18 Αυγούστου 2019

Εφιάλτης για την Εφορία το «τσιπάκι» που σβήνει αποδείξεις

σχόλιο ID-ont: Με αφορμή το κατωτέρω δημοσίευμα πόσο αδόκιμη είναι η σκέψη που μας γεννήθηκε;

Δημοσίευμα από το μέλλον: "Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟΠΟ), τονίζουν ότι ο ιός που έχει μπει στο λογισμικό της Κάρτας του Πολίτη, δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια"...

sofokleousin.gr: Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι το λογισμικό δεν εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια. 

Σε εφιάλτη για την ΑΑΔΕ εξελίσσεται το ειδικό λογισμό που σβήνει τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, από τη φορολογική μνήμη. 

Στελέχη της ΑΑΔΕ τονίζουν ότι το «τσιπάκι» δεν είναι εύκολο να ανιχνευθεί και δεν αποκλείουν η έκταση της χρήσης του να είναι τεράστια, από μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων ιδιαίτερα εποχικών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. 

Μέσω του λογισμικού αυτού, η φορδιαφυγή που διαπράττεται είναι τεράστια και έχει κινητοποιήσει τις τεχνικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες αναζητούν μέθοδο εύκολης ανίχνευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην περίπτωση της επιχείρησης στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, για να εντοπιστεί το ειδικό λογισμικό απαιτήθηκε δουλειά τριών ωρών(!) από την ομάδα των ελεγκτών. Αυτό δείχνει πόσο δύσκολο ανιχνεύσιμο είναι και το πόσο επιτυχημένο είναι το πρόγραμμα που λανσαρίστηκε από άγνωστους στην ελληνική επιχειρηματική αγορά και κάνει θραύση. 

Στην επιχείρηση της Χερσονήσου διαπιστώθηκε ότι σε μια μέρα το λογισμικό είχε σβήσει 291 αποδείξεις και εκτιμά ότι το τελευταίο 15νθήμερο είχαν διαγραφεί περισσότερες από 3.000 αποδείξεις. 

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, το ειδικό αυτό λογισμικό παρέχει την ευχέρεια στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιεί, να σβήνει κατά βούληση, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Δηλαδή, η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της.

Όμως, με το κλείσιμο του καταστήματος και πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει. Παρότι έχουν εκδοθεί στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας, η «γομολάστιχα» τις σβήνει από τη μνήμη και έτσι το «Ζ» (η ημερήσια κίνηση) εκδίδεται χωρίς αυτές, αλλά μόνο με τις αποδείξεις, που θέλει ο επιχειρηματίας. 

Επίσης παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης «διαλογής» των αποδείξεων και κατά τη διάρκεια της ημέρας σβήνει ένα ποσοστό, π.χ. το 80%, που έσβηνε το λογισμικό που χρησιμοποιούσε η επιχείρηση της Κρήτης. Το αυτόματο σβήσιμο ενέχει τον κίνδυνο του εντοπισμού, σε περίπτωση επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, καθώς οι ελεγκτές μπορούν να διαπιστώσουν ότι μερικές από τις αποδείξεις που εκδόθηκαν δεν υπάρχουν στη φορολογική μνήμη της ταμειακής μηχανής ή του υπολογιστή.

Όταν όμως οι αποδείξεις που σβήνονται με το ημερήσιο κλείσιμο του καταστήματος, δεν είναι δυνατός ο άμεσος εντοπισμός τους την επόμενη μέρα ή στις επόμενες μέρες. Αυτό απαιτεί ενδελεχή έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς αγαθών, καταμέτρηση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με τις εισπράξεις που αναγράφονται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής.

Τα πρόστιμα 

Οι επιχειρήσεις που εντοπίζονται να χρησιμοποιούν το ειδικό λογισμικό και γενικά να παρεμβαίνουν στους ειδικούς φορολογικούς μηχανισμούς, εκτός από το λουκέτο, η νομοθεσία προβλέπει και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. 

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι όποιος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών. 

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000, 10.000, 20.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, κατά περίπτωση και ως εξής: πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης και είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ σε περίπτωση που υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και λογισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα.  

ΠΗΓΗ 
id-ont.blogspot.com



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.