Τελευταίες αναρτήσεις

24 Αυγούστου 2019

Η κορύφωση του ξεπουλήματος

Μπορεί αλήθεια να θεωρηθεί κράτος η Ελλάδα χωρίς χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό τομέα, με κινέζικα λιμάνια, με ιταλικούς σιδηροδρόμους, με γερμανικά αεροδρόμια, με επίσης γερμανικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, με ιταλική ΔΕΗ κοκ.; Δεν ξεπουλιούνται όλα αυτά εις υγεία των κορόιδων, αφού δεν μειώνεται καν το δημόσιο χρέος, με τελικό αποτέλεσμα να μετατραπούμε σε φθηνούς σκλάβους χρέους των ξένων και νέων ιδιοκτητών της χώρας; Δεν βλέπουμε πως οι μόνες επενδύσεις που διενεργούνται είναι στον τομέα του τουρισμού, όπου η χώρα θα καταλήξει σε μία μορφή «Κούβας των Η.Π.Α.» ή Πουέρτο Ρίκο της Ευρωζώνης, με καζίνα και με χώρους διασκέδασης των ξένων και με τους Έλληνες φθηνούς υπηρέτες τους; Δεν καταλαβαίνουμε πως ακολουθούμε τα οδυνηρά ίχνη της Γουατεμάλας;  

Επικαιρότητα 

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται το πανελλαδικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μήκους περί τα 238.000 χιλιόμετρα – ενώ αναφέρεται πως η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει το 51% του δικτύου, συνολικής λογιστικής αξίας 3,5 δις €. Το δίκτυο όμως δεν ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά στη ΔΕΗ, ενώ ο πρώτος είναι απλός διαχειριστής του – με την έννοια πως συλλέγει μόνο τα έσοδα, κρατάει ένα ποσόν για τις δικές του ανάγκες και καταβάλλει στη ΔΕΗ κάθε χρόνο ένα ποσόν της τάξης των 350 εκ. €. 

Ουσιαστικά λοιπόν για να πουληθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος εξασφαλίζει απόδοση επί των κεφαλαίων του ύψους 7%, ποσόν εξαιρετικά υψηλό που τον καθιστά στόχο του κάθε επενδυτή, θα πρέπει προηγουμένως να εξαγοράσει το δίκτυο από τη ΔΕΗ – ενώ, όπως ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα, τα έσοδα για τον ιδιοκτήτη του δικτύου είναι εγγυημένα και δεν εξαρτώνται από χρηματιστηριακές αυξομειώσεις. 

Το τίμημα τώρα που πληρώνουν οι χρήστες του δικτύου στον ΔΕΔΔΗΕ, τόσο δηλαδή η ΔΕΗ, όσο και οι ιδιώτες ανταγωνιστές της, προκειμένου να μεταφέρουν το ρεύμα στην πελατεία τους, καθορίζεται από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) – οπότε είναι κεντρικά ρυθμιζόμενο. Κίνδυνοι υπάρχουν μόνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, άρα μειωμένης ζήτησης για ρεύμα – όπου μειώνονται αντίστοιχα και οι πωλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και του ΑΔΜΗΕ, του διαχειριστή των δικτύων υψηλής τάσης.

Ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί επενδυτικό στόχο, είναι το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού των μετρητικών συστημάτων ύψους 1,5 δις € – όπου μαζί με την αναβάθμιση των δικτύων, θα επιτρέψει περισσότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), οπότε την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και επομένως ακόμη μεγαλύτερα έσοδα για τον ΔΕΔΔΗΕ. Ως εκ τούτου υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι μνηστήρες, όπως η ιταλική ENEL που μέσω εξαγορών έχει καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων διεθνώς – ενώ έχει ήδη τοποθετήσει στη διεύθυνση της ΔΕΗ δικό της στέλεχος, τον Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL Ρουμανίας (η χώρα μας δεν είχε ποτέ πρόβλημα ύπαρξης εγχωρίων συνεργατών των ξένων).

Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι γιατί να θέλει η κυβέρνηση να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να ξεπουλήσει την πλέον κερδοφόρα, καθώς επίσης με τις μεγαλύτερες μελλοντικές προοπτικές θυγατρική της, σε μία άλλη κρατική επιχείρηση, όπως στην περίπτωση της FRAPORT – για παράδειγμα στην ENEL, μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο (πηγή). Γιατί συνεχίζει να την απαξιώνει ο «εκκαθαριστής της Ελλάδας», όπως χαρακτηρίζεται ο κ. Χατζηδάκης, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας που θα ήταν έγκλημα να ξεπουληθεί – πόσο μάλλον αφού απογυμνωθεί προηγουμένως από τα σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία.

