14 Αυγούστου 2019

Νόσος Πάρκινσον: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κολυμπούν μόνοι οι ασθενείς;

Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον δεν πρέπει ποτέ να κολυμπούν μόνοι τους, διότι η φύση της ασθενείας τους είναι τέτοια που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο πνιγμού.

Αν έχετε διαγνωστεί ή υποψιάζεστε πως πάσχετε από νόσο Πάρκινσον, μην πάτε για κολύμπι μόνοι σας. Η φύση της ασθένειας είναι τέτοια που, εν αγνοία σας, σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο πνιγμού.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει ένας κορυφαίος Έλληνας ειδικός στη νόσο του Πάρκινσον ο οποίος, όπως αναφέρει στο iatropedia.gr, βλέπει κάθε χρόνο ασθενείς οι οποίοι κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

«Πολλοί ασθενείς, συχνά με αδιάγνωστη νόσο Πάρκινσον, θα πάνε φέτος να κολυμπήσουν και θα κινδυνεύσουν να πνιγούν», λέει ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Οι άνθρωποι αυτοί θα μπουν στη θάλασσα, αλλά ενώ στην αρχή θα κολυμπούν καλά, κάποια στιγμή θα νιώσουν ότι βουλιάζουν. Το χέρι και το πόδι στην μια πλευρά του σώματός τους θα είναι αργό, βαρύ και δεν θα μπορεί να τους κρατήσει στην επιφάνεια. Με κάθε κίνηση της άλλης πλευράς, δε, το σώμα θα περιστρέφεται. Θα χρειαστούν την βοήθεια φίλων για να βγουν από αυτή την επικίνδυνη κατάσταση».

Η αιτία του κινδύνου αυτού είναι η βραδυκινησία που προκαλεί η νόσος. «Η βραδυκινησία στη νόσο Πάρκινσον αρχίζει πάντοτε από τη μία πλευρά του σώματος. Αλλά με διαφορετική ταχύτητα σε κάθε χέρι ή πόδι, το σώμα δεν μπορεί να ισορροπήσει στο νερό», τονίζει ο κ. Ζήκος.

Και προσθέτει: «Κάθε χρόνο έχω πολλούς ασθενείς που έρχονται τον Σεπτέμβριο με ιστορικό παρ' ολίγον πνιγμού. Και δυστυχώς, όλο και μαθαίνω για κάποιον που δεν τα κατάφερε».

Σχεδόν τριπλάσιος κίνδυνος

Το πρόβλημα καταδεικνύουν και διεθνείς μελέτες. Πριν από λίγα χρόνια, λ.χ., δημοσιεύθηκε μελέτη με ηλικιωμένους στην Αυστραλία που είχε δείξει ότι τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού στη θάλασσα.

Οι ερευνητές είχαν εξετάσει τους ιατρικούς φακέλους των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που πνίγηκαν στην πατρίδα τους στη διάρκεια μιας δεκαετίας. Όπως είχαν διαπιστώσει, το 69% των ηλικιωμένων που είχαν πνιγεί είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Η συχνότερη υποκείμενη πάθηση ήταν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακολουθούσαν η άνοια, η κατάθλιψη, η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον. Μάλιστα αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό, οι ασθενείς με Πάρκινσον, άνοια και επιληψία που πνίγηκαν ήσαν δυσανάλογα πολλοί.

Οι ερευνητές είχαν υπολογίσει ότι η νόσος του Πάρκινσον υπερτριπλασίαζε τις πιθανότητες πνιγμού, ειδικά στις ηλικίες 65-74 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τις αύξανε κατά 3,4 φορές, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους χωρίς Πάρκινσον.

Πώς μπορεί λοιπόν να προστατευθεί κανείς; Ο κ. Ζήκος συνιστά τα εξής:

Αν γνωρίζετε ότι έχετε νόσο Πάρκινσον

Αυτό που πρέπει κατ' αρχάς να θυμάστε είναι ότι, αν πέρυσι μπορούσατε να κολυμπήσετε, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε και εφέτος. «Η νόσος εξελίσσεται και οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους», εξηγεί ο κ. Ζήκος. «Επιπλέον, άλλες είναι οι ανάγκες της κολύμβησης και άλλες της βάδισης. Eπομένως η ικανότητα βάδισης δεν είναι κριτήριο για το αν μπορεί κάποιος να κολυμπήσει ή όχι».

Για να αποφύγετε τα δυσάρεστα επακόλουθα, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
  • Να πηγαίνετε πάντοτε για κολύμπι με παρέα. Η παρέα σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας κρατήσει στην επιφάνεια του νερού, εάν παραστεί ανάγκη. 
  • Να χρησιμοποιείτε βοηθήματα κολύμβησης. Να προτιμάτε το «μακαρόνι επίπλευσης» (pool noodle), ένα ειδικό, λεπτό, μακρόστενο βοήθημα από αφρώδες υλικό (πολυαιθυλένιο). Να βάζετε δύο τέτοια βοηθήματα κάτω από τις μασχάλες σας. 
  • Να τηρείτε σχολαστικά την φαρμακευτική αγωγή σας και να βεβαιώνεστε ότι είστε πολύ καλά ρυθμισμένοι πριν πάτε διακοπές. 
  • Να πηγαίνετε για κολύμπι μόνο όταν είστε ξεκούραστοι. 
  • Να μην κολυμπάτε σε άγνωστες παραλίες. Να προτιμάτε να πηγαίνετε διαρκώς στην ίδια. 
  • Να κολυμπάτε σε οργανωμένη παραλία με ναυαγοσώστη. 
  • Να κολυμπάτε στα ρηχά. Ιδανικά σε σημείο όπου, αν υπάρξει ανάγκη, θα μπορέσετε να πατήσετε κάτω.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε νόσο Πάρκινσον
  • Ελέγξτε εάν πάσχετε από βραδυκινησία. Δοκιμάστε το εξής: κάνετε την κίνηση «κουπεπέ» στον αέρα με κάθε χέρι ξεχωριστά, επί 30 δευτερόλεπτα για το καθένα. Παρατηρήστε μήπως το ένα χέρι κινείται πιο γρήγορα από το άλλο. Συγκρίνετε τις επιδόσεις σας με εκείνες ενός άλλου, υγιούς ατόμου. 
  • Ελέγξετε εάν τρέμουν τα χέρια σας. Για να ελέγξετε αν έχετε τρέμουλο, αφήστε τα χέρια σας χαλαρά πάνω στα πόδια σας να ξεκουραστούν. Μην τα σφίγγετε καθόλου. Ζητήστε από έναν φίλο ή συγγενή σας να κοιτάζει τα χέρια σας, μην τυχόν κι αρχίσουν να τρέμουν. Μετρήστε ανάποδα από το 100 έως το 0, αφαιρώντας 2 (δηλαδή 100, 98, 96, 94 κ.λπ.).
Εάν σε οποιαδήποτε από τις δύο δοκιμασίες τα αποτελέσματα είναι θετικά (δηλαδή το ένα από τα χέρια σας κινείται πιο γρήγορα ή τρέμει), συμβουλευθείτε έναν νευρολόγο εξειδικευμένο στις κινητικές διαταραχές, πριν φύγετε για τα καλοκαιρινά μπάνια σας.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.