Τελευταίες αναρτήσεις

26 Αυγούστου 2019

Η Τουρκία μεταξύ της ρωσικής σφύρας και του αμερικανικού άκμονος

Εκπληκτικό άρθρο του Μουράτ Γετκίν, ενός εκ των κορυφαίων Τούρκων αρθρογράφων
 
Εισαγωγή-μετάφραση: Σάββα Καλεντερίδη 

Οι εξελίξεις στο «εκκρεμές» της Τουρκίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα. 

Σε μια στιγμή που η Τουρκία φαίνεται να στριμώχνεται στα δόντια της μυλόπετρας και επειδή κανείς δεν γνωρίζει τα του οίκου του καλύτερα από τον νοικοκύρη, ας αφήσουμε τον έμπειρο και αξιόπιστο Τούρκο αρθρογράφο Μουράτ Γετκίν να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στα δύο μέτωπα της Τουρκίας.

Εμείς απλώς να υπογραμμίσουμε ότι η Τουρκία στο μέτωπο του Ιντλίμπ υπέστη μια σοβαρή πολιτικοστρατιωτική ήττα, απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο αντίπαλο που μάχεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο οποίος όμως είναι αποφασισμένος να πολεμήσει για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Το θέμα αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για έναν επιπλέον λόγο: Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η περιβόητη τουρκική στρατηγική και ισχύς, όταν δεν έχει την υποστήριξη μιας μεγάλης δύναμης, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. 

Όλα αυτά να τα έχουμε υπόψη μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ελληνισμού σε Κύπρο, Κρήτη, Καστελόριζο, Ρόδο, και το υπόλοιπο Αιγαίο. 

Ακολουθεί μεταφρασμένο το άρθρο του Μουράτ Γετκίν:  

Στριμωχτήκαμε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, να διορθώσουμε το λάθος για να μην πάθουμε χειρότερα 

Ας ξεκινήσουμε με δύο ειδήσεις, που είναι ενδεικτικές ότι τα θέματά μας στη Συρία θα χειροτερέψουν και όσον αφορά τους Αμερικανούς και όσον αφορά τους Ρώσους. 

Ο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι την εβδομάδα αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ, μας ανακοίνωσε ότι τις 22 Αυγούστου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ. 

Με βάση των ανακοίνωση αυτή, οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν» στο τέλος αυτής της εβδομάδας οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συναντηθούν «το ταχύτερο δυνατόν» για να οργανώσουν την Ζώνη Ασφαλείας «χωρίς να χάνουν χρόνο». 

Εσείς τι καταλαβαίνετε από αυτήν την ανακοίνωση; Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι η Μικτή Δύναμη Αποστολής που θα δράσει στη Ζώνη Ασφαλείας δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί και ότι ο υπουργός μας είπε στον Αμερικανό ομόλογό του να βιαστούν, γιατί αλλιώς ο τουρκικός στρατός θα εισβάλει μόνος του στην περιοχή, απειλή που εκτοξεύεται για πολλοστή φορά. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στις 21 Αυγούστου, ημέρα που καθαιρέθηκαν οι τρεις Κούρδοι δήμαρχοι μετά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μάλλον ασχολήθηκε με αυτά τα δύο θέματα, δηλαδή με το ΡΚΚ. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ότι ο Ερντογάν θα ρώτησε τον Ακάρ «Γιατί μας εμπαίζουν οι Αμερικανοί;». 

Την ίδια μέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επικεφαλής στο τουρκικό τμήμα της Μικτής Δύναμης Αποστολής είναι ο διοικητής της Διοίκησης Ανορθόδοξου Πολέμου, υποστράτηγος Αχμέτ Τσιορμπατζί. Δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι ο Αμερικανός συνδιοικητής, όμως αυτό που έγινε γνωστό στις 22 Αυγούστου είναι ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν την προσφορά τους για πώληση των Patriot, επειδή η Τουρκία παρέλαβε τους ρωσικούς S-400. 

Όμως, ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα συνεργασίας ανατολικά του Ευφράτη με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ΗΠΑ, άρχισε να δέχεται εμφανή χτυπήματα δυτικά του Ευφράτη από το δίδυμο Ρωσίας-Συρίας.

Για παράδειγμα, ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-22 κατέστρεψε ένα πολιτικό όχημα που συνόδευε την τουρκική στρατιωτική φάλαγγα νότια του Ινλτίμπ. Το χτύπημα ήταν «χειρουργικό», αφού δεν έπαθαν καμία ζημιά τα στρατιωτικά οχήματα που ήταν μπρος και πίσω από το βληθέν όχημα. Όμως το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τρεις πολίτες που επέβαιναν στο όχημα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τρία άτομα ήταν μέλη της οργάνωσης Feylak el-Şam, ένοπλης οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Για την κυβέρνηση της Ρωσίας, που δεν έχει συμπεριλάβει το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες, και στο θέμα αυτό θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Συρίας». Την ίδια στιγμή και ο Λαβρόφ και οι άλλοι Ρώσοι επίσημοι τονίζουν την ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία της Αστάνας. 

Δηλαδή, οι Ρώσοι κατηγορούν την Τουρκία ότι υποστηρίζει και βοηθά τους τρομοκράτες.
Το ίδιο διάστημα η Συρία (άρα και η Ρωσία) άρχισε να επιτίθεται στα 12 Παρατηρητήρια που έστησε η Τουρκία περιμετρικά της Περιφέρειας Ιντλίμπ, ενώ το Παρατηρητήριο Νο 9 το έχει περικυκλώσει. Πολλοί απόστρατοι σχολιαστές, όπως ο Nihat Ali Özcan και ο Metin Gürcan εδώ και καιρό τονίζουν την ανάγκη της άμεσης απόσυρσης των στρατευμάτων από τα Παρατηρητήρια αυτά, γιατί είναι ανυπεράσπιστα. Στις 22 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε έκκληση να αρχίσει να λειτουργεί η Ζώνη Ασφαλείας στη Β. Συρία, ενώ οι ΗΠΑ απέσυραν την προσφορά των Patriot, οι δυνάμεις της Συρίας κατελάμβαναν την πόλη Han Şeyhun, που ήταν υπό την κατοχή των ενόπλων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Η εξέλιξη αυτή έφερε στην επιφάνεια ορισμένα ερωτήματα:
  • Αν ο στρατός της Συρίας φθάσει να απελευθερώσει το Ιντλίμπ, που είναι συριακή πόλη, τι θα κάνει η Τουρκία; 
  • Θα εισβάλουμε στη Συρία για να το αποτρέψουμε; 
  • Θα το κάνουμε αυτό κόντρα στη βούληση της συμμάχου μας με στους S-400 Ρωσίας, που δεν δίστασε να χτυπήσει τη φάλαγγά μας; 
  • Η Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Τούρκων στρατιωτών για να προστατέψει τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας; 
  • Τα παρατηρητήρια θα παραμείνουν εκεί με κάθε κόστος; 
  • Αν η Συρία απελευθερώσει το Ιντλίμπ, τι θα απογίνουν οι σαλαφιστές που έχουν αναμιχθεί με την τρομοκρατία –ανάμεσα σ’ αυτούς μέλη της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους–, θα έλθουν στην Τουρκία;
Η Τουρκία, που μπλέχτηκε στον εμφύλιο της Συρίας από το 2011, όσο περνάει ο καιρός στριμώχνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία και οι οιωνοί δεν είναι καλοί για το μέλλον.
Η Τουρκία υφίσταται ήττες από αυτήν την πολιτική και πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος το ταχύτερο δυνατόν. 

Δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη δημοκρατία και το Pontos-newsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.