26 Αυγούστου 2019

ΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑ

Γράφει ο Καραχάλιος Σπυρίδων τού Κωνσταντίνου.  
https://ethnikistikosagwn.blogspot.com 

Η γενέτειρα γη είναι μέγας μηχανισμός αναγέννησης τού ανθρώπου. Είναι ο αρδευτικός κρουνός τής ψυχής μας και η ζώσα μνήμη μας, οι ρίζες ζωής αληθινής σε κάθε βήμα μας. Το σπίτι τού παππού και τής γιαγιάς, η εκκλησία, οι γειτονιές που γεμίσαμε με τις παιδικές μας συντροφιές, η παραλία τού χωριού, τα προγονικά μνημεία, τα καφενεία και η πλατεία τού χωριού, όλα καθαρίζουν τον νου από την καθημερινότητα και φωτίζουν από όλες τις απόψεις σώμα και καρδιά. 

Πήγαμε λοιπόν και φέτος οικογενειακά στην δική μας ιδιαίτερη πατρίδα που την έχουμε ονομάσει Αγία Βοιωτία. Η διάθεσή μας ήταν ζωηρή από την πρώτη κιόλας στιγμή και σε ολάκερο το ταξίδι. Η είσοδος σε κάθε χωριό και μια χαρούμενη προσμονή. Τα προσκυνήματα στα ριζά και τις κορφές των βουνών, οι πηγές με τα τρεχούμενα νερά, τα δάση με τούς χώρους αναψυχής, τα καλούδια από το φούρνο που πήραμε στο προτελευταίο χωριό και στο τέλος τής διαδρομής μάς προϋπάντησαν οι ελαιώνες τής Ξηρονομής, τού δικού μας χωριού. 

Είχαμε φτάσει στον προορισμό μας. Στην τελική ευθεία τού δρόμου από απόσταση ξεχωρίζει και μάς υποδέχεται η εκκλησία τής Ξηρονομής, ο Ιερός Ναός Γεννήσεως τής Θεοτόκου Παναγιάς μας. Είναι ο δικός μας χαρακτηριστικός χαιρετισμός που αγαλλιάζει την νέα γενιά που ανακάμπτει στη γενέτειρα. Στον δρόμο τής ελευθερίας και τής ανεμελιάς κινούνται και τα παιδιά που έχουν αναπτύξει τον ίδιο όμορφο δεσμό με τη γη των γονιών τους. Έτσι ακριβώς συνέβη με την κόρη μας που ανέπτυξε μέσα από την εφηβεία πλέον την φιλία, τις συντροφιές και τούς περιπάτους με τα υπόλοιπα παιδιά. 

Το χωριό μας, όπως ακριβώς συμβαίνει με ολόκληρη την ύπαιθρο χώρα, βιώνει τον χρόνο εκτός διακοπών μέσα σ’ ένα κλίμα δημογραφικού μαρασμού. Οι παραγωγικές γενιές, ακόμη και εκείνες που γεννήθηκαν στο χωριό, έχουν μετακινηθεί προ πολλών ετών στα αστικά κέντρα και κυρίως βέβαια την Αθήνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων τής Ξηρονομής είναι ηλικιωμένοι και οι αποδημήσαντες εις Κύριον πολλοί. 

Φέτος όμως το χωριό ζωήρεψε ευτυχώς πολύ. Όλα τα σπίτια γέμισαν από τούς εκδρομείς τού καλοκαιριού που σπεύσαμε να δροσίσουμε τις υπάρξεις μας με τα προγονικά νάματα. Οι γειτονιές και οι χώροι σύναξης, από την κεντρική πλατεία και την Κοινότητα έως την Εκκλησία και το σχολείο, φωτίστηκαν από τα παιδικά χαμόγελα, τα παιχνιδίσματα και τα πειράγματα των παιδιών μας που αναζωογόνησαν τα χώματα των γονιών τους. Και στις 15 Αυγούστου όλοι οι συγχωριανοί συγκεντρωθήκαμε στον Ιερό Ναό Γεννήσεως τής Θεοτόκου τιμώντας ευλαβικά την Κοίμηση τής Παναγιάς μας.

