Τελευταίες αναρτήσεις

14 Αυγούστου 2019

Αλλοδαποί το 65% των κρατουμένων

Αλλοδαποί, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες προερχόμενοι κυρίως από την Αλβανία, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και το Ιράκ, αποτελούν την πλειονότητα των εγκλείστων στα συνολικά έξι σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία ασφυκτιούν έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τους συνολικά 12.479 κρατουμένους, ποσοστό 65%, δηλαδή 7.900, είναι αλλοδαποί, ενώ εξ αυτών 4.000 είναι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στη φυλακή κυρίως για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα.

Μεταξύ των αλλοδαπών κρατουμένων -υποδίκων ή καταδικασθέντων- τα «πρωτεία» έχουν οι Αλβανοί (2.224), οι Πακιστανοί (407), Παλαιστίνιοι (401), Ιρακινοί (398), Ρουμάνοι (397), και έπονται οι Βούλγαροι (362), οι Τούρκοι (336), οι Αφγανοί (316), Γεωργιανοί (285) και Ιρανοί (70). Συνολικά, σχεδόν το 1/3 των κρατουμένων, περίπου 4.136, κατηγορείται για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ 1.000 εξ αυτών αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές ποινές. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί προβληματίζει έντονα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας. Συν τοις άλλοις, εντείνεται το ζήτημα της υπερπληθώρας κρατουμένων στις φυλακές, δεδομένου ότι συνολικά τα έξι σωφρονιστικά καταστήματα που λειτουργούν έχουν δυναμικότητα 9.300 θέσεων, ενώ φιλοξενούν 12.479.

Αν και η αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν πάντα «ψηλά στη λίστα» προτεραιοτήτων της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, το φαινόμενο εντείνεται αντί να εξομαλύνεται. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, η εξήγηση βρίσκεται στην κατακόρυφη άνοδο των προφυλακίσεων, η οποία οφείλεται αφενός στην αύξηση της εγκληματικότητας και αφετέρου στο ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν δυνατότητα καταβολής εγγυοδοσίας. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο διατάσσονταν 15-20 προφυλακίσεις την ημέρα, τον Μάιο έφτασαν τις 50, ενώ τον περασμένο μήνα άγγιξαν τις 70 ημερησίως!

Τα μέτρα 

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών εντάσσεται σειρά μεταρρυθμίσεων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι φυλακές Χανίων, χωρητικότητας 600 ατόμων. Περαιτέρω, προβλέπεται αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινών, ενώ είναι έτοιμα τα νομοσχέδια που αφορούν υποθέσεις ναρκωτικών και την αποφυλάκιση μικροπαραβατών. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 750 ελαφροποινίτες, ενώ για όσους εκτίουν πλημμεληματικές ποινές μέχρι πέντε έτη, προβλέπεται ότι μπορούν από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού τους να κρατηθούν σε αγροτικές φυλακές. Εως πρότινος προβλεπόταν ότι ο κατάδικος θα έπρεπε να έχει εκτίσει το 1/10 της ποινής για να γίνει η μεταφορά. Με την εφαρμογή της ρύθμισης εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν περίπου 400 κρατούμενοι σε αγροτικές φυλακές. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.