Τελευταίες αναρτήσεις

5 Αυγούστου 2019

Το πλήρες σχέδιο της Τουρκίας για Καστελόριζο και Ανατολική Μεσόγειο – Σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις και δημιουργία τετελεσμένων

Ο χάρτης απεικονίζει την τουρκική άποψη για τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο 

Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι 

Πολυετές και εκτεταμένο είναι το σχέδιο ερευνών και γεωτρήσεων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) στην Ανατολική Μεσόγειο.


Εκτός από την εντατική δραστηριότητά της εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, η ΤΡΑΟ έχει ήδη διεξαγάγει τις πρώτες επιβεβαιωτικές σεισμικές έρευνες μέσα σε ορισμένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην «Καθημερινή της Κυριακής». 

Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω σχετικών δημοσιευμάτων. 

Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι με απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων με την εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής, εκμεταλλευόμενη και την ελληνική αδράνεια.

Βάσει των στοιχείων, που επικαλείται η εφημερίδα, οι πρώτες σεισμικές έρευνες για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα διεξήχθησαν σε δύο περιόδους.

Οι σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδαΑπό το 2012 έως και 2015 έγιναν κατά κύριο λόγο από το παλαιότερης τεχνολογίας «Cesme» ενώ κατά την περίοδο από το 2015 και έπειτα ανέλαβε το πολύ πιο εξελιγμένο «Barbaros».

Υπενθυμίζεται ότι, το «Barbaros» αποκτήθηκε για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που συναντούσε η ΤΡΑΟ με ένα σκάφος που δεν ήταν ιδιοκτησίας της.
Ο ερευνητικός στόλος ιδιοκτησίας του τουρκικού κράτους ολοκληρώθηκε το 2018 και το 2019, όταν αποκτήθηκαν αρχικά το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» και στη συνέχεια το «Yavuz».


Μία ένδειξη της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι αυτή του περασμένου Οκτωβρίου.
Τότε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το «Barbaros» σε μία περιοχή η οποία περιείχε – πέρα από ορισμένες τουρκικές θαλάσσιες εκτάσεις – κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και μία τριγωνική περιοχή περίπου 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων που συμπίπτει με το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τότε η Αθήνα αντέδρασε στέλνοντας μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού αρχικά τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ακολούθως τη «Σαλαμίς»…

Τα δύο πολεμικά επί περίπου δύο εβδομάδες είχαν αναλάβει διαδοχικά την αποστολή να εκπέμπουν προς το τουρκικό ερευνητικό σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παρά τις οχλήσεις, το «Barbaros» ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνές του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προτού προχωρήσει προς την κυπριακή.

Η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου σε περιοχή κρισιμότητας για την τουρκική ασφάλειας εφάμιλλης με τη βόρεια Συρία υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε όλη την περιοχή μεταξύ 28ου και 32ου μεσημβρινού που, κατά την αντίληψη της Άγκυρας ταυτίζεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 

Η Άγκυρα περιγράφει αυτές τις διεκδικήσεις περίπου ως εντασσόμενες σε μία αντίληψη περίπου φυσικού δικαίου (jus naturale) παρερμηνεύοντας σκοπίμως την κατάθεση συντεταγμένων το 2004 στον ΟΗΕ με την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των αποκαλούμενων από την Τουρκία εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της. 

Εξάλλου η διεκδίκηση τμήματος των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου εντάσσεται σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική της Άγκυρας, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της σε φυσικό αέριο που υπολογίζονται σε περίπου 52 δισ. κυβικά μέτρα κατ΄έτος.

Ανησυχία αλλά και ετοιμότητα στην Αθήνα 

Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για τουρκική πρόκληση στην περιοχή του Καστελόριζου μέσα στον Αύγουστο.
Η κυβέρνηση και η ηγεσία του στρατεύματος έχουν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Realnews». 


Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει διαμηνύσει, πως το υπουργείο του είναι ενήμερο γι΄αυτά τα σενάρια και τόνισε πως έχουν γίνει προετοιμασίες ώστε η απάντηση της ελληνικής πλευράς, αναλόγως της πρόκλησης να είναι άμεση και αποτελεσματική: 

«Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι αν η Τουρκία κάνει έρευνες στο Καστελόριζο», ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού προς την Άγκυρα. 

Πέρα από την ανησυχία ότι είναι πιθανόν η Τουρκία να επιχειρήσει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υπάρχει και το προηγούμενο των αποφάσεων της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό, καθώς οι Βρυξέλλες απέφυγαν επώδυνες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.  

www.bankingnews.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.