Η κόρη μας με την παρέα της αποφάσισε να απολαύσει την παραλία τού χωριού, γυρνώντας στο τέλος πάντα πίσω στους κοινοτικούς περιπάτους. Παλαιότερα έκανε τα θαλασσινά της λουτρά, με την οικογένειά μας να καταλύει μέρες πολλές πλησίον τής παραλίας Αλυκής που απέχει 10 χιλιόμετρα από την Ξηρονομή, πίσω από ένα βουνό. Τώρα όμως, έφηβη πλέον η Ειρήνη μας, σχημάτισε την δική της παρέα όχι μόνο στην πόλη μα και στο χωριό. Κι αυτό βέβαια είναι μεγάλη ικανοποίηση για εμάς τούς γονείς της, γιατί η αγάπη μας για την κόρη μας σμίγει με την αγάπη μας για την γενέθλια γη μας, αφού είμαστε άπαντες Βοιωτοί και Θηβαίοι.

Η παραλία τού χωριού μας είναι η ονομαζόμενη Αλυκή από την αλμυρή λίμνη που εμπεριέχει στην περιφέρειά της, γεμάτη από αλάτι που μάς θρέφει από πάντα. Βρεχόμαστε από τον Κορινθιακό Κόλπο και απέναντί μας έχουμε το Λουτράκι. Στο βάθος έχουμε τις Αλκυονίδες Νήσους που φημίζονται για την έντονη γεωσεισμική τους διάθεση. Απέναντι από την αλμυρή λίμνη, στο άλλο άκρο τής Αλυκής στέκει η μεσαιωνική ακρόπολη τής Τίφυς, με τα μνημειακά της αποτυπώματα να εκτείνονται επί τού ορεινού όγκου που εισέρχεται έως το θαλάσσιο χώρο. 

Η ακρόπολη τής Τίφυς προστάτευε τούς κατοίκους από τις εισβολές των πειρατών. Πίσω από την Τίφυ, στην κορυφή τού βουνού βρίσκεται το εκκλησάκι τής Υπαπαντής τού Χριστού μας που είναι ο ενοριακός Ιερός Ναός τής Αλυκής. Η ακρόπολη τής παραλίας μας έχει λάβει το όνομά της από τον Τίφυ που ήταν μυθικός Αργοναύτης και κυβερνήτης τής Αργούς. Ήταν γιός τού Αγνίου από τις γειτονικές μας Θεσπιές που τίμησαν τη φάρα μας στις Θερμοπύλες. Πέθανε στη χώρα των Μαρανδυνών όπου βασίλευε ο Λύκος, λίγο πριν φτάσουν στην Κολχίδα, όταν οι Αργοναύτες σταμάτησαν εκεί και την θέση του πήρε ο Αγκαίος. 

Τα πανηγύρια με τη δημοτική μας μουσική παράδοση, οι οργανοπαίχτες που περιδιαβαίνουν την επαρχία μας από χωριό σε χωριό, οι καλλιτεχνικές παραστάσεις και το θέατρο των σκιών με τα γλέντια και τα χαμόγελα των παρεών στην κεντρική πλατεία τού χωριού, συμπληρώνουν το σκηνικό τής ψυχικής μας αναγέννησης. Είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία όλα τα χωριά των Θηβών, το ένα μετά το άλλο, διεξάγουν τις τοπικές τους εορτές. Η Θήβα εορτάζει στις 23 Αυγούστου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμάει την Απόδοση τής Κοιμήσεως τής Παναγιάς μας μετά την παρέλευση 9 ημερών. Η Ξηρονομή μας εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου μαζί με τον κοινοτικό μας Ιερό Ναό Γεννήσεως τής Θεοτόκου Παναγιάς μας.

Ευχής έργον και ζήτημα μιας ευλαβούς και πατριωτικής Πολιτείας είναι να γεμίσουν και πάλι από την αρχή τα χωριά μας με κόσμο ελληνικό, ενεργό και ζεστό. Να επιστρέψει η διοίκηση και η μέριμνα τού χωριού στις κοινότητες, στον κοινοτικό τρόπο οργάνωσης τής ζωής. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να στηριχθεί ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας τής αγροτικής και τής κτηνοτροφικής ενασχόλησης, να υπάρξουν υποδομές παιδείας, υγείας, δημόσιας ασφάλειας, να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια στην εγκατάστασή της, να γεμίσει ελληνόπουλα η ύπαιθρος χώρα ολούθε. Τότε η Ελλάς θα ζωντανέψει.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.