκάστηκε να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά την τραγωδία με τις φωτιές στην Ηλεία. Και να το «πληρώσει» με μια σημαντική πτώση των ποσοστών της.

Θεωρώ το βιβλίο μου «Ημερολόγια» του 2018, δημοσιογραφικό «εγχειρίδιο» για τον σεισμό, τις πλημμύρες και τις φωτιές που σαν κατάρα, σκοτώνει ανθρώπους, καταστρέφει σπίτια, πόλεις ολόκληρες, εκμηδενίζει ζωές, ερημώνει τα πάντα. Και όπως έγραφα: ‘’Είναι μια εκδίκηση της φύσης. Άγρια εκδίκηση. Απ΄ την οποία η Ελλάδα δεν γλυτώνει. Δεν απαλλάσσεται. Δεν θωρακίζεται. Δεν προφυλάσσεται. Αντιθέτως μάλιστα.

Μελέτες; Κι αν έχουν γίνει μελέτες! Συμπεράσματα; Υπάρχουν. Εμπεριστατωμένα και άκρως επιστημονικά.

Ειδικοί; Βεβαίως και υπάρχουν και μελετούν και καταθέτουν προτάσεις, λύσεις, μεθόδους, τρόπους άμυνας.

Πρόληψη; Για τους σεισμούς, μέχρις ενός σημείου, μέσα από την εμπειρία και την τεχνολογία, ΕΙΝΑΙ πλέον δυνατή σε κάποια σημεία. Για τις πλημμύρες και τις φωτιές; Σε τρομακτικό ποσοστό, φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος, η ίδια η κοινωνία, οι ίδιες οι δομές της Πολιτείας. Οι άνθρωποι ηττώνται. Θύματα μιας παράλυτης, αργόστροφης και αδιάφορης Πολιτείας που δεν ξέρει – και δεν θέλει- να εκτιμήσει τις μελέτες. Θύματα μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων που «τσακώνονται». Θύματα της δικής τους επιπολαιότητας και ολιγωρίας. Θύματα. Αλλά για τις περσινές πλημμύρες, μπορώ να πω ότι θριάμβευσε η ακινησία και η επιπολαιότητα, μαζί με την αδυναμία μας να κατανοήσουμε ότι με τη φύση ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ κανείς. Γιατί το πληρώνει ακριβά».Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.