Τελευταίες αναρτήσεις

5 Αυγούστου 2019

Η γνωριμία μου με τον μακαριστό Γέροντα π. Μάρκο Μανώλη

Γράφει η κ. Φανή Γ.

Τον παππούλη μας τον γνώρισα το 1984, καθώς ήρθε στο Διόνυσο να αναλάβει την ενορία μας. Το σχολείο που βρήκαμε εμείς οι καινούργιοι κάτοικοι, ήταν μονοθέσιο και ο σύλλογός μας κατάφερε να το κάνει διθέσιο, παρόλο που οι μαθητές ήταν μόλις 25 τον αριθμό. Με το που ήρθε λοιπόν ο πατέρας μας στο Διόνυσο, θέλησε να μάθει τι υπήρχε στη περιοχή από σχολεία. Ενημερώθηκε για το νεοσύστατο σύλλογό μας και μας κάλεσε στο προαύλιο χώρο του Αγίου Γεωργίου για να γνωριστούμε και να μάθει τα προβλήματά μας. 

Εν πρώτοις με τον τρόπο που μας προσέγγισε, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Έτσι λοιπόν βλέποντας τον αγώνα του συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, καθώς εκείνη την εποχή επισκεπτόμασταν διάφορα υπουργεία, αποφάσισε να μας συνοδεύσει στο υπουργείο Παιδείας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες. Καταλαβαίνετε πόσο δύναμη μας έδινε η παρουσία του και οι κόποι μας άρχισαν να αποφέρουν καρπούς. Θα αναφέρω το εξής παράδειγμα. Μας υπέδειξε πως να υποβάλλουμε επερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για τα θέματά μας, μιας και το σχολικό περιβάλλον δεν διέθετε ούτε τουαλέτες, το έγγραφο θα το υπέγραφαν δυο από τους μαθητές έτσι κι έγινε. 

Μια εξίσου σημαντική συμβουλή του πατέρα Μάρκου, ήταν η δημιουργία ετήσιου ημερολογίου, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του νεοσύστατου συλλόγου. Βάλαμε λοιπόν τα ημερολόγια στο παγκάρι του Αγίου Γεωργίου για να πουληθούν και δίπλα τους ένα καλαθάκι για να μαζεύονται τα χρήματα. Παρατήρησα, ότι ενώ τα ημερολόγια δεν τελείωναν, το καλαθάκι γέμιζε συνεχώς! Είναι φανερό ότι τα χρήματα τα έβαζε ο καλός μας ιερέας και ενίσχυε αθόρυβα το έργο μας. Μεγάλη του μέριμνα ήταν η τακτική εξομολόγηση και ο εκκλησιασμός των παιδιών σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. Αφού πήγαινε καλά η υπόθεση του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, έγιναν και τα εγκαίνια του χώρου του Γυμνασίου μας και Λυκείου. Έδωσε δε, στο Γυμνάσιο μας το όνομα Φώτης Κόντογλου του Αιβαλιώτη, μιας και η περιοχή μας είναι συνεταιρισμός των Αιολίδων, από όπου κατάγεται και ο γνωστός λογοτέχνης και ζωγράφος. Αυτή η πρόταση ήταν και του αειμνήστου συζύγου μου, που βρήκε τον πατέρας μας σύμφωνο και την υλοποίησε. 

Είναι πολλά αυτά που ζήσαμε με τον καλό μας ποιμένα, εδώ στάθηκα μόνο στην αγωνιστική του βιοτή, είτε ήταν για το μεγαλείο του Χριστού μας και την Ορθοδοξίας που τόσο αγάπησε και αφιερώθηκε είτε, για τα κοινά και το καλό του τόπου του. Ας έχουμε όλοι την ευχή του!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.