Ειδικότερα, εκτός από τον εξαιρετικά πολύτιμο ΔΕΔΔΗΕ, η πραγματική αξία του οποίου είναι πολλά δις €, η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το υπόλοιπο του ΑΔΜΗΕ – του διαχειριστή δικτύων υψηλής τάσης. Εν προκειμένω, έχει πουληθεί ήδη το 24% σε Κινέζους (State Grid), ενώ το 25% ελέγχεται από το δημόσιο μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και το 51% ανήκει στην εισηγμένη ΑΔΜΗΕ συμμετοχών (άμεση και έμμεση συμμετοχή του κράτους στο 51,7%). Σύμφωνα τώρα με τη συμφωνία του δημοσίου με τους κινέζους, δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχουν οι τελευταίοι – γεγονός που σημαίνει πως ο πιθανότερος αγοραστής θα είναι η State Grid.

Τέλος, όσον αφορά την εξαιρετικά κερδοφόρα ΔΕΠΑ (ανάλυση) που επίσης θέλει να ξεπουλήσει ο κ. Χατζηδάκης για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, ο πιθανότερος αγοραστής θα είναι τα ΕΛΠΕ που έχουν το 35% των μετοχών – ενδεχομένως αφού προηγουμένως εξαγορασθεί το μερίδιο του δημοσίου στα ίδια, από τον αξιότιμο κ. Λάτση που έχει πλέον τη δυνατότητα να πιέζει την κυβέρνηση, με την επένδυση του Ελληνικού. Κατά πολλούς άλλωστε ο στόχος του ήταν από την αρχή τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ – ενώ χρησιμοποιεί το Ελληνικό μόνο ως μοχλό πίεσης, έχοντας ήδη συμφωνήσει να δρομολογηθούν τα όποια έργα εκεί από άλλους επενδυτές. 

Επίλογος

Συμπερασματικά λοιπόν και χωρίς να επεκταθούμε σε περιττές λεπτομέρειες, αφού έχει ξεπουληθεί το σύνολο σχεδόν του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, του κυκλοφοριακού συστήματος της οικονομίας μας σε μία εξευτελιστική τιμή, ο οποίος προηγουμένως στηρίχθηκε από τους Έλληνες με πάνω από 60 δις € συμπεριλαμβανομένων των αναβαλλομένων φόρων και εις βάρος του δημοσίου χρέους (προφανώς δεν αυξάνεται συνεχώς από το πουθενά, παρά την υπερβολική φορολόγηση και τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα), δρομολογείται το ξεπούλημα του ενεργειακού μας τομέα – ένα αποτρόπαιο έγκλημα για ένα κράτος που διαθέτει ενεργειακά αποθέματα και αποτελεί διέλευση μελλοντικών ενεργειακών αγωγών. Με δεδομένη δε τη σημασία της ενέργειας για τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μόνο ένας ανόητος δεν θα καταλάβαινε τι συμβαίνει – ενώ φυσικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τομείς, πριν από όλα η ύδρευση.

Μπορεί αλήθεια να θεωρηθεί κράτος η Ελλάδα χωρίς χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό τομέα, με κινέζικα λιμάνια, με ιταλικούς σιδηροδρόμους, με γερμανικά αεροδρόμια, με επίσης γερμανικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, με ιταλική ΔΕΗ κοκ.; Δεν ξεπουλιούνται όλα αυτά εις υγεία των κορόιδων, αφού δεν μειώνεται καν το δημόσιο χρέος, με τελικό αποτέλεσμα να μετατραπούμε σε φθηνούς σκλάβους χρέους των ξένων και νέων ιδιοκτητών της χώρας; Δεν βλέπουμε πως οι μόνες επενδύσεις που διενεργούνται είναι στον τομέα του τουρισμού, όπου η χώρα θα καταλήξει σε μία μορφή «Κούβας των Η.Π.Α.» ή Πουέρτο Ρίκο της Ευρωζώνης, με καζίνα και με χώρους διασκέδασης των ξένων και με τους Έλληνες φθηνούς υπηρέτες τους; Δεν καταλαβαίνουμε πως ακολουθούμε τα οδυνηρά ίχνη της Γουατεμάλας; 

Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού ο καθένας γνωρίζει τις απαντήσεις εάν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και δεν υπηρετεί δουλικά τα ξένα συμφέροντα – ενώ το γεγονός της πλήρους ανυπαρξίας αντιδράσεων τεκμηριώνει πως τα τρία διαδοχικά μνημόνια δεν απέτυχαν αλλά, αντίθετα, πέτυχαν τους στόχους τους, εξουδετερώνοντας όλες τις υγιείς αντιστάσεις και την κοινή λογική των Ελλήνων. Τέλος, αλήθεια πώς ακριβώς θέλουμε να συνδεθεί ενεργειακά η Κρήτη με την Αττική μέσω του ΑΔΜΗΕ που όμως θέλει να εμποδίσει η κυπριακή κοινοπραξία, πίσω από την οποία λέγεται πως είναι ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, όταν δεν έχουμε ακόμη καθορίσει ΑΟΖ;  

AnalystShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.